SD 09.03.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Mam zamiar zamontować system rozprowadzenia gorącego powietrza z kominka . Rozprowadzenie rur planuje umieścić na nieużytkowym poddaszu z wyjściem kratek w suficie . Nie wiem jednak jakie jest najkorzystniejsze ich umieszczenie , czy w pobliżu okien , czy jak najdalej od drzwi wejściowych do pokoju w celu maksymalnej wymiany powietrza ? Za porady byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SD2 09.03.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 U góry jest opcja szukaj, następnie w wyszukiwarce napisz np. DGP lub rozprowadzenie cieplego powietrza, przyciśnij enter i czytaj, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SD2 09.03.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Przepraszam brak, trzeba napisać "kominki z dgp" jest 13 wynikówoto jeden http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19791&highlight=kominki+dgp&sid=ee5c8ab27f8223c35a9f87751b2607c2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SD 09.03.2004 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Bardzo dziękuję , ale na FORUM jestem nowicjuszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SD2 09.03.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Lubie cię SD zobacz http://www.timkominki.com.pl/main.php?akcja=major powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 09.03.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 My też byliśmy zdecydowani na rozprowadzanie z kominka. Spotkaliśmy się a kominkarzem...opowiedział o rozprowadzaniu, zrobił projekty, wycenę....a potem powiedział, że przy naszym układzie domu rozprowadzanie jest nie potrzebne.!Postawiliśmy kominek na początku stycznia. Nie mamy jeszcze gazu. A w domku (wykańczamy i przepalamy tylko w dzień) temperatura 16stopni. Ale jako osoba przezorna, kazałam poprowadzić rurę od kominka na poddasze...tak gdyby w przyszłości coś.... Moja propozycja to: spotkaj się z dobrym wykonawcą kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SD2 09.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Didi Znawcą tematu nie jestem, troszkę czytam na temat ogrzewania kominkiem , ale jestem zaskoczony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 10.03.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam! My też byliśmy zdecydowani na rozprowadzanie z kominka. Spotkaliśmy się a kominkarzem...opowiedział o rozprowadzaniu, zrobił projekty, wycenę....a potem powiedział, że przy naszym układzie domu rozprowadzanie jest nie potrzebne.! Nie bardzo rozumiem co znaczy stwierdzenie, że rozprowadzenie jest niepotrzebne? To jest, czy nie ma ogrzewania DGP? A jak jest kominek to jak ogrzewa resztę pomieszczeń? Dziwny ten kominkarz Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 10.03.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Moze DIDI ma kominek na srodku domu i nie ma drzwi ? otwarte przestrzenie i nie potrzebuje rozprowadzania do pomieszczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 10.03.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Dokładnie jest tak jak powiedział Pirat!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.03.2004 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam.Bardzo często nawet w "otwartych" mieszkaniach wstawianie wylotów DGP jest konieczne.Zdarzało mi się wykonywać je nawet w salonach z kominkiem (ze względu na ich wielkość ok. 40-50 m2).Powód jest prosty.Wokół kominka jest najcieplej (potrafi być powiedzmy 24 st. C) a np. przy oknach i ścianach zewnętrznych temp. nie przekracza 17-18 st. C, co powoduje duży dyskomfort temperaturowy i "przewlekły katar" u inwestora.Jeżeli macie jeszcze możliwość zainstalowania DGP to zastanówcie się nad tym poważnie pomimo "otwartości" domu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 01.04.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 A ja mam nie lada problem z rozplanowaniem systemu DGP z kominka...mam niby gościa, który się tym zajmuje tu lokalnie ale jakąś tak bez przekonania co do moich potrzeb...Samemu mi trochę ciężko, ponieważ w kontekście DGP mam doś skomplikowany układ pomieszczeń...Mamy użytkowe poddasze....Poniżej link do projektu...Choć trochę będzie on nieścisły ponieważ zadoptowaliśmy go do własnych potrzeb i zarówno układ ścian na poddaszu jak i lokalizacja samego kominka wew. uległo zmianie...Kominek nie jest już przy ścianie zew. a wew...Było by miło nawiązać z kimś z was kontakt co to mieli ze swymi projektami podobne "problemy"...Co do moich trudności powiem, że nie chcę umieszczać turbiny na strychu nad poddaszem, ponieważ będzie to determinować wyjścia nawiweników w sufitach, a tego chce bardzo uniknąć...nie chce pompować tego powietrza tam gdzie już pozostanie, bądź po prostu jest....Jestem z Grodziska Maz. więc dobrze by było aby ten ktoś ew. był z tych rejonów bądź W-WY i jej okolic...Naprawdę mam problem... http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&CenaIsRed=0&VAT=0&pid=369&ele=2&anim=2&rzut=1&autorzy=R.W%F3jciak&nazwa=Pola&cena=1800+z%B3&ExtraNavText=Pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola04 01.04.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Rozpoczynam także budowę Poli wraz z dgp tylko, że w Lublinie. Jestem jednak dopiero umówiony z wykonawcą kominka - przekażę info po spotkaniu.Z drugiej strony bardzo ciekawy jestem jakie zaminy wprowadziłeś w projekcie. Proszę o info - może być na priv. [email protected] Kto jeszcze buduje Polę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts