Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....Właśnie, Rutino ma chyba kochankę. Od kilku dni znika wieczorami twierdząc,ze jedzie zobaczyć jak się pali w piecu:D

czyżbyś była zazdrosna? widok ognia w swoim własnym domu ... coś pięknego - pamiętam jak wstawiłem kozę do domu zaraz po zamontowaniu okien i by złamać ujemna temperaturę w środku domu paliłem kilka razy dziennie - jeździłem ok 22 - zanim napaliłem i podłożyłem węgiel na noc to ok 23-23:30 byłem z powrotem ... żona też się dziwiła ... a ja tak miło wspominam te chwile ... po osiągnięciu ok 8-10 stopni nigdy już więcej w domu nie było palone i nigdy już nie będzie żywego ognia w piecu - co najwyżej jakiś płomyczek w biokominku

Masz na myśli : dostaniesz codziennie ciepły obiad?:lol2:

przy chwilowej fascynacji zabawkami ... jesteście Panie bez szans ... no może z takimi małymi ... tyci tyci .... próbujcie ... :p

Konrad, no oczywiście,że jestem zazdrosna! Żeby jakieś szaro- zielone, rozpasłe coś było ważniejsze ode mnie???:lol2:

Co do cokołów, wpadły mi w oko następujące listwy:

http://listwy-przypodlogowe.com/sklep/listwy-przypod%C5%82ogowe-MDF listwa wiliam I lub elizabeth I o wyskośći 6 lub 8 cm.

http://stolarnia24.pl/product_info.php/cPath/30_22/products_id/144?listwy_mdf=d7e445e06921ac43f8b1089c7be344b1

Znalazłam jeszcze listwy eggera. Są z mdfu. I można je dobrać idealnie do paneli..

http://www.tanie-panele.pl/listwa-cokolowa-6-cm.html

Ten weekend spędzam cały w pracy (dziś siedziałam do 19) i niestety nie mam okazji pojechać na budowę..

Oczywiście Rutin teraz wsiadł auto i pędem do swej szaro-zielonej kochanki :D Mam nadzieję,ze choć porobi zdjęcia łazienki i zobaczę jakie postepy :)

O listwach eggera będę wiedziała coś konkretnego w poniedziałek. Dziś producent nie pracuje :) Rutino dalej odmawia posiadania białych listw. nic nie pomaga :rolleyes: ;)

Fugi chyba faktycznie będą mapei. Na pewno do kuchni. Naberia ma do tych samych płytek kolor mapei manhatan.

Venus, jaką fugę masz do titanów w wiatrołapie?

jak co tydzien, wkrótce zaczniemy wygrzewać wylewki. Najpierw był problem z czujnikiem w piecu. dostawca pieca, forumowicz Minertu z wioski obok zaradził i przy okazji znalazł kilka błędów w naszej instalacji CO. Kilka dni temu mało nie usmażyłem kafelkarza. Rozpaliłem, nastawiłem i odjechałem. Późnym wieczorem wracam na budowę a tam sauna. Niby dom jest wietrzony, ale wilgoci w nim jeszcze od cholery.

Trudno w lecie wygrzewać wylewki przepisowo zaczynając od 25stopni, skoro na dworze jest 27. Poszło tego ciepła w podłogę znacznie więcej niż powinno, na szczęście posadzka nigdzie nie popękała..

Jak zmniejszyłem nastawy to całkiem zdechło. tzn piec działa jak trzeba, słucha się mnie przepisowo, ale rozdzielniki zimne. Instalacja chyba nie jest do końca odpowietrzona. Teraz dolałem wody do pieca i rozpaliłem na nowo. Jeden rozdzielnik ciepły, a drugi letni. Hydraulik może przyjść dopiero za trzy dni.

Z tą kochanką jest coś na rzeczy, fajne jest palenie w piecu:)

Venus, ale z mapei?

Łazienka mała została prawie skończona. Prawie, bo oczywiście brakło płytek:mad: Za to łazienka bardzo nam się podoba, płytki są śliczne!

Dziś przyszły płytki do dużej łazienki. Jutro mamy się spotkać z kafelkarzem i ustalić parę szczegołow.

I tu rodza się pytania jak będzie lepiej wygladać (przypominam,ze nie wszędzie sią kafelki):

1. czy kafelki mają być zlicowane ze ścianą czy mają wystawać na grubość kafelki?

2. Do grubości kafelki doliczyć trzeba klej i teraz zeby zgubić tak dużą grubość to mamy skuć te miejsca, gdzie będą płytki, dodać tynku czy obłożyć gipskartonem wolne miejsca?

Venusku, skoro szary mapei to już wiem :) POzwolisz ze zastosuję taką samą ;)

Nazwa :) Zdjęcia moze wkleję wieczorem, ale poza łazienką to mało do fotografowania. Zresztą lazienka jest tak mała,ze średnia z niej modelka ;)

Myślałam, myslałam i wykombinowałam,ze kafelki będą zlicowane ze ścianą. MNiej sprzątania ;)

Wieczorem jadę pogadać z kafelkarzem. Mam nadzieję ze wymyśli coś ciekawego.

Oczywiście poprzedniego posta pisałam ja :)

Zastanawiaj się, zastanawiaj :) Tylko pamiętaj,ze jak zgody nie wyrazisz to będę musiała wybrać inną i może być brzydko :p Wtedy będziesz musiała znów napisać,ze ważne,ze nam się podoba:D A po co, skoro mozna się zgodzić na zerżnięcie fugi i potem moc z czystym sumienim napsiac, ze ładnie :p

Wieczorem postaram sie napisać o moim kolejnym mega problemie :lol2: Istnieje ryzyko,ze ze względu na dłuuuugość salonu i korytarza będę musiała na granicy dac listwę. A to otwarta przestrzeń:cry: No ale o tym wieczorem.

zdjęcia łazienki też będa wieczorem, bo na razie internet mi się postanowił slimaczyć

zdjęcia z piątku

http://img401.imageshack.us/img401/6416/sdc14017.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/3962/sdc14021g.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/7017/sdc14016a.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/5179/sdc14020z.jpg

Białe to oczywiście nie wielkiej urody płytki, a miejsce na lustro ;)

O listwie między panelami później. A moze jutro ;)

Justynko, ze względu na wczesną porę odważę się zapytać- o czym Ty piszesz?:D:D

Dzisiaj będą kafelki do kuchni. Nie mogę się doczekać!

Wczoraj kafelkarz udowodnił mi,ze polskie płytki (w rozsądnych cenach) w mniejszym lub większym stopniu są krzywe.. MOże być to widoczne w duzej niecałkiem wykafelkowanej łazience. Ale ja tam wierzę w swojego kafelkarza i myślę,ze sobie poradzi :)

Za to hiszpańskie Halcon Titan Gris są idealnie proste.

A z tym łączeniem paneli to sprawa wygląda następująco: salon i wąski hol będą w tych samych panelach. Niestety długość tychże pomieszczeń przekracza dozwoloną długość na położenie paneli jednym ciągiem. Będzie trzeba zrobić dylatację i oddzielić je listwą lub czymś nadającym się na podłogówkę i podłogę pływającą. Panele są z v fugą i będą połozone wzdłuż holu. Obawiam się ze ta dylatacja będzie rzucać się w oczy. NIe wiem czy jest jakieś wyjście dobrze wyglądające. Popołudniu postaram się wrzucić zdjecie salonu i holu.