Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja puc-klinkier

Recommended Posts

Witam!

Planuję w tym roku wykonać elewację domu, dokładniej mówiąc styropianową z częściowo ułożonymi płytkami klinkierowymi oraz podbitką drewnianą. Zastanawiam się, czy lepiej, żeby ktoś inny układał styropian, a kto inny klinkier, czy od razu całość?

I druga sprawa, czy może ktoś w okolicy Tarnowa wie, gdzie znajduje się taka realizacja? Chętnie zobaczę i dopytam o szczegóły.

Pozdrawiam!

Właśnie jestem na etapie szukania odpowiednich ludzi. Tylko nie wiem, czy ktoś powinien zrobić "normalną" elewację a kogoś innego zatrudnić do układania klinkieru; mam na myśli osobę, która się na tym świetnie zna i ma doświadczenie. Czy zawierzyć, że ktoś zrobi wszystko tak jak trzeba. To drugie wyjście ma ten plus, że nikt nie będzie zrzucał odpowiedzialności pod tytułem: bo tamci zrobili krzywo to już nie moja wina, że klinkier odpada, itp.

Bardzo chciałbym też zobaczyć, czy ekipa coś takiego wykonywała i szukam podobnego domu w pobliżu, ale jest ciężko. W jaki sposób najlepiej? Dzwonić po firmach po kolei i pytać, gdzie można zobaczyć ich realizację? Pytam, bo jeżdżenie po okolicy niewiele daje ;)

Z własnego doświadczenia wiem, że o dobra ekipę do klinkieru ciężko :) Często klienci u nas pytają o wykonawców, ale ci zazwyczaj są zabukowani na kilka miesięcy w przód. Dobra firma oczywiście zrobi to i to i masz rację nie będzie zwalać winy na innych.

A jak dokładnie ma wyglądać ta elewacja? Jak ma być ułożony ten klinkier? Na całej ścianie?

Jeśli chodzi o wykonawców z twoich stron, to można dzwonić do lokalnych firm handlujących klinkierem i tam pytać o namiary do nich, bo na pewno jakieś kontakty mają, tylko nie licz niestety na szybka współpracę:) Kiedy chcesz zacząć budowę?