Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu, Mea, dzięki za sugestie w sprawie kostki.

Parapety

Dziś dostałam wycenę za parapety fornirowane (ok 10mb) i 3 zwykle plastiki (okna 90cm). Za całość stolarz chce 1500 zł z montażem. Dużo, mało?

Prapet w kuchni będzie chyba niezależnie od blatu. Te 96 to dla mnie jednak za wysoko.

Venus, dziekuję,ze zwróciłaś mi uwagę na Twoją kuchnię. Szczerze mówiąc nie zauważyłam tego wczesniej, a to mnie bardzo cieszy. Bo często mi się to rzucało w oczy,ze brzydkie itp. A wygląda na to,ze mozna to zrobić fajnie :) Zastanowię się jeszcze czy parapet zrobić pod kolor okien, blatu czy jeszcze inaczej :) Na razie skłaniam się,zeby zrobić pod kolor okien.

Sprawa parapetów w dużej łazience. Ostatnio pisałam, ze nie wiem czy dać tam fornir jak w pozostałych pomieszczeniach, połozyc kafelki i je fajnie ze ścianą zlicować czy jeszcze inaczej. Konrad się wypowiedział, a co reszta o tym mysli? Za chwile będę musiała powiedzieć fachowcom co chcę..

na budowie:

Wentylacja dalej się montuje ;)

Kafelkarz wczoraj zaczął klaść kafelki w kotłowni. oczywiście tylko tam gdzie będzie piec, reszta wylewek dalej sobie będzie schła.

Jak połozy kafelki przyjezdza piec.

Jak będzie piec dostaniemy ostatnia transzę kredytu i zamawiamy resztę kafelek. I całą resztę ;)

Jeszcze słowko o kafelkach. Do kuchni mieliśmy wybrane biale plytki Rako Esscencia Lapatto. Wczoraj Rutino był w Obi i naszło go na przejscie przez dział z płytkami. I kaze mi jechać zobaczyć jakieś płytki, które mu się bardzo spodobały. jakieś jasnoszare przecenione z ponad 80 na 46 zł/m2. Nie wiem czy to magia ceny (Rako kosztują 90zł) czy się robi szaromaniakiem:D

Rewo, chyba masz rację :)

Wczoraj byliśmy na budowie, choć nie bylo takich planów. Trzeba jednak korzystać z każdej okazji,zeby zobaczyć tą swoją chałupkę :)

W kotłowni spędzał czas kafelkarz. Sprawia wrażenie dobrego fachowca i chyba ma fioła na punkcie symetrii :)

Potem pojechaliśmy do Obi zobaczyć płytki,które spodobały się Rutinowi. Okazało się,ze chodzi o paradyż puso. Rutino chciał dać Pulso Bianco do kuchni. Mimo ze nie są złe, to jednak daleko im do Rako Essencia lapatto.. Za to byłabym skłonna zamienić płytki w wiatrołapie. Miały być Halcon Titan Gris. Tak samo jak Titan gris podobają mi się te Pulso, ale ciemniejsze- Grys. Pulso wychodzą taniej. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Titan Gris ma wymiar 60x60, a Pulso 45x45. Wiatrołap ma niecałe 2m x na trochę ponad 220. Nie wiem czy lepiej na takiej powierzchni będą wyglądały większe czy mniejsze kafelki. Więc to nie cena będzie decydująca a rozmiar. Czyli rozmiar ma znaczenie:lol2:

Jutro Rutino wplaca zaliczkę za płytki do małej łazienki.

Najprawdopodobniej w poniedziałek będzie piec :)

Nie podjęłam jeszcze decyzji jakie zrobić parapety w dużej łazience. Za to zdecydowaliśmy się na resztę fornirowaną (poza kotłownią, spiżarnią- zwykłe parapety i kuchnią- jeszcze nie wiadomo co) i za ok 2 tygodnie będą :)

A w najbliższym czasie czeka nas przejażdzka po sklepach z panelami. Do Rutino dotarło wczoraj, ze za chwilę się przeprowadzamy:lol2:

phi, juz myslałam,ze mężczyzna do mnie zajrzał ;)

Też mi się wydaje, ze wieksze będą lepsze- czytaj mniej fug do mycia :lol2:

Tylko wymiary są takie,ze będą musiały być docinki. I zastanawiam się czy lepiej będa wyglądać przy mniejszych czy większych płytkach. Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi:rolleyes:

phi, juz myslałam,ze mężczyzna do mnie zajrzał ;)

Też mi się wydaje, ze wieksze będą lepsze- czytaj mniej fug do mycia :lol2:

Tylko wymiary są takie,ze będą musiały być docinki. I zastanawiam się czy lepiej będa wyglądać przy mniejszych czy większych płytkach. Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi:rolleyes:

Zatem trzeba se to rozrysowac na kartce w odpowiedniej skali. Ewentualnie ołówek i poziomica metrowka z liniałem w łapki i bezpośrednio wyrysowac na podłodze. Wizualnie może pomóc w doborze "rozmiaru" :lol2:

przy układaniu płytek bardzo ważne jest by przewidzieć otwieranie drzwi - widziałem dom w ktorym płytki były układane w poszczególnych ponieszczeniach do połuwy ścianki działowej i było widać na korytarzu takie cienkie paski płytek lub paneli z pokoi - bardzo nieładnie to wygladało

co do wielkosći płytek u mnie przedsionek jest ok 2,2 x 3,5 i sa płytki 60 - docinek było niewiele - tylko na 2 bokach

wazne jest by sobie rozmierzyc wszytsko przed układaniem

na mniejszych płytkach jesli beda docinki bedzie je bardziej widac - choć to nie reguła

trzeba wziasc pod uwage ewentualna zabudowę lub wyposażenie pomieszczenia

No trzeba, trzeba. Ale sie nie chce.. A jak sie chce, to dzieci mają potrzebę obcowania z mamusią, uniemozliwiającą pracę fizyczno-umysłową :)

Oj znam to, znam..ja ostatnio korzystając z chwili spokoju w pracy rozrysowywałam płytki w BrisCad'zie :) Musiałam sobie poprzypominać jak i co (ostatni kontakt z programem miałam na studiach :)) ale w końcu się udało i powiem Ci że naprawdę dużo to daje. Widać dokładnie ile płytek, ile docinek, gdzie te docinki, itp...

Co mam zrobić z tym parapetem w dużej łazience????? help!!!!!

Już się pogubiłam w twoich łazienkach :p i nie pamiętam który wariant wybrałaś, ale...

... jeśli koło okien będą kafelki to ja zrobiłabym parapety z kafelek

...jeśli kafelek nie będzie to ja dałabym parapety pod kolor (albo płytek albo kafelek). Ale materiał to już sami musicie wybrać bo oczywiście chodzi o wasze upodobania no i koszty :)

Z płytkami możesz jeszcze ewentualnie zlecić fliziarzowi rozrysowanie każdej jednej na podłodze. Moi rysowali :D Tylko dzięki temu wyszedł na jaw problem z docinką (pamiętasz zapewne u mnie i dylemat "zaczynać pełną czy połówką"). Jeśli płytki masz mieć tylko w wiatrołapie, to problem z głowy. Bierzesz środek i symetrycznie na prawo i lewo. Jeśli z pełną na środku wyjdą brzydkie docinki, to daj fugą od środka i już problem z głowy. Rozmiar nie ma tu chyba aż takiego znaczenia (nigdy nie myślałam, że to napiszę :rotfl:)

Parapety:

Jak wspomniała poprzedniczka: jeśli powierzchnię wokół okna masz w płytkach, to wykończ okno płytką (u mnie w dolnej tak będzie), jeśli okno wypada na ścianie malowanej, to parapet. Ja jestem zwolenniczką parapetów w kolorze okien, więc i tu stawiałabym na takie rozwiązanie.

Chodzi o sytuację, gdzie okolice okien będą bez płytek.

Aktualnie biorę pod uwagę dwie wersje:

1. parapety pod kolor okien. tylko czy:

a) fornirowane jak w innych pomieszczenich- ale jak to będzie się spisywało w łazience..

b) zwykły parapet pcv pod kolor okien

2) jakis konglomerat czy tam kamien pod kolor płytek, czyli po prostu biały, ewentualnie w jakieś szare maziaje

Nie ukrywam,ze najbardziej podobałaby mi się wersja 1a :)

Na budowie ponoć czeka na mnie jakaś próbka kamienia, która mogłaby się nadawać. Tylko nie wiem kiedy pojawię się na budowie,zeby go zobaczyc.

Czas też pomału zabrać się za wybór paneli. To będzie cyrk na kółkach :D

Edytowane przez rutinowa żona

Chodzi o sytuację, gdzie okolice okien będą bez płytek.

Aktualnie biorę pod uwagę dwie wersje:

1. płytki pod kolor okien.

Nic nie jarzę :D Okolice okna bez płytek, a parapet wyłożony płytką?

Podpunktowi b) mówimy stanowcze NIE ;)

Punkt 2 mógłby wg mnie być ok, z naciskiem na biały (szarym maziajom się przeciwstawiamy :))

Podpunkt a) uważam za strzał w 10 i myślę, że fornirowane będą się sprawowały tak samo jak moja szafka pod umywalkami (a liczę na to, że dobrze - jak u sporego grona forumowiczów) lub jak drewniany parapet u mojego brata z którym nic kompletnie złego się nie dzieje :D -> wentylacja to podstawa.

Pewnie lepiej wyglądałaby orzechowa, ale łazienka to takie miejsce, gdzie można wydaje mi się pójść na ustępstwa i olać kolor drzwi i okien (pod warunkiem, że nie dasz szafki w podobnym kolorze, ale w innym odcieniu). Ja wyszłam z założenia, że okna nawiązują do drzwi i na odwrót, więc olałam ciemny brąz i poszłam w "egzotykę". Efekt mam nadzieję niebawem zobaczysz i sama ocenisz czy Cię to drażni czy nie. Mnie - o dziwo - nie.

Ciekawa byłaby szafka fornirowana, ale jak rozmawiałam ze stolarzem,to wyszłaby drożej niż sklepowa, którą wstępnie wybraliśmy. I nie wiem czy chcę na to wydawać więcej niż trzeba ;)

Jak juz wiele razy pisałam wybraliśmy szafkę aquaform decora 90cm.

http://www.lazienkiabc.pl/photo/product/f340x340/Szafka-podumywalkowa-90-podwieszana-Aquaform-DECORA-0401-542012-antracyt-15013.jpg

Ta szafka ma następujące kolory:

http://aqua-rain.pl/images/szafka%20podumyw.%20decora.jpg

najpierw myslelismy o antracycie. jest fajniejszy, ciemniejszy niz na powyzszym zdjeciu. Ale zaczełam się wahać. Moze dac białą albo jakiś kolor (bordo, fiolet). Albo w kolorze drewna (choco?). Rutino niedlugo jedzie do gliwic d tgsu zrobic wersje z małą ilością płytek i pewnie zdecyduje się na jakąś szafkę. I nie wiem w którą stronę go nakierować :)