Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z tynkiem zewnętrznym

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do osób które mają wiedzę na temat elewacji zewnętrznej. Więc od początku, dociepliłem dom styropianem jakieś niecałe dwa lata temu ponieważ nie miałem pieniędzy poprosiłem fachowca żeby zaciągnął dom klejem i tak go zostawiłem w tym roku chciałbym położyć na tym tynk i tu zaczyna się problem. W marcu rozmawiałem z gośćmi którzy zajmują się dociepleniami i po obejrzeniu domu stwierdzili że będzie trochę poprawek klejem umówiliśmy się na cenę za robotę przyszli wczoraj i po wyjściu z auta zaczęli oglądać dom i mówić że trzeba będzie go jeszcze raz pokryć klejem bo jet strasznie nierówno na jednej ścianie jest klika pęknięć które były również wcześniej i teraz zastanawiam się czy goście chcą mnie naciągnąć czy faktycznie pod tynk musi być tak wszystko idealnie bardziej skłaniam się ku tej pierwszej ocenie bo skoro widzieli dom wcześniej czemu nic nie mówili, proszę o pomoc z góry dziękuję.

Siatka zbrojąca jest zatopiona robił mi to facet którego znam a nadzorował to mój ojciec zastanawia mnie tylko o co chodzi z tym ze pod tynk musi być aż tak równe podłoże obecne nie jest idealne ale czy po nałożeniu następnej warstwy takie będzie to tez nie wiem nic dzisiaj ma przyjść inny fachowiec taki z polecenia i to ocenić może z nim się jakoś dogadam

Dwie sprawy:

1. Pod tynk podkład: tu siatka - klej nie musi być idealnie równy

2. Klej sam z siebie nie powinien pękać, Może pękać bo coś jest nie tak z siatką [n.p. nie zachodzi na siebie a jest na styk], lub n.p. może być za dużo kleju na siatce i z powodu zbyt dużekj grubości -= pęka...