Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator, instalacja - potrzebna pomoc w ocenie projektu

PatiJ

Recommended Posts

Witam

Planuję wykonać instalacje wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą sam. Posiadam gotowy projekt /był przy zakupie projektu domu/. Sam zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem uwzględniającym małe zmiany przy ściankach działowych w domu /powstała dodatkowo garderoba/. Mam prośbę o oceny i uwagi, jestem laikiem w temacie i przebrnąłem przez kilkadziesiąt stron forum.

MOJA PROPOZYCJA:

Dom parterowy, 115m2, z nieużytkowym poddaszem. Cała instalacja będzie na nieużytkowym poddaszu, tak więc nie ma problemu z ułożeniem wszystkiego – jest miejsce około 60m2. Część domu: salon oraz kuchnia są po sam dach / wysokość w kalenicy do 5m/ i stykają się z poddaszem przez ściany biegnące do dachu, pozostałe pomieszczenia mają wysokość 3m. Dom wykańczany, rury przez strop i ściany zamontowane wraz z anemostatami.

- poddasze nieużytkowe ocieplone między krokwiami 15cm wełny

- nawiewy oraz wywiewy z salonu i kuchni są w ścianach, a w pozostałych pomieszczeniach w sufitach

- Salon nawiew 150mm, wywiew Salon i kuchnia po 150mm

- pozostałe nawiewy i wywiewy 125mm

- rury termofleks, ocieplone 3cm + 10cm

- czerpnia rura 160mm, podobnie jak wyrzutnia wyprowadzona przez przewód wentylacyjny obok komina

- do 2 skrzynek rozdzielczych rura 200mm, dalej po 150mm głowne przewody i przed anemostatami na 125 redukcja tu gdzie takie są anemostaty

- zastanawiam się nad 2 tłumikami

- zastanawiam się nad przepustnicami za skrzynkami rozdzielczymi

Pozdrawiam i dziekuje za uwagi

004.jpg

schemat1.jpg

schemat2.jpg