rutinowa żona 04.05.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Mea, ja się nie znam na rurkach Ale z tego co sie orientowaliśmy rozstaw 15 cm też będzie w porządku. Większy jest tylko tam gdzie wręcz wskazane jest,zeby było chłodniej. Venus, w salonie to ja tam mebli za bardzo mieć nie będę Sofa bedzie na nózkach. W kuchni, tam gdzie będa meble, rurek nie ma. Jedynie pod oknem jest jedna bo to ściana zewnętrzna (ale czy to jest powód,ze tam jest to juz musi wyjaśnić Rutino, bo jak pisałam, ja się nie znam;) ). Rewo, ja bym wczoraj nie wymagała od nikogo,zeby przyszedł do pracy. Jak ustawowo wolne, to wolne. Tym bardziej miło sie zaskoczyłam A sąsiadem postanowiłam się nie przejmowac. Bez skrupułów będę płot stawiała lepiej pomalowaną stroną do siebie A na poważnie, ja z nikim nie mam zamiaru walczyć. Po prostu w odpowiednim momencie się odwdzięczę Rutino wybył na budowę kopać doły Edit: KOnrad, piec będzie stał w kotłowni, to jest inne pomieszczenie, przechodnie między kotłownią a kuchnią. Edytowane 4 Maja 2012 przez rutinowa żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 04.05.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) 3. Rutino spotkał się też z forumowym Minertu i rozmawiali o piecach. Co z rozmowy wynikło nie wiem- zgubilam się w połowie opowiadania (było już bardzo późno ). Miłego świętowania. My świętujemy malując płot Koszenie Rutino odpuścił Rutinko Ależ się u Was pięknie dzieje. Ja też mam nadzieję, że niebawem będę cieszyć się widokiem rurek z podłogówki . Wy malowaliście płot a ja podbitkę . Napisz proszę na jaki piec się zdecydowaliście, choć jeśli rozmowa z Minertu to coś czuję, że RBR? albo Ogniwo? Ja cały czas czytam czytam i nadal nic nie wiem. Dzisiaj mam spotkanie z kolejnym instalatorem i już się boję nowych opowieści . Edytowane 4 Maja 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 04.05.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Julianna, fajnie sie malowało co? ja się chyba minęłam z powołaniem- miałam zostać malarzem płotów i innych elementów drewnianych:D A co do pieca.. Pozwolisz,ze odpisze Ci Rutino jak wróci do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 drogie Panie czy Wy na gaz czy na paliwo stale ? te piece będziecie miec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 04.05.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Paliwo stałe. W naszym przypadku na naszej wsi gazu niet. Niby jest w planach, ale znając życie, moglibyśmy jeszcze długo czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 układ: piec + bufor ciepła ok 1000 l z wężownicą do CWU do tego zawór termostatyczny i podłogówka w praktyce - w momencie gdy się pali jest nadmiar ciepła - ten nadmiar trafia do zbiornika 1000 l który magazynuje ciepło które zostało by puszczone w komin bufor grzejecie do ok np 60-80 stopni przez niego puszczona wężownica podgrzewa Wam wodę - każdy hydraulik sobie z tym poradzi z bufora poprzez zawór regulujecie temperaturę i do podłogówki puszczacie nie 60-80 a 23-25 stopni - cały czas nonstop - macie zapas ciepła na co najmniej dobę lub więcej zanim by ten bufor nie wystygł dzięki takiemu rozwiązaniu wykorzystujecie znacznie więcej ciepła i nie puszczacie go w komin (puszcza się w komin , ale znacznie mniej) a przede wszystkim nie palicie w piecu kiedy musicie tylko wtedy kiedy chcecie lub możecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 04.05.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Konrad, oczywiście każde Twoje zdanie jest dla mnie całkowicie jasne i zrozumiałe:lol2: Ja to moze lepiej przekażę Rutinowi jak wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 04.05.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 ufff to dobrze Rutinka tyle samo wyniosłam co Ty z tego co Konrad napisał my mamy gaz, rachunki ok 300 miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 przy gazie jest inaczej - bo włączasz gaz i masz ciepło , wyłączasz i nie grzejesz i nie płacisz a przy paleniu w piecach na "wszystko" masz nadmiar energii podczas spalania której nie wykorzystujesz bo przy tradycyjnych kaloryferach wodę grzało się do 40-90 stopni a przy podłogówce potrzebujesz 23-25 stopni - dlatego warto w taki bufor zainwestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.05.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 podaaj jeszcze cene tego buforka 1000l wtedy im zupelnie rozjasnisz sprawe ja olalam temat po 1 z braku nadmiarowej gotowki a po 2 ze sredniej sensownosci bufora przy zastosowaniu dobrego sterownika do kotla - moj sas ma swietny sterownik z ktorym latwo sobie poradzilismy i chodzil w miare oszczednie jak na 1 sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.05.2012 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 witam.Ulewa wygoniła mnie z placu boju, część dziur pod płotek już wykopana. Szkoda że teść chory, bo jutro byłoby betonowanie.piecyk będzie (na 99%) RBR Ekouniwersal 17kw od Minertu. Dzięki sterownikowi E-coal piec będzie palił ogniem ciągłym, także ten bufor byłby chyba niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) gdy sie kupuje faktycznie jest drogo - ale mozna spokojnie zlecic komus wykonanie takiego zbiornika - nie ejst to nic skomplikowanego - ludzie buduja je sami dzieki wiedzy z FM poprosiłem Pawła - Piczmana - który ma taki bufor by sie tu wypowiedział - mam nadzieje ze zaglądnie to czy piec pali się mniej czy bardziej - odpowiada za to sterownik - tu zgoda - tylko że ten piec cały czas dostarcza 2x lub jeszcze więcej ciepła niż w danym momencie potrzebujecie - wiec tak naprawde sezon grzewczy kosztuje Was 2x lub 3x wiecej niż mógłby mea - doprecyzuj - czym palisz i co oznacza w miarę oszczednie - ile kosztował Cię sezon Edytowane 4 Maja 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.05.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Wszystko zależy od tego ile energii potrzebuje dom . Mój zadowoli się przeważnie 2 Kw w każdej sekundzie a takich kotłów na paliwo stałe zwyczajnie nie ma Miałem też marzenie - podłogówkę ! Bufor załatwił wiele problemów : - częstość palenia - cwu - ogromną różnicę temp. pracy wszystkich 3 układów jakie obsługuje Bufor nie wszędzie i nie zawsze, musiał bym znać zapotrzebowanie na ciepło ( max obciążenie cieplne ) żeby coś doradzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 czyli wracamy do punktu OZC - bez tego ..... ani rusz bufory gotowe do kupienia od 3 tys w zwyż - jeśli można np dzięki niemu zaoszczędzić 300 zł rocznie i po 10 latach sie zwraca - wg mnie warto choćby dla wygody i komfortu wracacie z imprezy lekko nadrinkowani - rano kac, glowa kwadratowa i kto wstanie do pieca napalić ? - trzeba bo iczaczej dzieci będą miały zimno wyjeżdzacie z domu - wracacie z jakiegoś powodu 12-24h później ... a tu lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.05.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Z moijego punktu widzenia, zakładając ze do cwu zaprzęgamy coś innego ( zasobnik grzany prądem, gazem, słoneczkiem ,,, ) to buforek 750 L załatwia nam sprawę nadwyżki mocy .Koszt to max 2 tyś zł .Ale ,,, Kocioł wtedy nie musi kosztować 5 kafli tylko 2 a wszystko razem dobrze podłączone będzie działało o wiele lepiej i o wiele dłużej, będzie o wiele prostsze w rozbudowie, modernizacji i obsłudze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.05.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Przydałoby się to OZC, jak i projekt podłogówki. No ale nie ma.Zwłaszcza, że waham się nad grubością styropianu na ścianach. W projekcie pierwotnie było 15cm ale kazałem to zmienić na 20cm. Potem murarze doradzali, że to żadna róznica, ja w to uwierzyłem i długo trzymałem się wersji, że jednak 15cm. Chyba jednak stanie na 20cm, mimo że mam tanie źródło ciepła. Różnica w styropianie wynosi jakieś 1400zł. Co do imprezy z bolącą głową w tle, po to będzie piec z podajnikiem, żebym go nie musiał codziennie oglądać. CWU tez będzie węglowe, z opcją prądu jeśli będe chciał wyłączyć piec. Ciekawa rzecz z tym buforem, nie rozważałem tego wcześniej. Ale w moim przypadku e.coal powinien załatwić sprawę, węgiel spala się ciągle, a wylot do komina jest opomiarowany czyli pod kontrolą. Nie zgodzę się z twierdzeniem, że jeśli coś zwróci się po 10latach, to warte jest zachodu. Jeśli buduję na kredyt to nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 jeśli budujesz na kredyt to: 1. nie stać by Cie było by budować za gotówkę i nigdy i tak byś nie kupił wyposażenia A, B , C, etc - więc do mnie taka argumentacja nie przemawia 2. stać Cie na budowanie za gotówkę bo np masz własną firmę i środki w tejże firmie ale dobrze wiesz ze kredyt mieszkaniowy jest najtańszym pieniądzem na rynku wiec lepiej wziąć kredyt na dom niż np kredyt dla firmy lub bierzesz kredyt na dom a obracasz środkami w firmie i jeszcze więcej zarabiasz ... zapytaj producenta/ sprzadeawcę / instalatowa jaka najniższa temperatura powietrza będzie w kominie przy spalaniu na FM kilka dni temu jedna z inwestorek dodała wpis zastanawiała się nad oto takim kominkiem ... http://www.kominki-godzic.pl/photos/big/1174.jpg niby nic - zwykły kominek - ale szokiem dla mnie był ten schemat http://www.kominki-godzic.pl/photos/big/1184.jpg to może pozwoli Ci zrozumieć o jakiej nadwyżce ciepła mówimy projekt podłogówki nie jest aż tak istotny - OZC przed zakupem pieca i wykonaniem instalacji wg mnie konieczne - również ze względu na ocieplenie 200 zł kosztuje u Asolt;a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.05.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 licze 4t po 580zl /od wygrzewania do wiosny/ teraz kupilam tone brunatnego /kaszana/ ale na zime znowu zapodam marcelowskiego groszka ma wysoka kalorycznosc, mikro popiol tylko sadzy od zarabania ... warunek konieczny to piec tlokowy bo slimak tego nie przegryzie !!! ale w ogolnym rozrachunku sie to oplaca !!! obstawiam ze kolejne sezony juz beda lzejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.05.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 bardzo dobry wynik. Mniej sie raczej nie da, chyba że płyniemy w grube tysiące w izolacyjne inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 nie gdybaj - policz w końcu OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts