Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gingeros, znając Twoje tempo, to ten blat będziecie miec w ciągu najbliższego tygodnia:D

Venus, blat na pewno będzie wykonczony kanciasto. Na ścianie nie chcę zadnej cegły, kamienia itp. Więc albo byłaby biała albo bardzo jasnoszara. Nie wiem czy białe górne szafki nie będą wygladać mdło na białej ścianie. Chyba ze te szafki zrobie szare:rolleyes::D

Na razie muszę odłozyć kuchnię na bok i zająć się instalacją elektryczną. Nie wiem czy juz pisałam, ze problematyczne jest rozmieszczenie światła w salonie. Postaram sie za chwilę wkleić rzut i opisać o co mi chodzi.

http://img84.imageshack.us/img84/8089/rzutsalonutvwsch.jpg

To mój salon. Mniej więcej z takim ustawieniem mebli. Kąt wypoczynkowy moze być nieznacznie przyblizony do okna, jadalnia praktycznie zostaje w tym miejscu (kwestia kilkunastu centymetrów w strone drzwi kuchennych,bo te drzwi są przesunięte w lewą stronę).

Nad jadalnią chcę jakąś wiszącą lampę. Problem pojawia się przy wypoczynku. Tam też muszę mieć mozliwość właczenia normalnego światła. Nie moze tam być mroku. Gdy przychodzą znajomi na winko to nie siadamy z nimi przy duzym stole, bo dla nas to za oficjalne. Więc dobrze by było,zeby kazdy widział co ma na talerzu ;) Więc moze też przydałby się jakiś zwis. Tyle ze nie ma szans,zeby był symetrycznie względem lampy nad jadalnią.. I nie wiem czy to nie będzie psuło wszystkiego.

Podobają mi się stojące lampy z długim ramieniem. Do tego mógłby być jakiś kinkiet nad sofą koło okna i było by git. Ale to na razie nie wchodzi w grę przez dzieciaki. Za bardzo będzie to ich kusiło.

Druga sprawa to ten zwis nad jadalnią. na codzien stół będzie stał tak jak na rzucie. Ale podczas wielkich imprez będzie stał równolegle do okna tarasowego. Wtedy ta lampa nijak się będzie miała do stołu. Da się cos z tym zrobić czy olać i dostosować lampę do codziennego ułozenia?

Rewo, bardzo dziękuję i również życzę samych sukcesów (również tych budowlanych :) )!

Byłam dziś na chwilę na budowie. Trafiłam na moment zakonczenia działówek :) Czyli stan SSO osiągnięty :wiggle:

Wszystko wyglada suuper! Korytarz nie jest kiszką,wszystkie pomieszczenia też wyszły tak jak trzeba. Moze jedynie pokoje dzieci mogłyby być troszkę większe, ale są ustawne. Więc to co trzeba, powinno się zmieścić :)

Niestety zdjęć nie mam. Jak tylko będzie możliwość (moze w niedzielę) to zdjęcia się pojawią :)

Jedynie trochę dałam ciała z kuchnią. Dokładnie z ułozeniem mebli. Nie zmieści mi się wysokie słupki w wymyslonym ułożeniu:mad: Wyszło mi tam na styk, ale zapomniałam, ze np. na ścianie jest jeszcze opaska drzwiowa i takie tam.. Wszystko by się zmieściło, gdybym wywaliła słupek między lodówką a słupkiem z piekarnikiem. Ale słyszę,że lepiej,żeby jedno koło drugiego nie stało. Poza tym Rutinowi dwa dni temu nagle sie przypomniało,ze mamy juz lodówkę i nie chce kupować nowej do zabudowy:mad: Nasza lodówka wprawdzie ma tylko 5 lat, ale jest już nieźle porysowana a uchwyty są beznadziejne i będzie mi to wszystko pasować jak pięść do nosa.. No ale cóż. Z tym jeszcze mam trochę czasu.

Natomiast pojawiła się jeszcze jedna kwestia do zastanowienia przed wejsciem elektryka.

Jakkolwiek układam meble w kuchni to zlew i trochę blatu roboczego wypada pod oknem. Więc trzeba to jakoś oświetlić. Wcześniej chodziły mi jakieś fajne zwisy po głowie, ale stwierdziłam,ze bedzie za duzo dobrego. I teraz zastanawiam się co będzie praktyczniejsze: czy jakiś kinkiet z boku okna, czy na suficie coś w tym stylu http://img59.imageshack.us/img59/2312/oprawasufitowamassivene.jpg

Druga sprawa to ten zwis nad jadalnią. na codzien stół będzie stał tak jak na rzucie. Ale podczas wielkich imprez będzie stał równolegle do okna tarasowego. Wtedy ta lampa nijak się będzie miała do stołu. Da się cos z tym zrobić czy olać i dostosować lampę do codziennego ułozenia?

znam ten ból - w obecnym mieszkaniu tak mam w pokoju - żyrandol nad stołem a drugi został tradycyjnie na środku pokoju - miał byc zastąpiony czymś innym ale tak jakoś zeszło ... i nadal wisi - i jak jest impreza to się przydaje nawet - ale to się zdarza raz na rok , i wtedy ten 1 z nad stołu wygląda ni w 5 ni w 9

dlatego w naszym domu ŻADNYCH ŻYRANDOLI !!! i problem z głowy - i ile kasy zaoszczędzonej :D

nie powiem ze cos w tym stylu ale chodzi mniej wiecej o idee

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92253&d=1325277409

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92365&d=1325335901

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92364&d=1325335898

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92363&d=1325335895

tylko w suficie światła - może nad stołem znajdzie się jakaś lampa - ale mając wiedze i doświadczenie obowiazkowo jakieś elektryczne wysiegniki obnizajace i podnoszace lampy pod sam sufit by nie rzucały sie w oczy

Edytowane przez R&K

rutinka ja mam piekarnik kolo lodowki i nie jest zle zwlaszcza ze nowe piekarniki na zewnatrz praktycznie sie nie nagrzewaja !! a do lodowki przekonasz go latwo :D wystarczy powiedziec ze jak kupicie nowa to ta bedzie w pom gospodarczym i bedzie wylacznie do chlodzenia jego piwa :D

lampe nad stolem dostosuj do codziennego ustawienia ... na 3 dni w roku nie warto lamac sobie glowy !! u nas teraz byla impreza i stol stal wzdloz pokoju ... naprawde nikt nie zwrocil uwagi na lampy !!

Konrad, ja nie chcę zadnych podwieszanych sufitów, więc i możliwosci oswietlenia mniejsze.

Mea, pomysł z wykorzystaniem starej lodówki bomba:lol2:

Co do piekarnika koło lodówki to istotne chyba jest też to,ze nie korzystam z piekarnika 3 razy dziennie.

Poczytałam wczoraj trochę i rzeczywiście rozmieszczenie światła planuje się do złożonego stołu, czyli takiego na codzień.

Dla wszystkich czytających:

Życzę Wam, aby wszystkie plany, nawet te wydające się abstrakcyjne, udało się zrealizować.

Szczęścia - dzięki któremu te zamierzenia będą realne.

Zdrowia, które pomoże w ich realizacji.

Pieniędzy - bez których, nawet te najwybitniejsze są niczym.

I przyjaciół, z którymi te sukcesy będzie można dzielić.

:)

Moze ja szukać nie umiem, ale żadnej sensownej lampy ze ściemniaczem nie umiałam znaleźć. Jedynie ta mogłaby być (patrząc na zdjęcie)

http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p4957_White-lampa-wiszaca-4x60W-ze-sciemniaczem.html

Ale kurde, czy nam się będzie chciało zmieniać co chwilę natężenie światła? ;)

Muszę to jeszcze na spokojnie przemyśleć. Ostatnio było na to mało czasu. Tym bardziej ze dzien przed sylwestrem przypomniało nam się,ze najwyższy czas szukać tynkarza. Więc teraz na szybko kombinujemy jakie chcemy tynki :) Dwie ekipy warte uwagi namierzone :) A lampy jak zwykle zeszły na dalszy plan :)

tynkarz?? a elektryk i hydraulik gdzie ??

a może coś przeoczyłem ?? :rolleyes:

dobrze dobrze elektryk i hydraulik juz nagrani!!

rutiny z tymi tynkarzami Gabrysi to ja na 100% z nich nie bylam zadowolona ... sciany sa w niektorych miejscach tak krzywe ze szok ... a wychodzilo to dopiero przy wieszaniu mebli !!

od siebie dodam ze jak bym tynkowala drugi raz to dalabym chyba jednak tynki cementowo - wapienne ... gipsowki maja co chwile jakies dziury !!! co prawda oszczedza sie na gladziach i to sporo i calkiem ladnie wygladaja /przez chwile/ ale w uzytkowaniu sa niezbyt wygodne - i mowie to po miesiacu mieszkania!!

zrobienie gladzi to koszt kolo 10zlza m2 ...