Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła klinkierowa crh classic Patoka mały problem na 0,5 cm

Recommended Posts

Witam.

Zakupiłem cegłę classic z crh klinkier mój problem polega na tym ze niektóre cegły nie trzymają rozmiaru zamiast 25 cm mają 24,5 tak samo na szerokośći.

Czy to standard ??? spotkaliśćie się z takim problemem.

między słupkami zostawiliśmy 131 cm aby weszło na ładny styk 5 cegieł a tu zostaje nam po 2 cm z każdej strony wolnej przestrzeni która średnio będzie wyglądać po zafugowaniu.

Patoka produkuje cegły z wykorzystaniem jakichś starych pieców.

Dlatego mają taki niepowtarzalny wygląd co mi akurat odpowiada.

Tak czy siak z wyliczeń wyszło 5 cegieł x 25 cm = 125 cm plus 6 fug po 1 cm powinno wyjść 131 cm między filarkami.

i tak zrobiliśmy a wyszło tak :(

http://images46.fotosik.pl/944/22239d914d8165f6med.jpg

Musieliśmy powiązać filarki z nowym murkiem i w powstałej dylatacji widać zbrojenie

Całe szczęscie wykonawca wymyslił ze na drut zbrojenie wsadził tulejkę miedzianą i jakos to chyba wygląda.

Pytanie NR2 jakie czapy pasują pod tą cegłę ????

No tutaj to ewidentnie murarz dał ciała... jedynie cięte materiały mają gwarantowane wymiary. Jeśli chodzi o tolerancję cegieł klinkierowych to jak poczytasz normę jaką stosuje np crh i ich "brakowanie" to w skrócie możesz reklamować cegły, które są o połowę mniejsze albo w które ktoś rąbnął młotkiem porządnie, każdy inny brak jest dla nich pełnowartościowy. Wyślą Ci nawet ryunek i opis, że wkładają do pieca cegły 30x16 a wyciagają 25x12..... i że to materiał naturalny. Trzeba rozmierzać na budowie i oglądać cegły, te z brakami umieścić na docinkach albo tam, gdzie nie widać. Jak murowałem 4 słupy to ciegieł wg mnie nie spełniających kryteriów (odpryski, uszkodzone krawedzie, nie równe) było ok 50 sztuk. Czyli 10% palety. Z pełną na komin było ciut lepiej, a i komin ciężko z bliska obejrzeć na szczęście.