Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

Oj Rewo, Rewo, nie zdałeś :p Własnie, a jakie drzwi wybrałeś do swojego zajazdu ;)

Venus, wiadomo,ze teraz mozemy jeszcze wszystko zrobić, ale Rutino się boi że ktoś spieprzy spad i juz będzie problem. Ja juz chyba sie nastawiłam,że zrobimy ten płytki brodzik. Kwestia rozważenia czy jakiś płytki nakładany, czy wpuszczony w posadzkę, co by było na równi.

Dostaliśmy dziś wycenę od sobotniego hydraulika. I jak na razie facet wygrywa :) Czekamy na jeszcze jedną wycene i podejmujemy ostateczną decyzję.

Poza tym Rutino podpisał dzis umowę na tynki :)

Niestety dalej mamy tłoczone drzwi. Za zimno na montaż właściwych.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostaliśmy dziś wycenę od sobotniego hydraulika. I jak na razie facet wygrywa :) Czekamy na jeszcze jedną wycene i podejmujemy ostateczną decyzję.

nie zapomnijcie wyszczegolnic co jest w ofercie hydraulika zeby was potem nie wycyckal !! jaki osprzety i z jakich firm ... bo potem wam powie ze liczyl dla tanich pomp ale lepiej bylo dac drozsze itd itd ...

Oj Rewo, Rewo, nie zdałeś :p Własnie, a jakie drzwi wybrałeś do swojego zajazdu ;)

Venus, wiadomo,ze teraz mozemy jeszcze wszystko zrobić, ale Rutino się boi że ktoś spieprzy spad i juz będzie problem. Ja juz chyba sie nastawiłam,że zrobimy ten płytki brodzik. Kwestia rozważenia czy jakiś płytki nakładany, czy wpuszczony w posadzkę, co by było na równi.

No niestety zapowiada się mroźny luty. A co do drzwi wejściowych to kolor antracyt wygląd prosty modernistyczny bez przeszklenia lub z pionowym przeszkleniem :p

O coś w tym stylu:

http://forum.muratordom.pl/asset.php?fid=80906&uid=136758 bez bocznych naswietli

lub takie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=98355

Dla sprostowania: uważam, że brodzik nakładany na posadzkę jak i wpuszczany niski wygląda bardzo nowocześnie i elegancko ;)

Przy wyborze hydraulika nie kierujcie się tylko ceną, bo będziecie sobie później pluć w brodę. Ważne aby usługa została wykonana solidnie i na umowę, która przewiduje odpowiednie kary.

Oczywiście,że nie cena jest najważniejsza. Za to stosunek do mojego wymyślania jak najbardziej ;) A na powaznie to facet ma najlepszą ofertę jeśli chodzi o robociznę. materiał mamy wstępnie wyceniony (choć chcemy go do jeszcze jednej hurtowni dać do wyceny). Cenę facet ma najatrakcyjnieszą, bo robi to po pracy. Nie jestem tym zachwycona,ale jest z polecenia.

Jesteśmy umówieni,ze za tydzien dajemy ostateczną decyzję, więc mamy jeszcze trochę czasu :)

co myślicie o czymś takim?

http://www.ceneo.pl/8290049

http://www.ceneo.pl/8260009s

Kabinę widzialam w Gliwicach, tyle ze prostokątną i bardzo nam się podobała.

Rutinowa u nas będzie liniowy - mam spad z jednej strony ( od ściany ) kafelkarz powiedział że z drugiej strony zrobi na kleju i płytce - odpływ mam z dużym kołnierzem więc myślę że będzie OK nooo zobaczymy :) mimo wszystko wydaje mi się że liniówka jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości nooo ale czas pokaże :)

Wczoraj świętowaliśmy 4 urodziny moje starszaka :) Następne będą już w nowym domku:wiggle:

We wtorek Rutino zawiózł zdjęcia do banku i napisał wniosek o następną ratę kredytu. W najbliższym czasie pieniądze powinny sie pojawić na koncie :)

Ja już praktycznie porzuciłam pomysl bezbrodzikowego prysznica. Są rzeczy, na których bardziej mi zalezy, więc o to nie będę walczyc :)

Wybrałam już kabiny, Rutino zaakceptował wygląd i cenę ;)

Na pewno będzie Sanplast free line 90x90. Widziałam ją w jednym sklepie łazienkowym i bardzo mi się spodobała.

http://img864.imageshack.us/img864/6140/isanplastfreelinekn4fre.jpg

Do tego najprawdopodobniej brodzik sanplast space line, 3 cm wpuszczany w podłogę

http://img338.imageshack.us/img338/9287/isanplastspacelinebspac.jpg

W drugiej łazience będzie albo to samo, albo kabina radaway. Niestety torrenta polecana przez Venus jest dla mojego Rutina za niska. Natomiast radaway essenza ma 195, więc byłaby ok.

http://img717.imageshack.us/img717/2753/radawayessenzakdjlewa.jpg

Na tym koniec moich poszukiwań prysznicowych (juz mi się znudziło;) ). Chyba ze ktoś mi udowodni,że moje wybory są najgorsze z mozliwych ;)

Za to Rutino mi oszaleje z powodu pieca. Codziennie inny kupujemy:rolleyes: Najlepsze,że nasz syn juz wybrał. On chce piec .. czarny :) Ale Rutino coś nie chce go słuchać ;)

Madzia, ja nie mam żadnego pieca na oku ;) Kompletnie się w to Rutinowi nie wcinam. Może poźniej coś napisze w tym temacie (bo na razie śpi, walcząc z anginą..).

A Wy macie coś na oku?

A teraz mnie naszło na podłogi. Zastanawiam się jakie podłogi mam wybrać przy tych moich orzechach włoskich (okna):rolleyes: Na pewno dąb bielony wchodzi w grę. A dąb naturalny?

Kurde, a trzeba było słuchać na plastyce jak nauczycielka mówiła o ciepłych i zimnych barwach:rolleyes:

Madzia, ja nie mam żadnego pieca na oku ;) Kompletnie się w to Rutinowi nie wcinam. Może poźniej coś napisze w tym temacie (bo na razie śpi, walcząc z anginą..).

A Wy macie coś na oku?

Też ciągle się rozglądamy - tzn. ja się rozglądam :) U nas jest inaczej niż u Was - ja szukam (wszystkiego co związane z budową) a potem przedstawiam swoje propozycje drugiej połówce. I tak wybieramy to co dla nas najlepsze! A jak próbuje mówić "co to wybrałaś/nie było lepszego, tańszego, innego" to od razu ma ripostę "trzeba było samemu poszukać".

Na razie mam na oku Ogniwo Eco Plus - queene ma taki i sobie zachwala.

Mea poleca SASa ale on ma zasobnik z tyłu i nie bardzo by nam pasował do kotłowni.

Jak na razie to patrzę na sprawność, możliwość spalania "wszystkiego" no i przede wszystkim na cenę :)

Rutinka wybór podłóg to temat rzeka pod względem kolorystyki. Wszystko zależy od tego:

- jaki charakter ma mieć wnętrze ostatecznie jakieś inspiracje?

- co lubicie, co się podoba

- co dobrze wygląda ;)

Ja mam podłogę w salonie pod kolor okien (meranti, panel afzelia) fajnie, bo kolorystycznie się zgrywa i pasuje do kuchni...ale dobór reszty to naprawdę koszmar. Uwielbiam moje brązowe okna, ale przysporzyły mi masę problemów w aranżacji. Na szczęście ja poruszam się tylko z 3 maks 4 kolorami więc aż tak nie płaczę.

Wy musicie ustalić do czego dążycie, ile kolorów w danym pokoju możecie zaakceptować. Jakie rzeczy są niezbędne i muszą kiedyś być.

Edytowane przez Venus_m

Wczoraj przejrzałam po raz kolejny caly dziennik Naberii, bo krążyła wokół tych samych kolorów, co ja teraz :)

Zdecydowanie nie chcę ciemnej podłogi. Wiele salonów, które mi się podobają, ma ciemne podłogi, ale to jednak nie dla nas. Przede wszystkich nasz salon nie jest jakiś ogromny, więć nie chce go jeszcze optycznie pomniejszać.

W grę wchodzi dąb bielony lub naturalny. Lub coś podobnego.

Bardzo podoba mi się salon Naberii i jego kolorystyka. Ale caly czas chodzi mi po głowie,żeby dać jakiś cieplejszy odcień, typu własnie dąb naturalny. Przpominam salon, który mi się baaaardzo podoba

http://img804.imageshack.us/img804/9694/sdc13158.jpg

Sofę też chcemy szarą (kwestia rozważenia czy jasna czy ciemna), ewentualnie czarną. Lampy będą białe lub przeźroczyste, bo chcemy,zeby było jasno. Stolik kawowy raczej orzech (ale skłaniam się raczej do takiego średniego orzecha, a nie bardzo ciemnego). Duży stół też orzech i do tego oczywiście białe pantony ;)

No ok, przyznam się. Chcę ten dąb naturalny,bo wydaje mi się,ze na nich pantony będą ładniej wyglądać:D

Madzia, no własnie tu jest problem. Znaleźć coś dobrego w rozsądnej cenie ;)

:rotfl::lol2:

Pamiętam o tym, pamiętam :D

Tyle,że : żebysmy byli szczęsliwi to musimy czuć się dobrze w tym domu. A zeby czuć się dobrze, to nie możemy stworzyć jakiegoś totalnego koszmarku ;) Tak jak pisałam, widzę czy coś dobrze wyszło, jak to juz jest:) Nie mam zamiaru stwarzać domu idealnego, bo takiego nie ma. Nie mam ambicji stwarzać domu idealnego dla nas, bo umiejetności i finanse nie te. A poza tym kazdy z nas ma inną wizję domu idealnego.

Chcę stworzyć dom, w którym będzie nam WSZYSTKIM po prostu dobrze :)

Lubię czytac o rożnych propozycjach dotyczących łazienek, kuchni czy ogólnie wykańczania domu, bo potem mamy z czego wybierać to,co NAM sie podoba. Gdyby nie forum, to o połowie rzeczy i mozliwości bym nie wiedziała. Nigdy mnie ten temat zbytnio nie interesował ;)

W zwiazku z tym w poniedziałek postaram się pojechać do jeszcze jednego sklepu z panelami:D

Ciekawe czy długoterminowa prognoza pogoda się sprawdzi i za tydzien się ociepli. Dziwnie uczucie, jak nie ma zadnych wieści z budowy :)

Mam nadzieję,ze uda się zrobić wod kan i elektrykę w lutym.

Ogłaszam wszem i wobec,że padło nam na głowę. Rutina mogę wytłumaczyć,ze to powikłania po anginie, dla siebie wytłumaczenia nie mam.

Zamarzyła nam się drewniana podłoga w łazience:rolleyes: Dużej raczej nie uda nam się tak urządzić (kasa), ale moze naszą małą? Ma 4,55 m2. I jakby dać podłogę z drewna i np blat miedzy szafką a umywalką (jesli dostanę zgodę,to wkleję zdjęcie łazienki, która mi się podoba). Do tego marzyłaby się nam cała reszta biała:rolleyes: ta łazienka jest bez okna, więc ta biel by ją rozjaśniła. Ewentualnie jakaś szarość.

Musimy to dobrze przemysleć, bo jak wszystko ma to pewnie plusy i minusy ;)

http://images38.fotosik.pl/1341/428eb9666b28f679.jpg

http://images41.fotosik.pl/1297/c4f5164b6299aa38med.jpg

http://images41.fotosik.pl/1297/543b2ac5b9af7cdemed.jpg

Edytowane przez rutinowa żona

Witam Mariwa :) Gdzie dokładnie budujecie? W dzienniku chyba tylko napsialiście,ze pod żorami;)

Coś mi się dzieje z imageshack i nie mogę pokazać więcej łazienkowych inspiracji.

Za to rozmwiałam z naszym forumowym Duchem (który pochodzi z naszych okolic ;) )i u niego podłoga z merbau wyszłaby 250 zł/m2 na gotowo :) Zakładając,że tych metrów niewiele (wyjdzie tego łacznie troszkę ponad 3,5m2) to mozemy o tym dalej mysleć :wiggle:

Rutino obstaje przy białych ścianach i ten pomysł mi się bardzo podoba. To mała łazienka, więc dobrze ją rozjaśnić. A podłoga będzie jakimś akcentem kolorystycznym :) Do tego dosyć długi pas lustra, który byłby na dwóch ścianach. Niestety nie umiem tego teraz zwizualizować:bash:

No i musiałabym poszukać jakiś fajnych białych płytek. Chyba powinny być matowe:rolleyes:

Jedynie mnie martwi,ze białe płytki to białe fugi.. Więc w ostatecznosci mogłoby być coś jasnoszarego, gdzie mogłabym dać jasnoszarą fugę ;) No ale nie ukrywam,ze wolałabym białe ściany..