Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

białkowanie, czy gruntowanie ścian????

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o pomoc. Na ścianach z białego gazobetonu mam położone tynki cementowo-wapienne. Generalnie na tynkach planuję położenie w niektórych miejsach tynków strukturalnych, na sufitach mają być gładzie. Znajomy radzi, żeby teraz pędzlem pomalować raz ściany i sufity roztworem wody i wapna, ale do końca nie jestem przekonany, czy jest to konieczne i czy nie lepsze będzie po prostu zagruntowanie ścian uni gruntem, lub czymś podobnym. Nie chciałbym, żeby po białkowaniu okazało się, że ten tynk strukturalny, czy też gładzie na suficie odpadają:( Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w tym temacie, pozytywne, lub negatywne!?? Jeszcze pół biedy, jak tym białkowaniem ani nie pomogę, ani nie zaszkodzę... ale gorzej, jak tylko potem będę miał z tego tytułu problemy:( z góry dziękuję

Super bardzo dziękuję za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie, czy ewentualnie zamiast gruntowania można pomalować jednokrotnie ściany akrylową białą farbą? Czy można potraktować taką farbę jako grunt? Pytam, bo raczej przez dłuższy czas nic nie będę robił na tych ścianach innego, a jednak jakby pomalować ściany i sufity na biało, to jakoś by to już wyglądało. Z góry dziękuję za pomoc

Super bardzo dziękuję za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie, czy ewentualnie zamiast gruntowania można pomalować jednokrotnie ściany akrylową białą farbą? Czy można potraktować taką farbę jako grunt? Pytam, bo raczej przez dłuższy czas nic nie będę robił na tych ścianach innego, a jednak jakby pomalować ściany i sufity na biało, to jakoś by to już wyglądało. Z góry dziękuję za pomoc

albo ewentualnie zamiast takiej farby akrylowej coś takiego: Lateksowa emulsja podkładowa do wnętrz 15L śnieżka - droższe rozwiązanie, ale może pewniejsze, tzn. jako grunt. Może ktoś to stosował jako podkład/grunt pod malowanie/tynki strukturalne?