emjot27 19.07.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Mam zamontowane rolety sterowanie elektrycznie. W jednym oknie po montażu parapetów nie ma zasilania. Okazało się, że przewód był poprowadzony w prawym dolnym rogu okna i przy montażu kamiennych parapetów przecięli go. Moje pytanie, czy takie poprowadzenie kabli jest prawidłowe? Ja wiem, że inwestor wszystko powinien wiedzieć i o wszystkim pamiętać i oczywiście on jest winien temu, że tego jednak nie wiedział lub nie pamiętał Mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć, czy przewody w tym miejscu w ogóle powinny się znaleźć? Czy to zgodne lub niezgodne z techniką budowlaną? Czy nie ma na to żadnych reguł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 19.07.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 czy przewody w tym miejscu w ogóle powinny się znaleźć? Czy to zgodne lub niezgodne z techniką budowlaną? Czy nie ma na to żadnych reguł? A niby ktoś chciał te rolety zasilić. Więc jak, powietrzem? A montażyści parapetów oczu nie mają? Zastanów się, jest tysiąc sto miejsc w mieszkaniu, gdzie przewody nie powinny się znaleźć. To co elektryk ma zrobić? Wiedział jakie będą parapety? A może zrobił coś niezgodnie z projektem? W projekcie wszystko powinno być napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 19.07.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Czy widział jakie będą parapety? nie, ale czy widział ktoś parapety montowane w innym miejscu niż pod oknami? W pozostałych oknach przewody poprowadzone zostały w połowie wysokości okien i problemu nie ma stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.07.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 W żadnym projekcie, w żadnej normie nie ma wzmianki, jak kłaść przewody od rolet w domku jednorodzinnym.Puszczenie kabli pod oknem to błąd w sztuce (elektryka).Błąd inwestora, że nie posiadał/nie przekazał zdjęć instalacji,Błąd parapeciarzy, którzy nie używali podstawowych organów życiowych (mózg, oczy) w czasie swojej pracy. Uszkodzenia kabli zdarzały się i zdarzać będą (choćby przewiert).... ale to już elektryka najmniej obchodzi.Analogicznie gostki co montują drzwi, przewiercą się przez ogrzewanie podłogowe.... kto jest winny (hydraulik, wylewkarz, stolarze, inwestor...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts