f.5 18.07.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Witam. Zakupiłem cegłę classic z crh klinkier mój problem polega na tym ze niektóre cegły nie trzymają rozmiaru zamiast 25 cm mają 24,5 tak samo na szerokośći.Czy to standard ??? spotkaliśćie się z takim problemem.między słupkami zostawiliśmy 131 cm aby weszło na ładny styk 5 cegieł a tu zostaje nam po 2 cm z każdej strony wolnej przestrzeni która średnio będzie wyglądać po zafugowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidzyn 19.07.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Niestety "ten typ tak ma". Tez kupiliśmy Classic'a i wymurowaliśmy komin. Z bliska widać, że cegły nie mają identycznego wymiaru. Wynika to z technologii produkcji. Patoka produkuje cegły z wykorzystaniem jakichś starych pieców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.07.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Patoka produkuje cegły z wykorzystaniem jakichś starych pieców. Dlatego mają taki niepowtarzalny wygląd co mi akurat odpowiada. Tak czy siak z wyliczeń wyszło 5 cegieł x 25 cm = 125 cm plus 6 fug po 1 cm powinno wyjść 131 cm między filarkami. i tak zrobiliśmy a wyszło tak http://images46.fotosik.pl/944/22239d914d8165f6med.jpg Musieliśmy powiązać filarki z nowym murkiem i w powstałej dylatacji widać zbrojenie Całe szczęscie wykonawca wymyslił ze na drut zbrojenie wsadził tulejkę miedzianą i jakos to chyba wygląda. Pytanie NR2 jakie czapy pasują pod tą cegłę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.07.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Flashu na sucho miałem cegły rozłożone od miesiąca jednak fachura przyjął nie wdając się zbytnio w temat 25 cm za pewnik. Pozdrawiam Cię życząc zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 20.07.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 No tutaj to ewidentnie murarz dał ciała... jedynie cięte materiały mają gwarantowane wymiary. Jeśli chodzi o tolerancję cegieł klinkierowych to jak poczytasz normę jaką stosuje np crh i ich "brakowanie" to w skrócie możesz reklamować cegły, które są o połowę mniejsze albo w które ktoś rąbnął młotkiem porządnie, każdy inny brak jest dla nich pełnowartościowy. Wyślą Ci nawet ryunek i opis, że wkładają do pieca cegły 30x16 a wyciagają 25x12..... i że to materiał naturalny. Trzeba rozmierzać na budowie i oglądać cegły, te z brakami umieścić na docinkach albo tam, gdzie nie widać. Jak murowałem 4 słupy to ciegieł wg mnie nie spełniających kryteriów (odpryski, uszkodzone krawedzie, nie równe) było ok 50 sztuk. Czyli 10% palety. Z pełną na komin było ciut lepiej, a i komin ciężko z bliska obejrzeć na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts