yaiba83 02.11.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Odgrzeję trochę temat, jeśli chodzi o braki prądu to naprawdę polecam zasilacz UPS tak czy inaczej. Ostatnio podłączałem znajomej, która ma solary i kominek. Zestaw przetwornica plus akumulator żelowy 100Ah, powinien wystarczyć na 15-20 godzin pracy pompy solarnej bądź kominka. Plusem jest to, że rzadko kiedy te pompy pracują jednocześnie i obie instalacje są zabezpieczone. Póki co braku prądu jeszcze nie było, ale nie trzeba wychodzić z domu z duszą na ramieniu wrzucając drewno do kominka wystarczające na kilka godzin. A i tak 99% ludzi pomyśli, że za cenę tego akumulatora i przetwornicy (ok 1000zł) kupi 5m3 drzewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.11.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Bo taka jest prawda, akumulator to bezsensowny zakup jako bufor popracuje 5 lat i co dalej? Poszedłem w ongrid i co produkuje korzystam lub oddaje w sieć jak nie ma prądu wyciągam generator i działam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solarek89 03.11.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Sensowny czy bez to już kwestia indywidualna - gdyby to miał być backup tylko dla solarów to okej, może lepiej byłoby założyć jakiś panel pv. Ale tu też chodzi o zimę - podtrzymanie pracy pompy co, w tym wypadku od kominka i cwu. Całość kosztowała 900zł brutto, przetwornica pełny sinus. Dodam jeszcze że podłączałem to w domu gdzie w tym rejonie co jakiś czas nie ma prądu i dodatkowo budują obwodnicę miasta 40m dalej więc może być różnie, a czasem spokój i pewność że wykąpiesz się w ciepłej wodzie jest bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.11.2015 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Akurat brak ciepłej wody jest małym problemem, bo zazwyczaj jak wyłączą prąd to i wodociągi nie podają wody.Większy problem to komplikacje układu grzewczego typu brak odbioru ciepła, zagotowanie pieca kominka, wyrzucenie wrzątku w kanał, spadek ciśnienia itp.Do solarów u siebie nie stosuję UPS`a, bo zaniki mogę na palcach jednej ręki w roku policzyć. Ale są okolice, że często występują braki dostaw prądu i UPS jest jak najbardziej uzasadniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.11.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Bo taka jest prawda, akumulator to bezsensowny zakup jako bufor popracuje 5 lat i co dalej? Poszedłem w ongrid i co produkuje korzystam lub oddaje w sieć jak nie ma prądu wyciągam generator i działam dalej. Akumulatory żelowe prawidłowo użytkowane 10lat dają radę. A przynajmniej te modele co stosujemy do podtrzymywania telewizji przemysłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solarek89 06.11.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 10 lat to już niezły wynik. Ale nawet jeśli byłoby to 5-6, to potem do wymiany będzie sam aku, przetwornica zostaje. Wgl według mnie to przy kotłach i kominkach to taki ups to jest opcja niezbędna, może niekoniecznie 100Ah, ale chociaż 40-50 - u mojego klienta wymieniałem kocioł "na wszystko" na kocioł na pellet, to opowiadał że mając jeszcze stary kocioł często jak była wichura itp to wracał specjalnie z pracy sprawdzić czy jest prąd i czy wszystko ok. Coś w tym jest. Zdaję sobie sprawę że może być i cały rok kiedy UPS w ogóle nie przełączy się na pracę z aku, ale jak będzie jeden taki dzień to każdy powie "grrr, a mogłem sobie to założyć" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.11.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Całość kosztowała 900zł brutto, przetwornica pełny sinus. Dodam jeszcze że podłączałem to w domu gdzie w tym rejonie co jakiś czas nie ma prądu i dodatkowo budują obwodnicę miasta 40m dalej więc może być różnie, a czasem spokój i pewność że wykąpiesz się w ciepłej wodzie jest bezcenna Można jeszcze taniej. Na All...o można nabyć przetwornice, same, bez akumulatorów, używki, bo i tak tą małą żelówkę trzeba wymienić na większy samochodowy. Z tym czystym sinusem to tez tak myślałem na początku ale skoro pompa chodzi sporadycznie na aku, to też da sobie radę przy sinusoidzie aproksymowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.11.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dokładnie pompa ruszy nawet przy sinusojdzie modyfikowanej. U mnie jak wymieniali słupy energrtyczne kolektory chodziły na agregacie prądotwórczym z najzwyklejszym AVR`em. Czasami tylko sterownik pluł błędem "Brak przepływu" ale wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 12.12.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Ciekawe, bo sam rozmyślałęm nad rezerwowym zasilaniem. Widzę trzeba cały temat przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts