rutino78 10.07.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 jakby tu wykasować te powyższe wpisy, kryjące w sobie ogromne niebezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 10.07.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Za poźno! Przeczytałam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 10.07.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Aniu, dziękuję za życzenia Venusku, dziękuję że o mnie myślisz Wybierając panele długi czas myślałam o tym orzechu, ale w końcu z niego zrezygnowałam. Po pierwsze nie mają v fugi, na której mi zależy. W domu będą dwa kolory paneli i nie chcę wprowadzać trzeciego (bo w sypialni ten orzech mógłby fajnie wyglądać ) Po drugie są ciemne i na nich pewnie będzie bardziej widać zarysowania niż na tych, które wybrałam (o kurzu nie wspomnę ). Po trzecie w większości inspiracji, które mnie zachwycają, podłoga to dąb bielony bądź własnie taki średni jak ten moj northland miodowy. W zwiazku z powyższym zostanę przy tym moim panelu. Ale bardzo Ci dziękuję i jak będziesz miała jakieś ciekawe pomysły to chetnie się o nich dowiem P.S. Zaliczka nie ma z moją decyzją nic wspólnego, bo nawet pytałam dziś pana czy mogę zmienić w razie czego zamówienie i wg pana bez problemów Był dzis montażysta paneli zrobić pomiar. Pytałam o dylatację między panelami w naszym długaśnym holu. I rezultat rozmowy następujący: przy ścianach będą większe dylatacje, w holu nie dajemy żadnej listwy i małe ryzyko ze się z tym coś stanie. Jeśli jednak panele sie podniosą to wtedy wystarczy ciachnąć i włozyć listwę (więc trzeba trzymać kciuki,zeby nic się nie podniosło ). Zamówione zostały dziś brodziki, miski sedesowe, umywalki. W przyszłym tygodniu powinny być Kabiny zamówimy później lub zrobi je nam szklarz. Baterie też zamówimy później. Wprawdzie Kludi Zenta do małej łazienki jest pewna, ale wahamy się nad bateriami do dużej łazienki. Głównie chodzi o baterię wannową. Myśleliśmy nad stojącą Deante Primo, ale nie wiem czy zamiast taniej stojącej nie lepiej kupić porządniejszą ścienną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 10.07.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Madziu Ty też raczek? Sto lat życzę http://desmond.imageshack.us/Himg801/scaled.php?server=801&filename=tortz.jpg&res=landing (ja z tych co urodziny świętują przez tydzień ) Ostatnio kilka raczków spotkałam na FM . Sama mam urodziny z początkiem lipca, ale już chwalić się nie chciałam by nie wywoływać kwestii wieku . Ty, to co innego - właśnie doczytałam, że nie masz nawet 3 przed licznikiem . Cieszę się, że jesteście już tak daleko z budową, że aż blisko zamieszkania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.07.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Rutinka z doświadczenia powiem, że z tymi ciemnymi panelami to i mit i prawda po części Owszem widać kurz na początku, kiedy sprzątasz po skończonej robocie - kurz i gips podbija do góry, jest chwilę czysto a za chwilę biało. Mieszkamy ponad rok i na panelach wcale tak kurzu nie widać, nawet czasem siedzę w salonie i myślę sobie hee....7 dni nie była myta podłoga na mokro a tu tak czysto. Zaglądam na ziemię przy kanapie i dopiero widzę okruchy Mamy jasne panele w komputerowym, sypialni i gościnnym i też wyglądają fajnie. Schody mamy raczej ciemne niż jasne, ale dzięki temu że nie mamy oświetlenia schodowego to kurz się nie podświetla Oczywiście uszanuję każdą waszą decyzję, ale czuję forumowy obowiązek podzielenia się doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 11.07.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Ewka, w takim razie wszystkiego najlepszego! Szybkiego ukończenia domu! U nas też świętowanie przez tydzień. Zaczęłam od imprezy w niedzielę i skończę na imprezię w ten weekend:D Justynko, cieszę się,ze masz takie poczucie obowiązku:D I tak jak pisałam, cieszę się,ze mi o tym napisałam. Tym bardziej się cieszę, ze sama je wcześniej brałam pod uwagę Ciemne panele sprawiłyby,ze wnętrze byłoby bardziej eleganckie. Tak jak u Ciebie w salonie. Ja jednak niekoniecznie dążę do eleganckich wnętrz. Lepiej więc sprawdzą się takie średnie. Myślę,ze nie będą źle wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.07.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Źle na pewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 11.07.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Super parapety i piękne płytki do kuchni (wiem, że trochę późno się ocknęłam ). Jak łazienka? Skończona? Kiedy fotorelacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 11.07.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Venusku, mam taką nadzieję Ewka,za pochwały dziękuję Co tu dużo mówić, zgadzam się z Tobą, ze parapety i płytki do kuchni są piękne:lol2: Co do łazienki, to w małej ściany skończone, duża została jedynie przez weekend omówiona (dziś sie okazało,ze nie wszystko uzgodniliśmy). Niestety kafelkarz miał teraz parę dni przerwy. Mam nadzieję,ze wróci na dobre. Co do zdjęć, to chyba aparat nam się zepsuł na amen. Zresztą co do dużej lazienki, to jak pisałam, serca do niej nie mam kompletnie i zgadzam się na wszystko co Kafelkarz z Rutinem wymyślą.. Za to mam piękne parapety:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.07.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Kobieto gdzie Twój duch walki? Pamiętam te czasy jak płakać mi się chciało z wycieńczenia związanej z byciem na swoim a na awanturę zawsze znalazłam czas "a właśnie że będzie biały wazon" - trzepnięcie ze złości zasłoną zamiast drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 12.07.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Parapety śliczne.Ja mam z aglomarmuru założone już przed tynkami były śliczne dopóki "fachowcy" ich nie porysowali. Co to za płytki do kuchni wyglądają rewelacyjnie? I jak macie wykafelkowaną kotłownie? Pytam, bo stoimy przed dylematem - jak pociągnąć płytki na ścianie .Wykafelkować całość czy jednak nie .A miejsce na opał( węgiel) zostawić i pomalować czy wykafelkować .zastanawiamy się bo kotłownia jakby nie było na parterze i wypadałoby mieć tam jednak w miarę czysto a kafelki zawsze można spłukać wodą i już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 12.07.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 kotłownię mamy wykafelkowaną w sposób okropny. Kupiłem 6 m2 przecenionych płytek w Max Ceramika Mszana (odradzam!) pod sam piec, żeby reszta wylewki sobie mogla wyschnąć.I okazało się, że to końcówka serii, o czym mi nie powiedziano. Więc resztę podłogi mam jaśniejszą..Ściany pomalowałem zwykłą farbą. To jest kotłownia, i tak nam braknie pieniędzy na koniec.Kombinujemy nad ogrodzeniem. jest tego jakieś 110metrów więc wchodzi w grę jedynie towar z rolki. wszystko co jest na sztuki wychodzi bardzo drogo.Myślałem nad siatką zgrzewaną, ale ona wygląda w miarę dobrze jedynie przez pierwsze dwa lata. potem się rozciąga bo nie ma drutu napinającego jak w zwykłej siatce.Więc chyba będzie zwykła siatka. tylko teraz dylemat czy robić od razu całość (tylko to się skończy debetem) czy na razie tylko okolice tarasu 40mb z furtką w innym miejscu niż docelowo i bez bramy. Tylko taka prowizorka zostanie pewnie na długie lata..Ogrodzenie musimy mieć teraz bo mamy małe dzieci i przy kolacji może się ich liczba nie zgadzać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 12.07.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Ogrodzenie musimy mieć teraz bo mamy małe dzieci i przy kolacji może się ich liczba nie zgadzać.. Ja tez kombinuję jakby tu zrobić płot jak najtańszym kosztem. Wersji juz było chyba kilkanaście. Ale na razie szczegolnie nie zaprzątam sobie głowy tym tematem. Na topie teraz są u nas tynki wewnętrzne i przygotowania do podłogi czyli folia, styro, podłogówka i wylewka. Szacuję koszty materiałów i szukam dobrych dostawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 12.07.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Trzymam zatem kciuki za szybkie wykończenie łazienek . Co do ogrodzenia, to nasz sąsiad kupił NOWĄ siatkę za śmieszne pieniądze na złomnicy w Gliwicach. Jest w kolorze zielonym . Ponieważ ogrodził też granicę z nami, to mamy tę stronę gratis . Poważnie zastanawiamy się czy nie kontynuować tego ogrodzenia na reszcie, bo w zasadzie płotu "zewnętrznego" mamy tylko 6 m, czyli zmieści nam się brama i wejście. Reszta to sąsiedzi lub pola. Siatkę zawsze można wymienić na coś innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 12.07.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam. Podczytuję od dłuższego czasu:D .Bardzo sprawnie Wam idzie ta budowa:yes:.Ja na razie buduję wirtualnie.W tej chwili zastanawiamy się z mężem jaki materiał wybrać do budowy i chyba będą silikaty.Czy Wy jesteście zadowoleni z wyboru silikatów? Czy budując drugi raz również wybralibyście silikaty? Pwodzenia w wykańczaniu domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 12.07.2012 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 trudno powiedzieć. mam nadzieję że dzięki nim latem będzie odrobinę chłodniej w domu.A budując drugi raz zastanowiłbym się jeszcze nad betonem komórkowym jakiejś twardszej klasy. Podobno jak się zatynkuje ściany to przestaje się myśleć o tym, co w środku:)Zależy też od ceny, silikaty chyba przestają być tak wyraźnie tańsze niż kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 13.07.2012 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Chyba jednak zrobimy cały płot. Inaczej on nigdy nie powstanie. No i poczuję się wreszcie na swoim i zacznę ujadać I tu dylemat, z podmurówką czy bez? Podmurówka (ta gotowa) nie dodaje mu raczej urody. A kosztuje to jakieś 2000zł. Z drugiej strony pies się nie przekopie (na razie psa brak), a woda opadowa raczej nie przepłynie. No i kiedyś będzie łatwiej podrasować ogrodzenie, słupki można zostawić, a zamiast siatki wstawić przęsła. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 13.07.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dobrze myslisz. Te rozwiazanie daje ci mozliwości podrasowania płotu w przyszłości jak będziesz sie nudził. Dziś byłem w Casto i przy okazji luknołem sobie na płotek panelowy ocynk o wym 243 x 153 cm za 47 zł z hakiem. I umysliłem sobie że przecież my nie potrzebujemy wysokiego płotu. Jak bym go kątówką ciachnał przez środek miałbym prawie 5mb za 47 zł + do tego słupek ocynk za 28 zł też ciachniety na pół przy naszych 160 mb z 3 stron dałoby 50% oszczedności i także bez podmurówki bo ona jest totalnie okropna tylko szpeci. Masz 2 mozliwości zrobić od razu na gotowo lub tak trochę tymczasowo ale z mozliwością wprowadzania zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.07.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 skoro płot ma byc tymczasowy - nie lepiej i taniej kupić rurę na metry - pociąć i pomalować samemu ? - ocynk OK jeśli płot ma stać dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.07.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 trudno powiedzieć. mam nadzieję że dzięki nim latem będzie odrobinę chłodniej w domu. A budując drugi raz zastanowiłbym się jeszcze nad betonem komórkowym jakiejś twardszej klasy. Podobno jak się zatynkuje ściany to przestaje się myśleć o tym, co w środku:) Zależy też od ceny, silikaty chyba przestają być tak wyraźnie tańsze niż kilka lat temu. u mnie cenowo była różnica między BK a silką w domu na parterze nadal jest chłodno - temperatura nie przekraczała 24 stopni w największe upały przy otwartych drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts