AniaS79 21.06.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Brodzik będzie w takim razie po płytkach. A już mialam nadzieję,ze zmuszę Rutina do zakupów;) No niezupełnie po płytkach. Tzn. na pewno po położeniu podłogi, ale musisz go mieć już teraz (albo przynajmniej powinnaś). Nie wiem jaką "techniką" kładzie płytki Twój spec, ale u mnie wygląda to tak: 1. układanie płytek na ścianach poza pierwszym od podłogi rządkiem (łapią pion i poziom poziomicą, ale tam, gdzie ma stanąć brodzik na wszelki wypadek poza "sprawdzeniem kąta" wstawiali brodzik wcześniej na próbę, by sprawdzić czy na pewno ściany będą idealnie przylegać. 2. układanie podłogi 3. wstawienie brodzika 4. układanie ostatniego, a będącego pierwszym od podłogi rzędu płytek w taki sposób, że płytki nachodzą odrobinę na brodzik - dzięki temu woda nie będzie ściekała pomiędzy brodzik a ścianę i silikonu będzie bardzo niewiele. W ten sposób miałam układane płytki i wstawiany brodzik na górze i teraz na dole będzie identycznie. Może u innych kładli najpierw podłogi i ściany, a potem wstawiali brodzik (?) Nie wiem, ale u mnie jak wyżej. Co do listew. To wg mnie najlepiej wyglądają dobierane do drzwi niezależnie od materiału, z którego zrobiona jest podłoga, ale podobają mi się także w kolorze podłogi (poza plastikami) i nawet zupełnie "znikąd będące" białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 21.06.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Rutinka nie będzie śmiesznie z drewnianymi, ja mam parapet drewniany i okno sztuczne i naprawdę wygląda to dobrze, a ja się prawie z tego powodu rozchorowałam przed montażem Nie będę Cię napastować, ale za Mapei nie przepłacasz, po prostu płacisz za jakość. Moja mama x lat temu kupiła takie średnio półkowe i uwierz mi dobrze to nie wygląda. Z dobrego serca doradzam daj lepsze fugi, nie kupuj od razu wymarzonych krzeseł plastikowe listy brrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 21.06.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Potrzebowalibyśmy kafelkarza czy ten wasz jest sprawdzony? Czy ma wolne terminy na lipiec ewentualnie sierpień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 21.06.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam Co do listew przypodłogowych to ostatnio w jakiejś gazecie o wnętrzach tytułu nie pamiętam widziałem listwy zrobione z 2 wąskich kawałków płyty OSB skręconych ze sobą schodkowo i na to nałożona specjalna szpachla i pomalowane. Tam było na biało ale kolor można zmienić. Może byc tanio i ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczolka m 21.06.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Rutinko a ja o fugach. Tak jak Venus polecam Mapei. Są naprawdę bardzo dobre. U moich rodziców w przedpokoju na podłodze od 12 lat są i nic się nie dzieje. Co do listew to zwróć uwagę na sposób montażu. Ja mam teraz montowane na takie plastikowe "chaczyki", które przykręca się do ściany i na to nakładana jest listwa. Słabo się to wszystko trzyma i część już mi dziecko rozmontowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 21.06.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Rutinka a chcesz dawać fugi zwykłe, czy epoksydowe. Badałaś w ogóle temat gdzie warto jakie fugi dawać? Masz zamiar je czymś impregnować jakby były zwykłe fugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 21.06.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 a epoksydowe podobno w praktyce wycina się razem z podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 21.06.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Po kolei: Aniu, bardzo Ci dziękuję za dokładne opisanie co i jak. Muszę w takim razie pogadać z kafelkarzem, jak on to widzi. Wstępnie Rutino go o to pytał i powiedział,ze na razie nie trzeba. No ale musze to chyba wszystko sama osobiście usłyszeć Twoje wersje kolorystyczne listew muszę przemyśleć. Drzwi będą ciemny orzech, więc na jasnej podłodze u chłopców i dębie miodowym w pozostałych pomieszczeniach, taka listwa by się bardzo wyróżniała. A nie wiem czy taki efekt chce osiągnąć. Tak jak pisałam, mnie najbardziej widzi się dobranie ich pod kolor podłogi. Ale teraz pomyślalam,ze białe u mnie to w sumie tak całkiem od czapy nie będą. Jesli chcę mieć białe ściany, to one też nie będą widoczne, bo będą takie jak ściana Gorzej jesli jakieś pomieszczenie będę chciała zrobić na inny kolor. Muszę z moim panem i władcą to obgadać Venusku, Ty mnie nie napastujesz Pisząc,ze nie chcę przeplacać nie miałam na mysli mapei. Tylko ogolnie napisałam,ze nie chce najdroższej fugi, jeśli znajdę coś choć trochę tanszego, a równie dobrego. jasne, jasne, wszyscy przeciwko moim pantonkom:cry: Nowy, kafelkarz polecony, choć specyficzny:D W lipcu na pewno będzie jeszcze u nas robił. Ale jak będę się z nim widziała, to mogę zapytać o sierpień. Rewo, czy Ty chcesz,zebym ja przez kolejne 5 lat listew nie miała? Chyba ze sama się nauczę robić takie rzeczy Pszczółko, dziękuję za uwagę o montażu. i Za kolejny głos za konkretną fugą Bdan, jeszcze nie zbadałam tego tematu do porządku. Dopiero zaczynam się wgryzać. Ale raczej nie będziemy mieć epoksydowych. Na początku budowy bardzo je chciałam. Ale trochę o nich czytałam i nie wiem czy warto. Drogie to jak cholera a jakies wybitne to nie jest. Bodajze Mea się zdecydowała i trochę żałuje. I tak jak piszę Venus, nie usunie się tego za chiny ludowe. jedynie co wiem,ze na podłogówkę musi być elastyczna Wczoraj kafelkarz wspominał o jakimś impregnacie do fug, ze kosztuje to mało a dobre. Ale nie wiem dokladnie co i jak. Na dzień dzisiejszy chyba będę chciała to dodatkowo zabezpieczyć, ale jak będzie- zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.06.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 ....Konrad, nas na razie nie kusi budowa kolejnego domu. Teraz musimy poświęcić więcej czasu chłopcom. Przez budowę mieli tej uwagi znacznie mniej.. Ale jak będą nastolatkami, to kto wie... dzieci są bezbłędne - mój syn kończy 6 lat - w ostatnią sobotę wziąłem go na godzinę na działkę i siedział ze mną i swoim dziadkiem a my betonowaliśmy bok mostka - po godzinie mnie pyta - tata - kiedy będziesz miał dzień wolny - dziś mam wolne synku nie pojechałem do pracy - no tak tata - ale ja chciałbym żebyś nie pracował na działce tylko np puzzle ze mną poukładał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 21.06.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 U nas wczoraj też była podobna akcja.Rutino po pracy pojechał prosto na budowę. Pojechałam tam na chwilę z dziećmi. Kiedy chciałam wracać, to nasz 4latek nie chciał jechać, tylko zostać z tatą. Rutino mu powiedział,ze nie może bo musi tam siedzieć do nocy. Na co młody,ze w takim razie on zostaje z tatą na budowie na noc i będzie spał na betonie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczolka m 22.06.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dzieciaczki są kochane i te ich pomysły Rutinko a widziałaś u Venus kiedyś inspirację z brązowymi drzwiami i białymi listwami? Może ma na komputerze to nam wklei Uważam że super to wygląda. No i białe są uniwersalne pasują do każdej podłogi i każdych drzwi. Chcesz dobierać listwy do koloru podłogi, a przecież będziesz miała różne kolory paneli ??? Czyli chcesz dać w różnych pomieszczeniach różne listwy? No i jest ryzyko że kolor listwy niezgra się z kolorem drzwi i futryny. Biały jest bezpieczniejszy. Ale ja oczywiście nie namawiam na białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 22.06.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Pszczółko, będziemy miec dwa kolory paneli. Chłopcy będą mieć inne niż pozostałych pomieszczeniach. Mamy duży dylemat, bo boję się,ze kupując drewniane to też mogę nie spasować kolorem do podłog i wyjdzie bez sensu. Białe byłyby super przy naszych białych ścianach, ale Rutino zwrócił uwagę na fakt,ze na nich będzie bardziej widać kurz. A ja fanką codziennego sprzątania niestety nie jestem... Venusku, jeśli masz jeszcze tą inspirację to wklej ją tu, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 22.06.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Przeszukałam albumy i nic nie znalazłam, gdzieś miałam. Generalnie listwy białe pasują też do innych ścian i zawsze nawet najbardziej nie pasujący kolor do podłogi potrafią oddzielić tak aby nie raziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 22.06.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Rutino znów pyta: kto to będzie mył? ;( To tak jakbym sobie białe fugi dała A jeśli jednak białe to z czego? MDF? To się jeszcze maluje czy jak? Z jakim kosztem muszę się liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 22.06.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 a sprawdź se żoneczko, zamiast innych przesłuchiwać dom się wreszcie wygrzewa oraz wentyluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 22.06.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Cicho! Sprawdzam, ale coraz mniej wiem Pracuj na białe listwy i pantony (też białe! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 22.06.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 rutino mistrz rutinka mdf malowany chyba 2x ok 14zł/mb. Jednak ten mdf to jakoś tyłka nie urywa jakością, ale też nie szkoda kieeeeeedyś wywalić. Na każdej listwie zbiera się kurz tylko na jednej widać bardziej na drugiej mniej. Osobiście wolę widzieć bo przynajmniej wiadomo, że trzeba sprzątnąć a nie siedzieć w kurzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 22.06.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Tylko kto to będzie mył???? Pewnie wolałabym drewniane. ale to już zupełnie inny koszt. A ten mdf to wizualnie pewnie dużo lepszy niż plastiki, zwłaszcza te plastikowe łączenia.. Właśnie, Rutino ma chyba kochankę. Od kilku dni znika wieczorami twierdząc,ze jedzie zobaczyć jak się pali w piecu:D Venus, uzyj swojego uroku i przekonaj Rutina do białych listw Reszta też może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 22.06.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 o nie nie Ja mam swojego męża i jego pilnuje Rutinka zagraj kartą "dostaniesz codziennie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 22.06.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Masz na myśli : dostaniesz codziennie ciepły obiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts