Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzenie powietrza z kominka

Recommended Posts

Mam zamiar zamontować system rozprowadzenia gorącego powietrza z kominka . Rozprowadzenie rur planuje umieścić na nieużytkowym poddaszu z wyjściem kratek w suficie .

Nie wiem jednak jakie jest najkorzystniejsze ich umieszczenie , czy w pobliżu okien , czy jak najdalej od drzwi wejściowych do pokoju w celu maksymalnej wymiany powietrza ?

Za porady byłbym bardzo wdzięczny.

My też byliśmy zdecydowani na rozprowadzanie z kominka. Spotkaliśmy się a kominkarzem...opowiedział o rozprowadzaniu, zrobił projekty, wycenę....a potem powiedział, że przy naszym układzie domu rozprowadzanie jest nie potrzebne.!

Postawiliśmy kominek na początku stycznia. Nie mamy jeszcze gazu. A w domku (wykańczamy i przepalamy tylko w dzień) temperatura 16stopni.

Ale jako osoba przezorna, kazałam poprowadzić rurę od kominka na poddasze...tak gdyby w przyszłości coś....

Moja propozycja to: spotkaj się z dobrym wykonawcą kominków.

Witam!

My też byliśmy zdecydowani na rozprowadzanie z kominka. Spotkaliśmy się a kominkarzem...opowiedział o rozprowadzaniu, zrobił projekty, wycenę....a potem powiedział, że przy naszym układzie domu rozprowadzanie jest nie potrzebne.!

Nie bardzo rozumiem co znaczy stwierdzenie, że rozprowadzenie jest niepotrzebne? To jest, czy nie ma ogrzewania DGP? A jak jest kominek to jak ogrzewa resztę pomieszczeń? Dziwny ten kominkarz :-?

Pozdrawiam!

Witam.

Bardzo często nawet w "otwartych" mieszkaniach wstawianie wylotów DGP jest konieczne.

Zdarzało mi się wykonywać je nawet w salonach z kominkiem (ze względu na ich wielkość ok. 40-50 m2).

Powód jest prosty.

Wokół kominka jest najcieplej (potrafi być powiedzmy 24 st. C) a np. przy oknach i ścianach zewnętrznych temp. nie przekracza 17-18 st. C, co powoduje duży dyskomfort temperaturowy i "przewlekły katar" u inwestora.

Jeżeli macie jeszcze możliwość zainstalowania DGP to zastanówcie się nad tym poważnie pomimo "otwartości" domu.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

A ja mam nie lada problem z rozplanowaniem systemu DGP z kominka...mam niby gościa, który się tym zajmuje tu lokalnie ale jakąś tak bez przekonania co do moich potrzeb...Samemu mi trochę ciężko, ponieważ w kontekście DGP mam doś skomplikowany układ pomieszczeń...Mamy użytkowe poddasze....

Poniżej link do projektu...Choć trochę będzie on nieścisły ponieważ zadoptowaliśmy go do własnych potrzeb i zarówno układ ścian na poddaszu jak i lokalizacja samego kominka wew. uległo zmianie...Kominek nie jest już przy ścianie zew. a wew...

Było by miło nawiązać z kimś z was kontakt co to mieli ze swymi projektami podobne "problemy"...Co do moich trudności powiem, że nie chcę umieszczać turbiny na strychu nad poddaszem, ponieważ będzie to determinować wyjścia nawiweników w sufitach, a tego chce bardzo uniknąć...nie chce pompować tego powietrza tam gdzie już pozostanie, bądź po prostu jest....

Jestem z Grodziska Maz. więc dobrze by było aby ten ktoś ew. był z tych rejonów bądź W-WY i jej okolic...

Naprawdę mam problem...

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&CenaIsRed=0&VAT=0&pid=369&ele=2&anim=2&rzut=1&autorzy=R.W%F3jciak&nazwa=Pola&cena=1800+z%B3&ExtraNavText=Pola

Rozpoczynam także budowę Poli wraz z dgp tylko, że w Lublinie. Jestem jednak dopiero umówiony z wykonawcą kominka - przekażę info po spotkaniu.

Z drugiej strony bardzo ciekawy jestem jakie zaminy wprowadziłeś w projekcie. Proszę o info - może być na priv. [email protected]

Kto jeszcze buduje Polę.