Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnie kaflowe

norbert_atv

Recommended Posts

Witam! Oglądałam dziesiątki gotowych kuchni kaflowych,ale nie mogę doszukać się wymiarów. Projektant jest w trakcie projektu indywidualnego i mam w kuchni ściankę, którą mogę zmniejszyć lub zwiększyć ale nie wiem do jakich rozmiarów. Kuchnia będzie usytuowana w rogu ,ma być prostokątna, za nią płyta ceramiczna z piekarnikiem i dalszy ciąg zabudowy kuchni. Chodzi mi ogłębokość kuchni, jakieś minimum, tak aby reszta szła w jednym ciągu. Dziękuję!

Wymiary kuchni kaflowych można policzyć .. trzeba tylko znać rozmiary kafli , te obecnie najczęściej stosowane to 22x22cm , kafle "małe " kuchenne 19 x 12 lub zbliżone 19x11,5 ... tu istnieje pewna "tolerancja" wymiarowa u różnych wytwórców . Przykładowo kuchnia Jastrzębnik ma wymiar : front 5x22 = 110 [ + fugi ] , bok 4 x22 . Ale zwróć uwagę że na tej kuchni jest odstający od ściany " mur z kafli " kryjący w sobie kanał dymowy , ot taka dodatkowa powierzchnia grzewcza i element dekoracyjny w jednym, bez tej ścianki wystarczyłoby 3,5 x 22 .

Czyli na 1m ścianka wystarczy żeby wbudować tam kuchnię, Bo na długość nie ma w zasadzie znaczenia, kuchnia w miarę duża i jak finnse pozwolą to i na piec chlebowy, a pod nim schowek na drewno miejsca starczy. Przy okazji,po drugiej stronie w salonie piec, albo pieco-kominek. Z rozprowadzeniem ciepła do dwóch sypialni. Górą się to ciągnie w stropie, prawda? Ostatnie kilkanaście lat nasz projektant obsługiwał miejscowych górali,którzy się nowocześnie budują, a my mu z takim średniowieczem wyjechaliśmy,że kilka razy pytał czy jesteśmy pewni, że tak chcemy.

Pozdrawiam również!!!