Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

R&K: te dziury są od wewnątrz zamknięte zaprawą. Dom był projektowany pod Ytong, potem była zmiana matariału na Silka, a kupiłem w końcu Silikaty Klucze, które mają inna wysokość niż Ytong/Silka i stąd te sztukowanie bo się wysokości przestały zgadzać.

Zresztą te okna dałbym sporo wyżej, jakoś mnie ten parter przeraża, nigdy tak nisko nie mieszkałem. Pewnie się do tego przyzwyczaję.

co do powodu zastosowania takiego ułożenia to jak najbardziej jest on zrozumiały i OK

tylko właśnie oto chodzi by je uszczelnić pianką zanim fachofcy zakleja cienka warstwą zaprawy z 2 stron i będzie duży mostek termiczny

gRATULACJE!! Taras super wygląda!

Zresztą te okna dałbym sporo wyżej, jakoś mnie ten parter przeraża, nigdy tak nisko nie mieszkałem. Pewnie się do tego przyzwyczaję.

haha identycznie bylo u mnie!! różnica w wysokości znaczna zwłaszcza jak mieszka sie na 11 p. i budząc się widzimy niebo i latające ptaszki a teraz?! normalnie mam stracha ze pewnego poranka obudzi mnie obce spojrzenie! ;)

nie dajemy rolet. 369zł plus wkładka patentowa jakieś 19zł. drzwi nie takie najgorsze, bo z Hormanna. monterzy pytali za ile je kupiłem, bo niektórych z marketu to nie idzie normalnie zamontować. Docelowo będą między kotłownią a spiżarnią. Jeżeli dalej będziemy tak przekraczali budżet to pomaluję je na orzech i będzie przepięknie ;)

a taras się trochę złuszczył od mrozu, mimo plastyfikatora ten górny jeden milimetr się kruszy. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, poza może tym, że będzie się bardziej z niego kurzyło, a jakiś czas pewnie będzie bez płytek.

Dzięki za info o drzwiach przyda się. Trza w sobota do OBI pojechać. Też chcę później przenieść te drzwi do przejścia pomiędzy pom. gospod a garażem.

Tym złuszczaniem się 1 mm wylewki betonowej na tarasie nie przejmowałbym się wogóle. Z fotki drzwi tarasowych wnioskuję że zamierzacie w przyszłości położyć płytki na tarasie zatem ten 1mm to pikuś (klej to pokryje)

Dziś Rutin jedzie na budowę spotkać się z kolejnym hydraulikiem. Jeszcze trochę i zaczną mi się śnić w nocy:rolleyes:

Kusi mnie,zeby zebrać dzieci i też pojechać. Ostatnio jak tam byłam, to się delikatnie już szarzyło. Przydałoby się więc zobaczyć oknaz rana ;) (To trzeba na głowę upaść,zeby się tak oknami podniecać :) ).

Elektryk wejdzie dopiero za dwa tygodnie. Szkoda, bo ja jestem w gorącej wodzie kąpana i chce teraz, już. Ale i tak zakładamy,ze tynkujemy najwcześniej na początku marca. Wczesniej chyba nie ma co ryzykować.

Co chwilę wracam też do tych moich pryszniców.

Venus, Ty pisałaś,że zrobiłaś taki mały cokolik z płytek. Mogłabyś pokazać? Nie przekopię się teraz przez Twój dziennik. A w necie cięzko znaleźć jakieś sensowne prysznice z takim cokolikiem..

Wymysliłam sobie też, ze najwyzej jeden prysznic będzie po mojemu, drugi taki jak chce Rutin. Jak mój się nie sprawdzi, to będziemy sie kąpać w Rutinowym ;)

Dzięki za miłe komentarze dotyczące okien i domu :)

Venus, brdzo fajnie to wygląda! :) Swoją drogą, co to masz za płytki?

Wczoraj udało mi się pojechać na budowę. OKna dalej mnie zachwycają :) Nie wiem czy pisałam, że jak zamawialiśmy okna, to się okazało,że od tego roku w orzechowych oknach będą czarne uszczelki. Średnio mnie to cieszyło, bo jakoś ładniej mi to wyglądało z brązową. A tu jak pojechaliśmy oglądać, Rutin mnie pyta czy widzę jakie są uszczelki. Brązowe! :wiggle: Udało nam się jeszcze załapać :)

Co do hyraulika, to całkiem konkretny facet. Zdobył parę punktów za reakcję na nasze "podłogówka w całym domu" ;) Zamiast się obruszyć, stwierdził,ze to bardzo dobry pomysł:)

Niestety zdobył też parę punktów u Rutina ;) Oczywiście w sprawie pryszniców. Jak najbardziej nie miał nic przeciwko bezbrodzikowym, ale Rutin tak go podszedł,że biedny musiał przyznać,ze jakby nie było jest to prysznic trudniejszy i mozna popełnić znacznie więcej błędów niz przy zwykłym:rolleyes:

Tym o to sposobem przegrałam i bedziemy miec brodziki. Ale tu juz nie popuszczę i brodziki będą baardzo płytkie.

A na koniec jeszcze parę zdjęć : okna i akcesoria plus piękne tłoczenia, które jutro zamienia się w zwykłe gładkie drzwi ;)

pochwyt w drzwiach tarasowych

http://img822.imageshack.us/img822/1241/sdc10037c.jpg

http://img856.imageshack.us/img856/6205/sdc10038b.jpg

brązowe uszczelki :)

http://img214.imageshack.us/img214/4596/sdc10041x.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/4892/sdc10045ll.jpg

Dzieki za uwagi dot. brodzika. Czyli zabieram się z szukanie konkretnego modelu :)

Jak wybiorę sobie brodzik, a pasujące kabiny mi się nie spodobają albo będą za drogie, to mogę sobie zrobić też ściankę i drzwi u szklarza nie?

W sumie przy płytkim brodziku to też sie syfon montuje w posadzce, ale faktycznie mniej kombinowania ze spadkiem, ułozeniem płytek itp. Więc ok, oficjalnie przyznaje Rutinowi rację- z brodzikiem mniej problemów ;)

Jeszcze pytanie z innej beczki. jaki mamy zajazd każdy widzi ;) Drzwi wejciowe chce z poziomymi przeszkleniami (kiedys pokazywałam). Nie poszerzę tym znacząco domu? Oczekuje odpowiedzi: nie, nie poszerzysz :p

a te drzwi będą szerokości bramy podwójnej garażowej? jeśli nie, to 1:0 dla Ciebie ;)

Podziękował :) Bardzo ładna odpowiedź ;)

Ja jestem bardzo za takimi drzwiami i i tak je kupię ;) Ale zawsze to lepiej się upewnić ;)

W sumie to najbardziej by nam się podobały jakies całkiem proste, gładkie drzwi, ale ciemnica w wiatrołapie byłaby straszna. A na naswietle boczne miejsca brak. W związku z tym wybór padł na poziome szybki. Wybitnie to one mi tam nie rozjasnia, ale zawsze coś ;)

Są też takie brodziki wpuszczane w posadzke .Bardzo niskie .Może to jest jakieś rozwiązanie.Ja przypuszczalnie się na takie coś nastawiam.

to jest rozwiazanie

zamiast budowac taka krawedz - ktora niezbyt wyglada i kosztuje ...

lepiej brodzik z płytek zaglebic w posadzce - odpada agrument rozlewajacej sie wody na lazienke

R&K wiesz dla kogo nie wygląda dla tego nie wygląda ;)

O brodziku wpuszczanym też myśleliśmy, ale tak podoba nam się bardziej. W dolnej łazience mamy sam odpływ ze spadkiem bez żadnego cokołu. Generalnie możliwości jest kilka, Rutinko wy dopiero planujecie więc przy dobrym spadku od razu możecie dobrze zaplanować i zrobić jak ja w dolnej łazience ;)

Dzieki za uwagi dot. brodzika. Czyli zabieram się z szukanie konkretnego modelu :)

Jak wybiorę sobie brodzik, a pasujące kabiny mi się nie spodobają albo będą za drogie, to mogę sobie zrobić też ściankę i drzwi u szklarza nie?

W sumie przy płytkim brodziku to też sie syfon montuje w posadzce, ale faktycznie mniej kombinowania ze spadkiem, ułozeniem płytek itp. Więc ok, oficjalnie przyznaje Rutinowi rację- z brodzikiem mniej problemów ;)

Jeszcze pytanie z innej beczki. jaki mamy zajazd każdy widzi ;) Drzwi wejciowe chce z poziomymi przeszkleniami (kiedys pokazywałam). Nie poszerzę tym znacząco domu? Oczekuje odpowiedzi: nie, nie poszerzysz :p

No oczywiste że nie ..... tfu oczywiście że poszerzają poziome przeszklenia :p