Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

no to o łazienkę więcej nie pytam :D

O indukcji nie wiem nic, jedynie mogę coś o zmywarce. Zastanów się czy potrzebujecie 45 czy 60. Ja przy 3 osobach mam 45 i włączam ją co 2 dni (częściej z konieczności, a nie dlatego, że jest pełna). Zwróć uwagę, na zużycie wody, prądu, poziom hałasu i czy ma skrócony program. Pozostałe sprawy dla mnie nie były ważne. Czasem mają mnóstwo programów a i tak się z nich nie korzysta.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuchnia indukcyjna jest dobra, bo przede wszystkim nigdy nie jest gorąca i nie oparzysz się. Szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Jest mala, pod nią wolne miejsce do wykorzystania. Zmywarka zaś to moja największa wyręka w kuchni, gdyż nienawidzę zmywania. Przy sześcioosobowej rodzinie uruchamiana raz dziennie i nie zawsze wszystko się zmieści, a mam 60 Boscha. Jest extra!!!

Czesc

O indukcji tez z checia poczytam bo nic nie wiem na jej temat:) a jesli moge wiedziec z jakich powodów zdecydowałas sie na indukcjie bo ja ciagle nie moge sie zdecydowac indukcjia czy gazowa:( Jesli chodzi o zmywarki to polecam 60, obecnie w domu mam 45 i jak pisze R&K przy imprezkach jest niewystarczajaca, pozatym praktycznie zurzywaja tyle samo wody:)

Oj Rutinka Rutinka :hug: nie zamęczaj się, to Ty masz dom wykończyć a nie on Ciebie :)

Ja wybrałam sprzęty wszystkie Boscha do kuchni oprócz lodówki - no ale mam sbs i dla mnie ważne było aby była z Electroluxa.

Indukcję mam - zamówiłam oczywiście płytę mieszaną 2x pola ceramiczne 2x indukcyjne. Po montażu okazało się, że wszystkie pola mam indukcyjne i całe szczęście! :) Co ja głupia myślałam zamawiając model mieszany to ja nie wiem, 2 komplety garnków przecież. Gotowałam na zwykłej ceramicznej, na gazowej przez 3 lata i teraz na indukcji. Polecam indukcje, nagrzewa się szybko, wokół pól jest zimno (natomiast same pola są gorące), ma zabezpieczenie przed dziećmi i 9 mocy grzania. Polecam taką z 9 a nie z 17 (takie też są), już sobie wyobrażam obniżenie mocy mając 17 stopni regulacji :lol2: Trochę żałuję że nie mamy płyty 90 cm z 5 polami, ale z 4 też się daje ugotować ;)

Zmywarka koniecznie 60 cm, ja to jem każdą rzecz na osobnym talerzu i piję w innej szklance więc innej opcji nie ma (moja mama próbowała we mnie ten nawyk zabić i mąż, ale bezskutecznie). Po imprezie to ja mam 2-3 tury do wstawienia :p Ważny jest poziom hałasu czyli w granicach 45 oraz to aby środek nie był plastikowy. Dla mnie ważne też było aby był tryb krótki, poza standardowym długim i ekologicznym.

Piekarnik mamy z małą ilością funkcji, bo ja oprócz funkcji góra dół i termoobieg nie wymagam więcej. Dodatkowo prowadnice teleskopowe (bardzo wygodne, chociaż przy zamawianiu myślałam że wymyślam). Ważna jest pyroliza :)

Jakie mam modele możesz poszperać u mnie w dzienniku. Sprzęty wybierałam na początku stycznia 2011 :p

Edytowane przez Venus_m

Już dawno się nie wypowiadałam u Was.. w końcu padło pytanie na które mogę odpowiedzieć i mam nadzieję pomóc :)

Kuchnia indukcyjna - o niebo lepsza niż gazowa - nie ma tych milionów zakamarków w które wchodzi brud, jak wykipi mleko to ściereczką przecierasz i już, a gazową to trzeba całą rozbierać. Indukcja lepsza od zwykłej ceramicznej bo nie nagrzewają się mocno pola, dzięki czemu nic się nie przypala i nie trzeba drapać specjalnym nożykiem do płyt. Czyszczenie indukcji ogranicza się do przetarcia ściereczką, 5 sekund i gotowe. Jedyny minus że trzeba mieć garnki do indukcji, ale teraz jest masa tego na rynku i wcale nie są jakieś drogie. Ja ma Teke IR641 - bardzo popularna, wybierałam tak jak większość sprzętu przez ilość pozytywnych opinii na ceneo i innych takich portalach. Używam na razie pół roku, nie mam z nią żadnych problemów. Jedynie jest dla mnie ciut za głośne to pikanie przy włączaniu/wyłączaniu.

Zmywarka - tu przede wszystkim patrz na bosh/siemens i najlepiej żeby miała dno metalowe a nie jak większość plastikowe. Patrz na układ w środku, wiem że to trudne sobie wyobrazić w sklepie jak się będzie układało szklanki czy talerze. Ale wierz mi jest to cholernie ważne, ja u taty (ma Elektroluxa) nienawidzę wkładać czegokolwiek, nigdzie nic mi się nie mieści i nie pasuje. Ja mam BOSCH SMV 50E70 EU. Jestem baaaardzo zadowolona, czyści świetnie a używam tylko "najsłabszych" programów, najczęściej ten 30-sto minutowy, ale bardziej zaschnięte naczynia myje programem 60-cio minutowym w 40 stopniach. Puszczam zmywarkę raz dziennie, mimo że jest nas tylko 3, ładuje do niej praktycznie wszystko (co się nadaje do zmywarki), garnki a ostatnio też i patelnie, które i tak mam do wyrzucenia bo mnie strasznie wkur.. A propo moze ktoś mi poleci dobrą patelnie. Zmywarka jest bardzo pojemna i bardzo łatwo się w niej wszystko układa. Ten sam model maja od roku moi znajomi i również są bardzo zadowoleni.

Edytowane przez madzioochna

nie wiem czy Rutinka się nie pogniewa ale patelnie polecę u niej.

Madziochna ja mam Tefal Preference i bardzo polecam. Mam ją ponad 2 lata i zero ryski na teflonie. Fakt że używam naogół drewnianych łyżek ale i widelec też mam na sumieniu ;) Jest naprawdę świetna, chociaż dość ciężka i do podrzucania naleśników to już się nie nadaje :D A i w zmywarce też ją myję. Mojej mamie kupiłam taką samą i ma podobne zdanie.

tefal-preference-26-cm-c6500552,11738016_3.jpg

Edytowane przez pszczolka m

Cieszę się ze tu tyle ciekawych informacji! O nich napiszę popołudniu.

Teraz tak na szybko: który wybrać:

http://allegro.pl/zlew-teka-kea-60-b-tg-4-kolory-i2525705527.html kolor antracyt

http://allegro.pl/zlew-franke-sirius-sid-651-nowosc-tectonite-bialy-i2495854226.html kolor biały

Dla przypomnienia: Szafki wiszące białe, dolne i wysoka zabudowa orzech bądź jakieś jasniejsze "drewno". Blat najprawdopodobnie biały. płytki na podłodze biało-szare, ściany białe, szkło nad blatem białe. Piekarnik ten http://allegro.pl/piekarnik-amica-ebf-7541-i2512762227.html

W sumie do negocjacji kolor blatu, bo moze z czarnym też by to źle nie wyglądało.

No i teraz dylemat kolorystyczny dotyczący zlewu. Przypominam,ze mam małe dzieci, jeszcze długo będą małe, więc rózne rzeczy w zlewie mogą się walac :D

Franke Sirius bierz, biały :) ŁADNY!

Sprzętu Amica nigdy więcej nie kupię, więc się nie wypowiadam. Mam z nimi na pieńku ;)

U mnie cały sprzęt Siemensa poza zmywarką, na którą kolega z pracy narzeka (że nie dosusza podobno). Zmywarkę wzięłam Electroluxa, bo mam właśnie tej marki obecnie i jestem bardzo zadowolona. Jak widzisz - co osoba, to opinia ;)

Ja mam biały zlew Schock chyba w kolorze Polaris, po półtora roku twierdzę, że jest bardzo dobrą decyzją. Swoją drogą dziwią mnie obawy wasze oraz innych forumowiczów. Czyli nie wkładacie brudnych rzeczy do zmywarki tylko leżą np przez półtora dnia rozwalone w zlewie? np buraki? czy resztki kurczaka czy innego mięsa?

Zgadzam się z Venus - w dzisiejszej dobie, kiedy praktycznie w każdym domu jest zmywarka naczynie nie leżą w zlewie przez cały dzień. Ja na razie nie mam zmywarki i wkurzają mnie bardzo brudne naczynia zalegające w zlewie więc prawie natychmiast po obiedzie/kolacji/śniadaniu je zmywam. Jak będzie zmywarka to od razu naczynia będą w niej lądować. I moich chłopaków też tego nauczę - albo wkładasz do zmywarki albo zmywasz :)

Dziękuję za wszystkie opinie :)

Po kolei.

Przejeżdzałam dziś koło komisu. W poniedziałki wystawiają meble. Piękne komódki widziałam:yes: Poza tym rzuciło mi sie w oczy, krzeslo, które od razu zobaczyłam w wiatrołapie :) Jako ze jechałam z chłopakami, to się nie zatrzymałam. Jednak cały czas o tym myślalam, no i pojechałam do tego komisu:D Niestety mojego krzesła juz nie było:( Było za to pełno innych ślicznych rzeczy. Niestety zadna nie pasowała do naszego domu;) Ale chyba będę tam się pojawiała co poniedziałek:yes:

Rutin znów na budowie, ale aparatu nie wziął,więc dopiero jutro zobaczę jakie postępy poczynił kafelkarz :)

Dzieki za opinie w sprawie AGD.

Pszczółko, zmywarkę chcę na pewno 60-tkę. ja jestem pewna,ze każdą jestem w stanie zapełnić raz dwa :D

Oczywiście fajnie jakby zuzywała jak najmniej wody. Wielu programów nie chcę, bo wiem,ze z tego korzystać nie będę. Pewnie będę chciała taką, która ma w opcji mycie połowy wsadu (ale z tego co widzę, to chyba już prawie wszystkie mają taką możliwość).

No i chcę z ukrytym panelem. MOje dzieci uwielbiają wszystkie przyciski, więc jesli jest mozliwość ukrycia ich, to z tego korzystam. I tutaj zdania nie zmienię ;)

Agusiazet, indukcja u nas pewna:yes:

A to był jakiś drogi Bosch?

KOnrad, pewnie pisałeś u siebie jaki masz model? Muszę poszukać :) Chyba ze kosztował kupę kasy, to szukać nie będę:D

Jaką maksymalną głośność powinna być zmywarka,zeby nie oszaleć? :) Choc u mnie to aż tak ogromny problem nie będzie, bo kuchnia zamknięta.

Marienko, u nas podobnie jak u Agusi- nie ma prądu. WIęc decyzja była znacznie prostsza :yes:

Justyna, ja się mam nie zadręczać, a ty rozkuwasz pół domu,zeby coś o 3 centymetry przesunąć:lol2:

Widzę, ze jeszcze dużo czytania o indukcji, bo nie mam pojęcia o co chodzi z tą mocą grzania:lol2:

Od piekarnika wymagam tego samego- termoobieg i góra dól:yes: Ta amica, którą wkleiłam to wszystko ma:lol2: Wystepuje również w wersji z prowadnicami teleskopowymi. Dodatkowo bardzo mi się podoba wizualnie. A kosztuje poniżej tysiąca, co mi się podoba najbardziej:D

oczywiście w wolnej chwili poszperam w Twoim dzienniku :yes:

Madzioochna :) też dzięki ceneo myślałam o tej Tece. CHoć moze uda się znaleźć coś fajnego o parę groszy tańszego.

Dziekuję za uwagi o zmywarce i podanie konkretnego modelu- będę brała pod uwagę.

Jakie masz garnki?

Pszczółko, nie dość ze się nie pogniewam, to się cieszę z takich informacji. Przydadzą się i mnie :)

Aniu, dzięki:) Ja akurat mam dobre doświadczenia z amicą :) Mam piec i lodówkę Amici i jestem zadowolona. Nie było najmniejszych problemów. Mam też okap Amici i ten mnie drażni, bo strasznie głośny. Tyle,ze to już moja wina bo kupując go nie zwróciłam uwagę na poziom halasu. Poza tym kosztował grosze,więc nie ma się czemu dziwić ;)

Netmarku:D Ty pisz co u Was!!

Kurde, mam metlik z tym zlewem. Swoją drogą teraz zobaczyłam w swoim dzienniku ze juz w marcu zwróciłam uwagę na ten zlew Franke :) Tyle ze to byłby zakup w ciemno. Tekę widziałam na zywo. I Franke jest większy, czyli o 15 centymetrów mniej blatu. Poza tym jest też szerszy, czyli będzie blizej okna, czyli będę musiała bardziej uważać z baterią (zeby otworzyc okno). A jesli okaże się że tylko leżał koło białych zlewów i jest beżowy?

A jesli będzie się go źle czysciło (wszyscy mają białe z innych firm). A jesli będzie do dupy?

Ok, będzie biały:rotfl: