Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jutro pan Rutin jedzie zawrzeć umowę na okna :) była mowa o styczniu.

Nie naciskamy na wczesniejszy termin, podobno dom ma sie trochę przemrozić.

Nie wiem za bardzo co dalej, jaka powinna być kolejność prac. Może np. tak?

1. odkurzacz centralny

2. wod-kan i początek CO

3. elektryk.

4. tynki

5.podłogówka

6. wylewki.

7. wodkan

8. kafelki

itd?

dachówka, rynny i okucia zapłacone. W chwilach gdy mam za mało zmartwień liczę ile jeszcze pieniędzy potrzeba.

Dziś byłem na budowie, ale panowie nie mieli dla mnie czasu, zajęci byli konstruowaniem jakiegoś konika. Chyba nie chcę wiedzieć po co mi ten koń na dachu.

A żonie kupiłem jedną cegłę :) CRH tytan n, niby grfitowa. Cieszyła się jak dziecko.

Edytowane przez rutino78

jutro pan Rutin jedzie zawrzeć umowę na okna :) była mowa o styczniu.

Nie naciskamy na wczesniejszy termin, podobno dom ma sie trochę przemrozić.

Nie wiem za bardzo co dalej, jaka powinna być kolejność prac. ......

ponieważ jesteśmy niemalże na podobnym etapie napiszę jak u mnie sprawy się mają

u mnie trwają prace nad GGWC - na potrzeby tych prac kafelkujemy już kotłownie - tu wymagań wielkich nie mam - płytki najtańsze jakie w sklepie były

jestem po 1 spotkaniu z hydraulikiem i elektrykiem

elektryk zaczyna w poniedziałek - jemy stemple nie przeszkadzają - musi na starcie skrzynkę założyć

hydraulik wchodzi zaraz po rozstemplowaniu i robi wodę oraz odkurzacz centralny (u mnie wszystkie instalacje idą w podwieszanym suficie), kanalizacje mam z płyty fundamentowej wyprowadzoną - wiec kolejne prace dopiero przy wykończeniówce

miedzy czasie Piczman pracuje nad wentylacja mechaniczną

zaraz po elektryku wchodzi ekipa od wykończeń - robi posadzki i tynki, kafelki, półeczki biały montaż etc

PS. a ten klinkier gdzie dawać będziecie? że tak żona sie ucieszyła ??

Konrad

Rutino podpisał dziś umowę na okna :) Będę więc miała co czytać wieczorem :D

Okna mają być pod koniec stycznia.

Netmar, tu nie ma się co śmiać! I nie strasz mnie takim prezentem świątecznym:lol2:

A jakie są Wasze plany instalacyjne?

Konrad, to kiedy planujecie się wprowadzić???

Jakich informacji oczekuje hydraulik i elektryk? Zastanawiam się własnie,co muszę wiedzieć,zeby potem nie zrobić wielkich oczu:D A boję się,ze zpomnimy o czymś bardzo istotnym :)

A ten klinkier to na komin :p Wiem, wiem, podniecam się czymś czego własciwie nie będzie widać. Pewnie wezmiemy najtanszy grafitowy :)

Netmar, Ty masz chyba klinkier na kominie, nie? Jaki?:)

Mamy jeden problem. Myslelismy, ze na razie zrobimy sobie wypasione drzwi wejsciowe z deseczek:D Wszyscy mówią, zeby nie wstawiac przed tynkami i wylewkami tych docelowych, bo je zniszczą. A wychodzi na to, ze musimy mieć wstawione normalne drzwi, zeby dostać drugą transzę kredytu. Jakies propozycje jak to rozwiązać?:rolleyes:

Nie wiem za bardzo co dalej, jaka powinna być kolejność prac. Może np. tak?

1. odkurzacz centralny

2. wod-kan i początek CO

3. elektryk.

4. tynki

5.podłogówka

6. wylewki.

7. wodkan

8. kafelki

itd?

No my tak właśnie mieliśmy robione roboty, oprócz odkurzacza. Jeszcze przed wylewkami proponowałabym zrobienie doprowadzenie ciepłego powietrza do pokoi, jeśli oczywiście planujecie taki kominek. Bo my musieliśmy kuć - szkoda roboty i czasu.

Jakich informacji oczekuje hydraulik i elektryk? Zastanawiam się własnie,co muszę wiedzieć,zeby potem nie zrobić wielkich oczu:D A boję się,ze zpomnimy o czymś bardzo istotnym :)

My spędziliśmy z elektrykiem dobre kilkanaście godzin ustalając wszystko w najdrobniejszych szczegółach. A myślałam że to tylko "tu gniazdko poproszę i tu a tutaj włącznik światła".. musieliśmy wiedzieć jakiej wielkości tv chcemy (bo na ścianę przyczepiamy, i kable mają być w ścianie schowane), jaki sprzęt nagłośniający (żeby wiedzieć jakiego rodzaju kable), jak coś nacisnę to co sie ma włączyć, co ile światełka na schodach, gdzie i jaki bedzie sufit podwieszany, czy w łazienkach ma wentylator chodzić razem z włącznikiem światła czy oddzielnie, na jakiej wysokości dokładnie (bo potem nie każdy potrafi przesunąć) mają być gniazdka i włączniki, czy ma być ściemnianie, gdzie alarm, domofon, skrzynki, jakiej mocy gniazdka w garażu (to zależy jakiego się sprzętu uzywa), gdzie gniazdka na zewnątrz.. tysiące rzeczy.. masakra.. Dla mnie ustalenie elektryki to była najcięższa rzecz. Gównie dlatego że na etapie gołych cegieł i ledwie zrobionego dachu nie miałam kompletnie pomysłu na wykonczenie.

Mamy jeden problem. Myslelismy, ze na razie zrobimy sobie wypasione drzwi wejsciowe z deseczek:D Wszyscy mówią, zeby nie wstawiac przed tynkami i wylewkami tych docelowych, bo je zniszczą. A wychodzi na to, ze musimy mieć wstawione normalne drzwi, zeby dostać drugą transzę kredytu. Jakies propozycje jak to rozwiązać?:rolleyes:

No wiesz to też zależy jakie się ma ekipy. U nas były drzwi przed tynkami wewnętrznymi - nic nie narobili. A z zewnątrz ocieplał teściu, więc starał się nic nie popsuć.

Ale bardzo dużo osób kupuje sobie tymczasowe i potem sprzedaje (dużo takich ogłoszen na forum widziałam).

na poczatek hydraulik ...

proponuje porzadnie zabrac sie za temat rozmieszczenia sprzetow w lazienkach ... z dokladnoscia najlepiej projektowa zeby sie potem nie okazalo ze to kabina nie wejdzie a tam trzeba cos kombinowac bo geberity nie pasuja ... pamietaj ze cos w "standardowych wymiarach" prawie zawsze wychodzi taniej niz robione na wymiar :)

to samo w kuchni ... gdzie zlew ?? czy bedzie lodowka z kostkarka ?? bo ona potrzebuje doprowadzenia wody ... no i zmywarka ?? woda i kanaliza :)

pamietaj ze musisz miec wyprowadzona kanalizacje w miejscu gdzie bedzie rekuperator!! on musi miec gdzie odprowadzac skropliny !!

mniej wiecej okresl sie w temacie baterii ... czy np do wanny bedzie bateria ze sciany czy otworowka z zabudowy wanny ? /otworowe bywaja ladnych kilka stow drozsze niz takie ze sciany !! ale tez sa ladniejsze :)/

w prysznicach bateria czy panel ?? /tu akurat powinno byc uniwersalnie ...

pamietaj ze musisz kupic geberity do wc i bidetu /jesli planujesz/ no i musisz znac wysokosc podlogi /styro i wylewka/ bo trzeba je wyregulowac na odpowiednia wysokosc :)

z elektryka to duzy temat jest ... ale to juz wymaga po pierwsze - dobrego i pomyslowego elektryka ... po drugie czasu i solidnych przemyslen ... po trzecie KASY :)

ogolnie trzeba rozpatrzec kilka aspektow ...

1. swiatla!! juz musisz sie okreslic ile mniej wiecej lamp i gdzie umieszczonych !! zwlaszcza ze nie planujecie podwieszanych sufitow wiec co zatynkujesz to umarl w butach !!

2. wylaczniki !! okresl podstawowa komunikacje w domu i wymysl gdzie dac wylaczniki ... zaplanuj opcje "schodowe" zeby mozna bylo jedna lampe wlaczac i wylaczac w kilku miejscach - jest to mega funkcjonalne!!!!!

3. kinkiety i dodatkowe oswietlenie ... ZWLASZCZA KUCHNIA I LAZIENKI !! no i salon jesli chcesz cos bardziej dekoracyjnego ...

4. ledy ... polecam jak lubicie bajerzenie swiatlem :) ja juz swoich sie nie moge doczekac :)

5. my mamy fajnie rozwiazana instalacje do rolet ale to bajer i nie tani ... ale mi sie podoba :)

6. mamy zaplanowane zainstalowanie markizy nad tarasem wiec i pod nia mamy instalacje przygotowana ...

7. GNIAZDKA !!!!!! to trzeba dobrze przemyslec chyba ze nie mace kablowstretu i stolerujesz biegajace po podlodze przedluzacze ... ja ich nie trawie po 1000 kroc wiec poszlam po bandzie i w samym salonie mam 8 podwojnych gniazdek z czego jedno na srodku podlogi :) fajny motyw ... siedze na sofie z lapkiem na kolanach i nikt nie zabija sie o kable :) ... pomyslcie o sypialniach i pokojach dzieciakow gdzie biurka, lozka, i takie tam ... na etapie elektryki juz trzeba miec wszystko polapane zeby sie potem nie okazalo ze fajnie masz 6 gniazdek w pokoju z czego 4 schowane za szafami

8. alarm

9. monitoring ... oby sie nigdy nie przydal ...

10. jakies "inteligentne rozwiazania" ... sterowanie do rekuperatora ... doprowadzenie internetu/teelfonu stacjonarnego

11. TELEWIZJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12 INTERNET !!!!!!!!!!!!!!!!! - my mamy w kazdym pokoju po kablu do tv i przynajmniej po jednym lanie ...

wiecej grzechow nie pamietam za wszystkie żałuję :)

moze pobajerujcie co by zrobic innego zamiast drzwi !! drzwi docelowe przed tynkami to masakra jakas!!!!

mea - tak na sucho to oni tego nie zrobią - nie są wstanie - na to wszystko jest rada

rutino78 kupić musi butelkę wina, albo i 2 , kieliszki i ołówek techniczny do ręki ...i razem z rutinową żoną tak romantycznie będą rozprawiać przy winie o lampach, ledach , gniazdkach i innych ....

i sru na ścianie "X" tu będzie gniazdko

i sru "Y" tu będzie włącznik ....

nie nei ... na sucho to az niebezpiecznie brac sie za taka robote !! ja mysle ze butelka wina tez moze byc malo ... sugeruje krupnik :) ostatnio na topie :)

tylko wtedy rutinowa zona moze poplynac z planami :)

a tak powaznie rutiny to wiecie kto wam bedzie robil instalacje ?? bo jak jakis sensowny elektryk to dacie rade ... no i zapamietajcie jedna rade NIE WIECEJ NIZ 5 WYLACZNIKOW W CIAGU A NAJLEPIEJ 3 :) wyedy nie znienawidzi was elektryk :)

U nas instalacja wod-kan była w miarę prosta i szybko poszło nam ustalanie co , gdzie i jak.

Ale za to elektryka - oj to była jazda. Zaczęło się niewinnie od wypadu z mężem na kolację (oczywiście z kartką i ołówkiem)....a potem były niekończące się rozmowy :)

Sama instalacja to tez był koszmar bo robiliśmy to sami - metry kabli, puszek, uchwytów :) Ale się DA!

Życzę więc dużo cierpliwości i wytrwałości.

Co do drzwi my też musieliśmy je zrobić żeby dostać transzę - i na całe szczęście wybraliśmy jakieś najtańsze, w przecenie, z ekspozycji w Praktikerze. Pisze na całe szczęście, bo tynkarze nam je nieźle zmasakrowali (ale kasę za to oddali). Więc może warto gdzieś poszukać po sklepach, popytać.

Baaardzo dziękuję za masę ważnych wskazówek i rad :) Rzeczywiscie o niektórych rzeczach bym nawet nie pomyslała, ze muszę juz wiedzieć.. Dzisiaj pół dnia myślałam co gdzie :) Na razie chyba największy kłopot z oświetleniem zewnętrznym :rolleyes:

Pomysł z winkiem chyba nie jest dobry :D Bałabym się,co by nam wtedy z tego wyszło :D ;)

No chyba z tymi drzwiami się skonczy tak,ze kupimy jakiś największy badziew z nadzieją,ze nam je rozwalą ;) To znaczy z moją nadzieją, bo inaczej Rutin zostawi je na zawsze:lol2:

Folie, dachówki, rynny i co tam jeszcze niezbędne od wczoraj są juz na budowie :)

Jako że dzieciaki nie pozwalają na dalsze pisanie, to parę zdjęć z dzisiaj :yes:

http://img337.imageshack.us/img337/7712/sdc13363g.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/1984/sdc13360.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/3691/sdc13356.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/4805/sdc13353t.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/4929/sdc13352n.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/8400/sdc13349d.jpg

:yes:

u mnie ten sam problem

nie było nikogo kto by doradził przy dostawie dachówki wiec wrzuciłem HDS-em na dach

okazuje się że to nie najlepsze rozwiązanie - bo teraz podawać będą musieli przez 1 z 2 okien (po zafoliowaniu)

a tak to wciągali by "paczkę po paczce" na górę w miejsce układania

ale to nie moja sprawa - jak nikt nie poinformował co i jak - to niech teraz się martwią Ci co będą układać - ja robiłem to w dobrej wierze - co by chłopaki nie musieli nosić 14x900kg po schodach ...

Konrad, nasi dachowcy sami chcieli,zeby dawać dachówkę na strop. Jako,ze będę to robic etapami (jak juz rutino napisał),to wygodnie im to mieć na górze. A jak będzie na samym końcu,to juz ich sprawa :)

Dzisiaj Rutin jedzie na budowę pogrzebać trochę z ziemi ;) A ja jutro jadę sprawdzić jakie postępy :)

Rutinko u nas z drzwiami było tak samo. Wstawiliśmy przed tynkami te docelowe, trzeba z fachowcami podpisać konkretną umowę że za szkody oni odpowiadają - muszą sobie przed rozpoczęciem pracy obejrzeć wszystko dokładnie ;) Drzwi można również styropianem zabezpieczyć.

P.S. Przy rozmieszczeniu elektryki należy kilka razy zrobić wizję lokalną. My chodziliśmy z zeszytem i wszystko zapisywaliśmy a mieliśmy projekt oświetlenia. Następnie ja 10 razy na każde pomieszczenie chodziłam i mówiłam gdzie mi wygodnie i logicznie...eh koszmar to był...ale zdecydowanie warto było ;)

u mnie notatki elektryczne zajmuja kilka arkuszy excela !!! i tez chodzilam w kolko i wymyslalam co gdzie kiedy i po co ... a na koniec moj kochany mezczyzna i tak skopal mi ledy w salonie ... teraz mam na jednym wylaczniku oba obiegi ledow ale NA SZCZESCIE LATWO DA SIE TO NAPRAWIC !! tylko wymaga od jasnej cholery cierpliwosci :)