Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczywiście zrobienie projektu to chyba najrozsądniejsze wyjście. Myśleliśmy,że pojedziemy do TGS w Gliwicach,ale przeczytałam regulamin. Pisaliście na rybnickim wątku,ze fajnie robią i ceny na płytki mają niezłe. Super,ale zeby dostać projekt w cenie to muszę zakupić towar do 60 dni. A po cholerę w marcu mi całe wyposażenie łazienki:rolleyes: Inaczej trzeba zapłacić 500 zł. Do dwóch stówek bym zapłaciła. Więcej nie. Tym bardziej,ze jedno studio projektowania wnętrz wyceniło usługę na 450. Szukam dalej..

Ja bym zrobiła z silikatu, kartongips to zawsze ryzyko pęknieć. Od strony kibelka przewidziałabym w tej ściance wnękę np jedną otwartą na podręczne pierdy (papier, mydełko) a drugą taką samą ale do której wstawiona byłaby maleńka szafeczka zamykana - można w niej trzymać np zapas papieru, odświeżacz, kostkę :yes: Nie utrudniając to można zrobić jedną wnękę i ją zamknąć a papier zawiesić na rączce przykręconej do ściany lub kupić stojak wolnostojący.

Kabina polecana przez mojego glazurnika i stosunkowo niedrogo to firmy Radaway np model Torrenta. Nasza kabina w wymiarze 80x90 u szklarza na zamówienie z brodzikiem z płytek wyniesie 2500 zł. Niskie brodziki też są super :)

Mea a ja nie mogłam znaleźć gotowej takiej która by nam pasowała. Więc zanim Rutiny zaczną coś akceptować najpierw trzeba się zorientować czy znajdą coś w rozsądnej cenie. Tzn znalazłam gotowca ale mocno przekraczał koszt 2500 zł, a tak przynajmniej wiem jakie mam szkło, jakie zawiasy i uszczelki - wszystko szyte na miarę pod moje widzimisię, a ja wybredna jestem :lol:

Dzięki. W tym tygodniu wybierzemy się do jakiegoś łazienkowego salonu. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze prysznica?

Na pewno musze pamiętać zeby wybrać kabinę/drzwi/ścianki wyzsze niż 185cm, bo tyle wzrostu ma Rutin. Gdyby na górze była jakaś ramka,to głupio,zeby Rutin walił w nia głową ;)

o żeszty orzeszku .... maleństwo z tego Twojego męża :D

Rutin - ścianka z silikatu będzie OK - po otynkowaniu będzie bardzo stabilna - niech tylko murarze połączą ja z ściną działową

co do prysznica płytki + kratka ściekowa + szyba i masz prysznic

Maleństwo to w naszej rodzinie ja. Całe 168cm :p

Czasem ta szyba kosztuje tyle co sam prysznic :rolleyes:

Kurcze, zeby mi zrobili tą sciankę z silki to ja juz muszę mieć ostateczną koncepcję, co gdzie i jak duże.. Z kartongipsem ten plus ze mozna zrobić to juz przy okazji obudowy geberitu itp,czyli zdecydowanie poźniej. Czyli wniosek taki,ze szybko robic projekt, uprosić murarza,zeby wpadł któregoś dnia zrobić tą ściankę. Bo teraz kończą na razie robotę u nas.

Znowu bez przesady z tym wzrostem ;) Choć rzeczywiście większość kabin jest na 185 cm.

Tutaj znalazłam dwie, które są na 2m wysokie.

http://lazienkarnia.pl/RONAL_SALSA_kabina_bezdrzwiowa_SALSA1-2101.html

http://lazienkarnia.pl/RONAL_FUN_Scianka_jednoczesciowa_z_poprzeczka_FUH-2087.html

Tylko nie wiem co ta firma warta.

Wasze odpowiedzi mi się bardzo podobają :) Tylko teraz jak wysoka i szeroka powinna być ta ścianka? I czy ją teraz murować (zostalo nam trochę silikatu, szer 12cm) czy dopiero potem z jakiś kartongipsów na stelażu? Tyle ze taki stelaz będzie stabilny, jesli nie bedzie do sufitu? Jesli chcę mieć murowane to muszę jutro dać znać swojemu murarzowi co i jak..

I teraz druga sprawa, która przy wyborze jednego z wariantów, również musiałaby byc jutro potwierdzona. Co z prysznicem? Co mnie taniej wyjdzie? jakaś kabina prysznicowa z niskim brodzikiem? bez brodzika tylko jakaś ścianka i drzwi ze szkła? czy bez brodzika wymurowana ścianka (czy tam z czego mozna zrobić taką ściankę ;) ) plus szklane drzwi?

czy taka kabina jest do niczego?

http://www.ceneo.pl/1353801

Ja zaplanowałam prysznic murowany tzn. 3 ścianki + drzwi szklane i po pierwszych przymiarkach znalazłam fajne drzwi szklane (otwierane na zew.) za 900 zł na cenneo. Jeżeli chodzi o kalkulacje to oczywiście najtańszym kosztem bedzie zakup gotowej kabiny z marketu, ale pytanie… czy taka kabina spełnia Wasze wymagania wizualne i praktyczne. Ja wielkim łukiem omijałam kabiny typu „drzwi przesuwne, składane, itp” głownie z powodu czyszczenia szparek/uszczelek miedzy płaszczyznami.

W projekcie przewidziałam również ściankę oddzielającą prysznic od wanny i tez zastanawiam się nad materiałem. Uwzględniając moje zachcianki na półeczki pod prysznicem i obok wanny to mamy co rozważać.