radekosa 19.07.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 witam, bardzo proszę o poradę bo mam mętlik w głowie Co rozmawiam z fachowcem to każdy co innego proponuje jako jedyne, właściwe rozwiązanie. Otóż wybudowaliśmy "halę" 15x10 m, wys. 3,8 m która ma służyć jako pomieszczenie drukarskie. Będą stały maszyny poligraficzne, nie oddające ciepła, w środku w trybie dwuzmianowym 5-8 pracowników. Całośc jest jedną przestrzenią, jest 8 okien, brama garażowa która będzie otwierana raz dziennie na max. 5 minut (zastosuję kurtynę powietrzną). Hala jest z suporexu + styropian 15cm i stoi w centrum Polski. Mamy piec kondensacyjny o dużej mocy, gaz ziemny. Bardzo proszę o poradę - czy kaloryfery czy nagrzewnice ? A może promienniki ciepła ? Dodatkowo będzie klimatyzacja/wentylacja + nawilżanie ale to chyba nie ma znaczenia przy wyborze ogrzewania. Jak rozwiązać sprawę aby nie zabiły mnie koszty ogrzewania a nagrzewanie hali po świątecznym przestoju w zimę nie trwało 2 dni ? Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jak rozwiązać sprawę aby nie zabiły mnie koszty ogrzewania a nagrzewanie hali po świątecznym przestoju w zimę nie trwało 2 dni ? Bardzo dziękuję za pomoc. Kluczowe jest chyba ostatnie zdanie - to samo tyczy się szybkiego rozgrzania rano. Moim zdanie najlepsze mozliwości daja tylko nagrzewnicewodne z wentylatorem. Koszty ogrzewnia nie do końca zależą od tego czy dostarczysz je za pomocą kaloryferów czy też nagrzewnic. Zależą od start ciepła jakie będzie generował budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimej 07.12.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 TO nie jest łatwe pytanie ale wydaje mi się, że w obecnej sytuacji (ceny gazu) najbezpieczniej postawić na surowiec któego nie zabraknie i nie zdrożeje nagle, szczególnie przy takich ilościach. Ja bym się zastanowił nad czymś na ekogroszek. Może Futura econo 150kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 07.12.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Może Futura econo 150kw? Na 150m2 powierzchni użytkowej ? IMHO 14kW Junkers kondensacyjny będzie odpowiednim wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 uważam że najlepiej sprawdzi ci się nadmuchowe ogrzewanie sprzężone z tą wentylacją działa bardzo szybko co uchroni cię przed długotrwałym rozgrzewaniem hali a możesz też wykonać tą kurtynę opierając ją na tym systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.12.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Największe oszczędności da wentylacja z odzyskiem, dobrym wyborem mogą się okazać klimakonwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Hmmm ciekawe jak z kurzem ??? Poligrafia chyba wymaga czystości ??? Nagrzewnice bedą troche roznosiły kurz w pomieszczeniu. Trzeba by to sobie sprawdzić co na to technologia. Jeśli kurz nie bedzie przeszkadzał to najlepszym rozwiązaniem bedą nagrzewnice wodne lub też jedna nagrzewnica i rozprowadzenie kanałowe (centrala grzewczo - wentylacyjna). Przy kotle kondensacyjnym to chyba jednak nalepsze bedzie dobrze zaprojektowane rozprowadzenie kanałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts