Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - "wizualizacja"

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Na dzisiaj jestem umówiony na podpisanie umowy z wykonawcą ogrodzenia, jednak wciąż się waham, czy to co sobie wymyśliłem będzie się przyzwoicie prezentowało.

Na szybko nabazgrałem jak to miałoby wyglądać (podaję link, żeby się temat nie rozjechał):

http://fmix.pl/zdjecie/2725395/ogrodzenie/rozmiar/4?privateKey=adab036ea1d3ef54f7f33ca78f656ab2

Materiał na ogrodzenie jaki wybraliśmy to kostka granitowa szaro-ruda 8/11, taka sama będzie na całym podjeździe.

Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć? Proporcje na powyższym szkicu są w miarę zachowane. (ogrodzenie ma mieć 1,4m wysokości), czy te murki po obu stronach furtki nie będą za masywne? Jeśli z nich zrezygnuję, to nie uda mi się zachować równych przęseł (to skrajne po lewej większe i tak już być nie może, brama była by za mała)

Z góry dzięki

Czy te murki po obu stronach furtki nie będą za masywne?

Rzeczywiście wygląda to bardzo masywnie.

Jeśli z nich zrezygnuję, to nie uda mi się zachować równych przęseł

Nie wiem, czy brałeś pod uwagę inne wymiary, a tym samym inną ilość przęseł i słupków, na przykład:

szer. przęsła: 2.1 m - 2.2 m

szer. słupka: 0.35 m - 0.45 m

Wówczas po prawej stronie furtki będzie miejsce na 5 przęseł, a na lewo, pomiędzy furtką a bramą wjazdową, będziesz mógł umieścić 2 przęsła.

Murki po obu stronach furtki staną się o wiele węższe i tym samym mniej dominujące.