zleceniodawca 19.07.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam, Mam problem z wykonawcą, który wykańczał moje nowe mieszkanie (prace malarskie). Przed rozpoczęciem prac umówiliśmy się na kwotę X, jako koszt całości prac. Ustalona kwota miała być "na rachunek". Było to dłuższy czas temu, a teraz wykonawca twierdzi, że wycena dotyczyła prac przy założeniu, że nie będzie faktury/rachunku. Teraz wykonawca chce mi doliczyć 8%. Bardzo mnie to dziwi, bo z tego co znalazłem w Internecie to ryczałt na prace wykończeniowo-budowlane (wykończeniowiec jest na ryczałcie) wynosi 5.5%, a nie 8%!!! Płatnikiem VAT też nie jest, więc skąd wziął te 8%??? No i czy jest normalną praktyką, że wykończeniowiec będący na ryczałcie nie będąc płatnikiem VAT dolicza do faktury/rachunku wartość ryczałtu?! Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts