Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

Mój plan nie tyle wynika z optymizmu,co z niewiedzy ;)

Zabudowy k-g raczej nie bedzie. Co najwyzej w praniu moze wyjsc jakas pierdólka.

Plytki na podlodze w wiatrolapie, lazienkach, w kuchni, pomieszczeniu gospodarczym i kotlowni. Na scianie troche w lazience, kotlowni. Wlasnie, czemu sie kafelkuje sciany w kotlowni?:rolleyes:

Na schniecie wylewek zalozylam sobie ten miesiac. Plusem u mnie jest brak parkietu, gdzie wymagania co do poziomu wilgotnosci wylewki sa ostrzejsze niz do paneli.

Konrad, bardzo zaciekawily mnie Twoje plany nie robienia tynkow. Mozesz cos wiecej o tym napisac?

Bardzo dziekuje za wszystkie uwagi. Tak jak pisalam, fajnie byloby sie wprowdzic latem, ale moj plan to przeprowadzka do konca przyszlego roku. I mysle,ze to jest realne :) A kazdy miesiac wczesniej to bedzie mila niespodzianka.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdążycie bez problemu,tylko wszystko na spokojnie musi być zorganizowane.Nie na wariata i bez emocji,bo potem robota schrzaniona i nerwy zszargane,a po co,Dach super,kolor bardzo mi się podoba,jak mówiłam nie ma takich dachów u nas.A my malujemy,wszędzie pobojowisko,ale na święta będzie czysto i przyjemnie.Myślę że do piątku będzie już koniec tej męczarni,potem sprzątanie i 20 okien tylko do umycia hehe.:sick:

rutiny my okna wstawilismy 15 marca ... poltora miesiaca pozniej niz wy planujecie ... a przeprowadzka koniec listopada i od cholery pierdol do pokonczenia z gipsowaniem scian wlacznie!!!

zwroccie uwage na takie pierdolki jak czas oczekiwania na drzwi ... min 6 tyg ... musicie odpowiednio wczesniej o tym myslec !! druga rzecz to transze kredytu i rozliczenia ... nas kaska przytrzymala lacznie chyba ze 2-3 tyg

Edytowane przez mea

Nazwa, bardzo się cieszę, ze dach się podoba :)

A o sprzątaniu nawet mi nie przypominaj. Nie wiem, kiedy zrobię świateczne porządki :rolleyes: Albo nie ma czasu, albo mi się nie chce ;) I wolę liczyć koszty wykończeniówki :)

Mea, Ty to mnie zawsze na ziemię sprowadzisz:P A tak na serio, to za wszystkie uwagi bardzo dziękuję. Bardzo wiele nam dają!

Gingeros, u nas nic niezwykłego nie będzie. OKna Oknoplastu Rubin plus, dwuszybowe. Wyjściowe na taras będą normalnie otwierane. Przesuwne są bardzo ładne, ale ja tak czasem lubię na przekór (patrz między innymi brak kominka i otwartej kuchni) :D

Rewo, czyli plan mamy ten sam :) Trzymam kciuki,zeby Wam i nam się udało.

Ja nie muszę mieć idealnie dopieszczonego domu, zeby się wprowadzać. Ale muszę mieć go na tyle wykończony, zeby dało się tam wprowadzić z dwójką małych dzieci. W najgorszym wypadku pojedziemy tam na samą kolacje wigilijną i wrocimy do mieszkania:D

pomalutku !!!! za bardzo optymistycznie to wszystko widzisz rutinko !!

styczen okna ... koniec stycznie ... luty i marzec na instalacje - tak realnie to tyle ci to zajmie!! i NIE WPUSZCZAJ NA RAZ HYDRAULIKA I ELEKTRYKA !!! pozabijaja sie zo wi zu !!! najpierw hydraulik - kupcie od razu geberity bo musicie zrobic podlaczenie wody i kanalizy ... i do tego geberity musza juz byc !!

na kwiecien zaplanuj tynki ... 2 tyg na zrobienie i okolo 2-3 na schniecie!! /poz warunkiem ze bedzie cieplo bo jak bedzie padac to ciezko schnie/ optymistycznie mamy polowe maja ... tydzien na ulozenie styropianu /proponuje albo robic to samemu albo pilnowac ekipy bo nie mozecie pozwolic sobie na fuszerke bo nie macie piwnic !!/ tydzien na ulozenie podlogowki ... potem dzien na wylewki i MIESIAC NA SCHNIECIE!!

jest polowa czerwca ...

zaczynacie kafelkowanei ... realnie 2 miesiace /nie przesadzam ale 2 lazienki plus parter tyle u nas wyszedl ... to zalezy od szybkosci pracy ekipy ...

nie wiem czy bedziecie robic jakies zabudowy g-k ... jesli tak to zaplanujcie na to ok 2-3 tyg ... gladzie /beda potrzebne przy tynkach cementowych ... przy gipsowkach my robilismy w salonie tylko zeby ladnie to wygladalo

malownie scian ato kolejne 2-3 tyg zalezy czy sami bedziecie to robic czy bierzecie fachowcow ... potem panele - my tez je ukladalismy sami - pikus!! - a fachowcy biora krocie !!

przeprowadzka realnie na wrzesien/pazdziernik !!! chyba ze decydujecie sie na opcje "kamikadze" i wpuszczacie wszystkich naraz ale SZCZERZE NIE POLECAM !!! pamietajcie ze trzeba samemu wszystko ogarnac a przy wykonczeniowce jest chwilami JAZDA BEZ TRZYMANKI!!

i znajdzcie sobie opieke dla dzieciakow bo wy bedziecie siedziec na budowie non stop !!

Co od paneli to coraz więcej firm sprzedających panele oferuje montaż w cenie panela - i robią to naprawdę dobrze :) ( listwy liczą inaczej ) na naszą chatkę liczę max 3 dni a będzie tego jakieś 80m2 fakt faktem że każda praca na budowie wymaga tzw. przerw technologicznych na przykładzie farb :

sfazowanie KG + wszystkie ubytki 1-2 dni na wyschnięcie 1 warstwy + 1-2 dni na wyschnięcie finiszu potem jeden grunt 24h + drugi ( w celu ujednolicenia podłoża ) tyle samo, malowanie też wymaga kilku godzinnych przerw między warstwowych

Co do drzwi można je przecież zamówić z dużym wyprzedzeniem zaraz po tynkach i wylewkach mogą sobie spokojnie stać i czekać a transze zamawiać wcześniej koordynatora z banku jak wleci na budowę i widzi że coś się już robi to zalicza :) więc jedyny problem z czasem to wszystkie tzw. mokre rzeczy czyli ściany tynki wylewki i stropy - niestety są to rzeczy które muszą dobrze wyschnąć i tutaj pośpiech jest nie wskazany Rutiny trzymam kciuki :) My osobiście chcemy mieszkać najpóźniej w kwietniu :) ale zakładam że będzie to marzec :D

Edytowane przez Gingeros

tak masz racje ze panelarze oferuja montaz ... ale panele maja sporo drozsze niz te kupowane bez montazu !!! nawet przy 8% vacie i tak wychodzi sporo drozej /zwlaszcza ze vat i tak sie odliczy/ wiec ten gratis jak zwykle nie jest do konca gratisem ... ale to wszystko kwestia tego czy masz sile czas i mozliwosci zrobic cos samemu czy niekoniecznie ... u nas panele kladl maz i siostrzeniec ... spokojnie dali sobie rade :)

druga rzecz to transze kredytu i rozliczenia ... nas kaska przytrzymala lacznie chyba ze 2-3 tyg

Oj tu się zgadzam z mea - trzeba kasy pilnować, bo nas też kasa już drugi raz przytrzymuje :( (no i oczywiście nasz kochany BUDOZBYT dołożył do tego parę gorszy-parę tysięcy:( )

Wy tu o transzach, a ja dziś przy okazji weszłam do szklarza. W kuchni nad indukcją podobało by mi się szkło czy tam lacobel. Babka polecała lacobel, bo mozna go przykleić. A przy indukcji, wg niej, moze spokojnie być. Szkło niby trzeba na śrubach, bo przy klejeniu, miejsca klejenia byłyby widoczne. A jak są śruby to niby łatwo brud włazi. W każdym razie m2 lacobelu kosztuje 220 zł. Moze 2 m2 by mi starczyły:rolleyes: Muszę to policzyć i musi wyjść niedużo, zeby Rutin się zgodził :D

Pewnie to wszystko zalezy co kto robi jak i jak długo, u nas zrobienie górnej łazienki - wykafelkowanie jej od góry do dołu z zabudową oraz zrobieniem fug zgadzających się podłoga-ściany trwało 1,5 tygodnia, łazienka ma 12 m2. Zrobienie dolnej małej łazienki niecały tydzień. Pan glazurnik polecany z forum, pracował sam ;)

Wpuszczanie ekip na raz nie polecam, później szkody lub poprawki ciężko ustalić bo każdy przerzuca na innego odpowiedzialność.

Szkło, lacobel nie nadaje się nad płytę gazową nad indukcję być może tak. Mi szkoda byłoby zapłacić 220 zł za m2 i martwić się ewentualnie pęknięciami. Dużo osób ma i chwali. Ja wybrałam szkło hartowane (też mam indukcję) lakierowane od spodu klejone na całości do ściany. Jeszcze nie mam :D Szkło montowane na śruby ok, jeżeli śruby szczęśliwie wypadają i nie burzą estetyki pomieszczenia. Celem uniknięcia pajączków za takim szkłem brzegi się silikonuje :)

Venus, czyli rozumiem ze przez to lakierowanie nie będzie widać klejenia? A mozesz zdradzić, chocby na priv ile kosztuje m2 takiego szkła? Bo ja dziś byłam u tego szklarza z dzieckiem, więc zapytac o cenę szkla zapomniałam :)

Jesli będę się trzymać planów kuchniowych, to chcę biały lacobel/szkło. U Ciebie o ile pamietam też wygrał biały, nie?:)

Venusko dobrze mówisz hartowane cos ok tego kosztuje.

Ja tutaj u siebie w mieszkaniu rozważalam lacobel (ze względu na cenę). Ale mam gaz i dlatego odpada. Przy gazie zawsze pęknie.

Ale u was tempo, ale jak planujecie przeprowadzkę w przyszłym roku to rzeczywiście takie musi być. Napewno dacie radę, z dobrą organizacją musi sięudać :)

Wy tu o transzach, a ja dziś przy okazji weszłam do szklarza. W kuchni nad indukcją podobało by mi się szkło czy tam lacobel. Babka polecała lacobel, bo mozna go przykleić. A przy indukcji, wg niej, moze spokojnie być. Szkło niby trzeba na śrubach, bo przy klejeniu, miejsca klejenia byłyby widoczne. A jak są śruby to niby łatwo brud włazi. W każdym razie m2 lacobelu kosztuje 220 zł. Moze 2 m2 by mi starczyły:rolleyes: Muszę to policzyć i musi wyjść niedużo, zeby Rutin się zgodził :D

ja bym sie bala dac lakobel za plyte ... ale to rzecz gustu ... mnie tez sie bardzo podobalo szklo ale ja tego mam ponad 5m2 a ze mialam wybor blat czy szklo wybralam blat ... na ktory i tak mi braklo kasy ;( ale narazie mam marna imitacje a jak kiedys bedzie kasa to mi maz moj kochany kamienny zafunduje :)

w wodziu za takie szklo liczyli cos kolo 450-500 zl !!! lakobel za 250 /mam na szafie - moze w srode w koncu dojedzie :)

Mea coś o blacie kamiennym wiem i jego cenie, nasz był wyceniony na 8 tysięcy z montażem. Zrobiłam zwykłą płytę i niestety nie mogłam zrobić podwieszanego zlewu ale i tak jestem zadowolona.

moj podliczylam na niecale 4 plus montaz ... ale ja jestem fanka dosc taniego kamienia bo polskiego ze strzegomia :) co gorsza cala aranzacja kuchni byla ukladana pod ten blat !!! no ale narazie musi mi wystarczyc ta marna imitacja - trzeba sie odkuc !!! stwierdzenie ze wykonczeniowka wykancza jest jak najbardziej prawdziwe !!!

(...)Szkło, lacobel nie nadaje się nad płytę gazową nad indukcję być może tak. Mi szkoda byłoby zapłacić 220 zł za m2 i martwić się ewentualnie pęknięciami. Dużo osób ma i chwali. Ja wybrałam szkło hartowane (też mam indukcję) lakierowane od spodu klejone na całości do ściany. (....)

(....) Szczerze to nie pamiętam ile, wydaje mi się że coś ok 450 zł może przesadzam. Chyba jak liczyłam całościowo to ok 2 tysięcy to szkło nas wyniesie.

czegoś nie rozumiem szkoda byłoby Ci 220 a zapłaciłaś 450 ?