rutinowa żona 30.07.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Teraz może i ja wymyslam, ale ta polowa komory przyda mi się np na sztućce Podejrzewam ze sztućce będę częściej ręcznie myła niż czekała aż mi się zmywarka zapełni. A to co mnie drazni w mojej aktualnej kuchni to pojemnik na sztućce, najczęsciej pełny.. A tak wrzucę do tej połowki i nie będę tego widzieć Kurcze, moi rodzice i teściowa mimo posiadanej zmywarki, jakoś często mają pełne te zlewy pomytych naczyń. Ale moze to wynika z ich wczesniejszego przyzywczajenia, a ja będę wszystko ładowała do zmywarki:rolleyes: Teraz w swoim mieszkaniu mam zlew z samym ociekaczem. I muszę mieć okropna suszarkę, ktora tylko szpeci mi kuchnię. No ale nie mam zmywarki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 31.07.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Rutinko gdzie u nas mozna zobaczyć zlew Teki na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczolka m 31.07.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Rutinko ja też mam suszące się naczynia na ociekaczu. Też tego nie unikniesz, bo nie wszystko możne w niej myć. Ja mam piekarnik i plytę Amica i nie narzekam, ale ma dopiero 2 lata. U moich rodziców mają jakieś 12 lat, a 2 lata temu coś się porobiło z dolną grzałką w piekarniku i słabo grzeję. Ale do tego momentu działała bez zarzutu więc i tak nieźle. Edytowane 31 Lipca 2012 przez pszczolka m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 31.07.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 rutinko a gdzie ten komis z meblami? Chętnie bym pooglądała skoro tak zachwalasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 31.07.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Widziałam antracytową Tekę w żorskiej castoramie Tylko jej tam nie kupuj, bo nigdzie nie kosztuje tak dużo Madziu ten komis jest w Zorach w drodze na pks. TYlko do konca nie wiem jak to działa. Parę mebli mają w środku, ale wczoraj koleś przyjechał wielkim autem z tymi meblami, rozłożył przed komisem i popołudniu to zebrał i pojechał. Ja tam wczoraj byłam pierwszy raz. I meble zdecydowanie klasyczne. Choć myślę, ze pojawiają się tam i np lata 50te:) I takich perełek będę wyczekiwać. Pszczółko, moi rodzice też mają płytę ceramiczną i piekarnik z amici, ponad 10 lat i wszystko jest super. A ja zaraz jadę na budowę zobaczyć postępy Edytowane 31 Lipca 2012 przez rutinowa żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 31.07.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Rutinko ja mam piekarnik BOSCH HBA 43S450E - prowadnice teleskopowe świetna sprawa. Jestem z niego bardzo zadowolona. A ja jestem z tych siedzących w domu, więc sporo piekę, ostatni nawet chlebki Ja mimo zmywarki mam duży zlew Maris MRG 651 i zawsze cos jest w nim jest, chociażby mięso się rozmraża. A garnki mam WMF - za punkty payback Ale są super, przezroczyste pokrywki, nic nie kapie jak się coś wylewa/przelewa z nich. Bardzo jestem z nich zadowolona. Dzięki Pszczółko za Twoją opinię, właśnie nad ta patelnią Preference się zastanawiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 31.07.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ja garnki kupiłam Tefal Elgenace Professional chyba nie pokręciłam nazwy, bardzo sobie chwalę Ja zamiast 1,5 komory mam po porostu 2 zestawy sztućcy każdy po 12 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 31.07.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Justyna, ja też mam dwa komplety sztućców:D Widelce i łyżki to pikuś, ale małych łyżeczek powinnam mieć co najmniej 3 , jak nie 4 komplety. Nie wiem jak to robimy, ale wiecznie mamy wszystkie lyżeczki brudne:D Madzioochna, widziałam dziś Twoją zmywarkę Rzeczywiście wygląda bardzo fajnie. Co do piekarnika to utwierdzilam się jedynie w słuszności wyboru Amici. Mimo ze praktycznie zawsze jemy w domu, to z piekarnika korzystam rzadko. Postanowiłam więc,ze jedynym luksusem będą prowadnice teleskopowe Widziałam też ciekawą lodówkę. W domu okazało się,ze zwróciłam juz na nia uwagę buszując w internecie Więc na dzień dzisiejszy moje typy agd są następujące: lodówka Electrolux ERN 29750 http://www.neo24.pl/?p=electrolux_ern_29750 zmywarka Bosch SMV 50 E 70 EU http://www.neo24.pl/?p=bosch_smv_50_e_70_eu piekarnik Amica EBF 8551 http://www.neo24.pl/?p=amica_ebf_8551 płyta indukcyjna Teka IR 641 http://www.ceneo.pl/2141246 Okap- tu niestety nie mam żadnych typów. Potrzebuję cichy, ładny okap teleskopowy Byłam dziś zobaczyć postępy na budowie. W pomieszczeniu, o którym nie chcę pisać zmian dużo A przede wszystkim zobaczylam kuchnię, w której kafelkarz położył już połowę podłogi:wiggle: Kafelki są przecudne:D i za chiny ludowe nie jestem w stanie pokazać na zdjęciach jakie są śliczne:( Musicie uwierzyć na słowo http://img576.imageshack.us/img576/5517/sdc14224.jpg http://img836.imageshack.us/img836/6789/sdc14225w.jpg http://img256.imageshack.us/img256/1952/sdc14226o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 31.07.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Przeszukałam Twój dziennik i nie znalazłam jakiej firmy masz płytki. Za to parapety piękne,teraz żałuję że i my nie zamówilismy drewnianych .Moja aglomarmurowe zamontowane przed tynkami są juz porysowane przez "fachowców" Zresztą nie tylko to ..............chyba mamy pecha. A tak nawiasem mówiąc lecicie z tą robotą ze hej. Edytowane 31 Lipca 2012 przez nowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 31.07.2012 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 O matko, przeszukać te łazienkowe rozmyślania... Rako Essencia Lappato. Prawdopodobnie nie zostanie nam ani jedna płytka. I jedna ściana (zakryta meblami) zostanie bez cokolika. No lecimy. jakoś samo się leci. W końcu ta parterówka zrobiła się prosta. Ale nie mówmy hop Śniło mi się, że ukradli nam mój wspaniały chodnik dziś wasz Gipsy King skończył szlifowanie sypialni. Nie wiem czy nie pora spojrzeć prawdzie w oczy, zagruntować kawałek i spróbować pracy ze szpachlą. Kafelkarz nasłał na mnie malarza, który chętnie zrobi gładzie i będzie przepięknie. Była to dla mnie ciężka próba charakteru, jednak bezwględna żona nakazała szlifować dalej. Zresztą nie ma pozycji "gładzie" w naszym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 01.08.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Ok, będzie biały:rotfl: Napiszcie proszę o wentylacji mechanicznej bo też chcemy a nikt z naszych znajomych nie ma takiego wynalazku żebyśmy mogli posłuchać jak to szumi. Najbardziej nam chodzi o to czy to słychać i jak bardzo tzn jak blisko trzeba podejść do nawiewnika żeby szum powietrza był słyszalny. Myślę też że pewnie inaczej będzie w cągu dnia a inaczej wieczorem , kiedy wokół jest cicho. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami. Najbardziej obawiam się tego szumu wieczorem bo pewnie nie pozwoliłby na zaśnięcie ( a strasznie nas denerwują wszystkie szumy , nawet zegar wywaliłam bo sobie bardzo cichutko tykał ) Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 01.08.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Modeno, własnie wybieramy się do Ikei Więc Rutin Ci wszystko opisze wieczorem. Ja ze swojej strony napiszę, ze nie słyszę nic. Jak rekuperator został zamontowany, to chciałam zeby mi go włączyli, bo też bylam ciekawa hałasu. Okazało się ze cały czas był włączony Ja tego nie słyszę, a ponoć słuch mam nie najgorszy (Rutin mawia,ze zawsze słyszę to,czego nie powinnam ). Tak jak napisałam, konkrety od Rutina wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 01.08.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Mój mąż się śmieje że ja słyszę jak na parterze mrówka stąpa nóżką a reku nie słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 01.08.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Modeno, własnie wybieramy się do Ikei Więc Rutin Ci wszystko opisze wieczorem. Ja ze swojej strony napiszę, ze nie słyszę nic. Jak rekuperator został zamontowany, to chciałam zeby mi go włączyli, bo też bylam ciekawa hałasu. Okazało się ze cały czas był włączony Ja tego nie słyszę, a ponoć słuch mam nie najgorszy (Rutin mawia,ze zawsze słyszę to,czego nie powinnam ). Tak jak napisałam, konkrety od Rutina wieczorem. Rutinko, bardzo dziękuję za informację Bardzo mnie pocieszyłaś. Bardzo chętnie dowiem się jeszcze czegoś od Rutina ( oczywiście jak będzie miał wolną chwilę , bo widzę że dzielnie walczy ze ścianami) Życzę owocnych zakupów w Ikea Serdecznie pozdrawiam:) Venus ja mam podobnie ( słyszę nawet wentylator w komputerze:rolleyes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 01.08.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 wolę szlifować niż sterczeć w Ikei i wysłuchiwać: "Jak to ci się nie podoba!? Poprzednio byłes zachwycony!" itd. Żeby wentylacja była cicha to musi byc dobrze zrobiona. Na rurach spiro, a nie flex, z przepustnicami i z porządnymi wentylatorami.Po założeniu drzwi wewnętrznych dowiemy się prawdy, bo wtedy zostanie to wyregulowane. Teraz wyraźnie słychać jak reku działa na najwyższym biegu, zwłaszcza w dużym pokoju, czyli pierwszym nawiewie od centrali. Myślę że w najgorszym razie ustawisz sobie ją tak, że w porze zasypiania będzie chodziła symbolicznie lub wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.08.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 wszytsko zalezy od tego gdzie stoi centrala - bo zazwyczaj ustawiana jest na poddaszu nieuzytkowym - nalezy stawiac ja nad pomieszczeniami ogolnego uzytku a nie nad sypialnia!! - ewentualnie zrobic jej konstrukcje / podest ktory nie bedzie przenosil drgan, calosc obklada sie 30-50 cm waty - mozna uzyc takiej ktora eliminuje rowniez dzwieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Żeby wentylacja była cicha to musi byc dobrze zrobiona. Na rurach spiro, a nie flex, z przepustnicami i z porządnymi wentylatorami. . Nie koniecznie musi być na spiro,ba jest wręcz odwrotnie Dlatego na spiro zakłada się tłumiki z ...termoflexów Rury spiro to wg mnie jedynie chwyt marketingowy,wiadomo czemu Ostatnio przysłuchiwałem się instalacji na Brookvencie właśnie na termoflexach i w pomieszczeniu nie słychać nic nawet na 100% wydajności. Samego reku słychać z ok.2m na 100% wydajności,na 30% wydajności trzeba przyłożyć ucho zeby usłyszeć. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 02.08.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wszelkie informacje:):) Oczywiście miałam na myśli dobrze zrobioną instalację WM , bo czytałam że takie żle zrobione to aż gwiżdżą. Powiedzcie mi proszę jeszcze jak to wyglądało u Was na etapie projektu. Czy złożyliście projekt z wentylacją grawitacyjną a później zrobiliście WM , czy może od razu mieliście projekt wentylacji mechanicznej i taki składaliście z pozw. na budowę. Pytam bo mi architekt powiedział że zaprojektuje w projekcie indywidualnym kominy do went. grawitacyjnej , a my potem sobie mamy zrobić WM i że podobno jest to zmiana nieistotna( ale coś takie rozwiązanie nie budzi mojego zaufania) Wysłałam zapytanie do tego fachowca który robił u Was, podał mi orientacyjny koszt ale jak prosiłam o poradę ile zostawić ewentualnie miejsca pod jętkami i jak rozwiązać problem wentylowania kuchni , to przestał mi odpisywać na meile. Dwa tygodnie temu posłałam zapytanie o wycenę i kilka porad do forumowicza który robił WM u Arturo , ale też nie doczekałam się odpowiedzi . Mam wrażenie że jak tylko fachowcy się dowiadują że budynek jest w fazie projektu to od razu zapadają się pod ziemię , tak jakby nie chcieli mieć pracy w przyszłym roku:confused: Serdecznie pozdrawiam PS. Czy byłoby ciszej gdyby zamiast na stropie reku był zamontowany w pomieszczeniu kotłownio-pralkowym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 02.08.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 centrala powinna być w pomieszczeniu ogrzewanym, czy przynajmniej ocieplonym. Pomieszczenie kotłownio-pralkowym nadaje się idealnie, zwłaszcza że może to sobie wisieć pod sufitem i zajmować przez to mało miejsca. Ale nasza centrala jest cicha, bardziej słychać szum w dużym pokoju na wyższych biegach.W naszym projekcie projektant dopisał na rzucie parteru, że w przypadku wentylacji mechanicznej dopuszczalne jest niewykonanie kominów itd. jak będzie przy odbiorze, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 02.08.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam Modena: W naszym przypadku w projekcie były usuniete kominy wentylacyjne i w opisówce wspomniane że będzie wentylacja mechaniczna. Co do projektu to gdzieś w necie znalazłem firmę która robi projekty WM i birze za to 1200 zł. Ale szkoda na kasy. U nas koszt WM przy 150 m2 parterówki wyniesie ok 12 tys. Wykonawca ten sam co u Arturo (Miki), zresztą orurowanie juz jest zrobione. Z tego co wiem to on jest teraz gdzieś na Mazurach montuje WM w jakiejś hali. Tydzien temu rozmawiałem z nim osobiście. Acha zapomniałem napisac że u nas reku będzie w pom. gosp. tj. kotłowni nazywanej u nas pompownią Uwazam iż 20 cm pod jętkami zupełnie wam wystarczy. Co do kuchni to zależy czy będzie gaz czy nie? Jesli płyta grzewcza na prąd lub indukcyjna to nie ma problemu wystarczą dwa wywiewy i spoko. Jesli kuchnia będzie gazowa to wtedy jest trochę bardzie skomplikowanie. Jak by co to na priwa mogę posłać numer telefonu Mikiego. Rutino sorry za OT Rutino a tak swoją ścieżką ja ci się nie dziwię że wolisz szlifowac niż łazić po Ikei Ja mam tak samo. Te nasze żony są kochane, ale czasami bardzo męczące U nas tez parę pozycji jest wykreslonych z budżetu w celu wykonania własnoręcznego czytaj: przeze mnie, a ja mam wrażenie że za dużo tego. Do pracy z pracy na budowę z budowy do domu. Biorę prysznic i idę spac taki jestem wykończony. Efekt zarzut zaniedbywania własnej zony. Zrozumieć kobiety to jest mistrzostwo świata:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts