Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

Rewo, pozwolisz,ze o tym co pod panelami napisze Ci Rutino jak wróci do domu (oczywiście siedzi na budowie).

Jesli chodzi o kuchnię, to nasza cała biala nie będzie. Dolne szafki będą brązowe. Gdyby fundusze były nieograniczone, to agd byłoby białe. No ale niestety tysiąc złotych piechotą nie chodzi. Nie wydam na białą płytę, to będzie na co innego:rolleyes:

W naszym przypadku problem z blatem był jeden. Jaki kolor. Od razu wiedzieliśmy,że będzie to laminat (choć przez moment rozważaliśmy drewniany :) ). Blaty typu corian są dużo droższe,a też idealne nie są. Co do granitu to nie podzielam zachwytu nad nim:rolleyes: Owszem, czarny jest ładny i podobają mi się niektóre kuchnie z granitowym blatem, ale u siebie absolutnie nie chcę. Mam za to nadzieję,ze Rutin zrobi mi po smierci porządny granitowy nagrobek:P

jako ze teraz mamy laminat, z którym nie dzieje się kompletnie nic, to czemu mam tego nie powtórzyć. Teraz mamy jasnobeżowy w kropki i w ogóle go nie oszczędzam. kroje na nim, przy myciu jest zalewany (zwlaszcza jak synek myje;) ). Trzeba się nachylić i spojrzeć pod odpowiednim kątem,zeby zoabczyć zarysowania, wokół zlewu jest jak nowy, nic nie odłazi (choć powinno:rolleyes:)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wpadam do Was z wizytą i muszę powiedziec że macie piękny domek-moje klimaty:jawdrop:.Jak drugi raz budowałabym z mężem domek to na 100% byłaby parterówka.Teraz troszkę żałujemy, ale o tym nie będę sie rozpisywac.Przebrnęłam przez wasz dziennik do końca ufff, a było tych stron :cool:.

Kuchnia jak i łazienka zapowiada się rewelacyjnie,będę podglądac.Macie piękne płytki do kuchni i panele.Krzesła zara-cudne.Ciesze się że tu trafiłam gdyż juz macie sprzęt AGD wybrany, a ja się męczę z wyborem.U mnie osprzęt czyli piekarnik i mikrofala będzie prawdopodobnie czarna.

Wyczytałam też że jesteście ze Śląska może widzieliście gdzieś w sklepach na żywo w tych rejonach eamesy?:)

Edytowane przez lea**

Rutinka bardzo dobre podejście do agd :) Ja zaszalałam tylko z mikrofalą i to nie ze względu na funkcje (a mam najbardziej wypasiony model) a na wygląd (bo mikro jest na piekarnikiem). Oczywiście jak przypuszczałam korzystam tylko z funkcji podgrzej :D

Sprężynowa bateria - mój mąż to samo, 3 lata mi jej odmawiał "paskudna, potwór nie bateria, jak w kostnicy do czyszczenia nieboszczyków :sick: " Kupiliśmy tą Franke co pokazałaś - bo dla mnie wylewka to priorytet a ten mi smęcił że ja pewnie nieszczęśliwa i sam mnie namówił żeby kupić tą co mi się podoba :lol2: W każdym razie spokojnie możesz kupić baterię tańszą np w chromie (dla mnie akurat chrom jest elegancki, choć mniej praktyczny). Ja za agd białe też bym nie przepłacała. Jedynie nie lubię czarnego zlewu na białym blacie (no chyba że wszystko jest czarno-biało). Płyta to dla mnie standardowo czarna dobra :)

Panele suuuuper :)

Nie będzie tragedii :D. Tak tylko poszłam dalej w klimat zlewowy ;).

Większość ma u siebie czarne płyty i jest super :).

Co do blatu - ja teraz też mam laminowany i jest dokładnie tak jak piszesz. Facet od mebli ostrzegał, że łączenie przy zlewie może się rozłazić, tymczasem rozrabiam przy nim już 12 lat i... NIC się nie dzieje :). W nowej kuchni planuję drewniany. Wiem, że niepraktyczny, ale kurcze podoba mi się ogromnie. Nie wiem jak będzie na etapie zamawiania kuchni. Na razie takie są plany :).

Rutinko widzę,że też szukasz kanciastych rzeczy.U nas właśnie ze względu na kształt są baterie kanciaste TRES,jestem bardzi zadowolona.Nie mam wylewki ani sprężynowej,ale w ogóle nie żałuję.Bateria jest wysoka,więc spokojnie stawiam nawet wiadro na blacie,przekręcam kran i leje się prosto do wiadra.Niestety w umywalkach tres nie jest ruchowy,więc jest problem nalać wody nawet do miski.No,ale w łazienkach mam prysznic czy wannę więc spoko.Odnośnie sprzętu popieram,że czarny jak najbardziej ok.Płytę mam teka jakaś booster slider czy cóś,piekarnik amica(nie wiem po co taki wypasiony,bo 3/4 funkcji nie używam)a mikrowele mam starą jak świat,ale za to schowaną pod drzwiami maskującymi amica.Każy się zachwyca jaka zarąbista mikrowela,a tu zonk tylko same drzwi.

Nie wiem jaką folię dajemy pod panele. Żółtą :)

A tekturę doradzili nam w sklepach, internet też był za. dobrze przewodzi ciepło, nie izoluje tak jak pianka czy XPS, lepiej też wytłumia kroki. Nie wyrównuje posadzki jak pianki bo nie musi. Gorzej gdy zamoknie. Ale podobno nie zamoknie, jeśli panele są dobrze położone.

Sufity się wczoraj częściowo pomalowały. Może dziś lub jutro druga warstwa. Na razie wygląda to średnio, podobno zły grunt daliśmy.. Zobaczymy po drugiej warstwie.

acha, forumowicz Gingeros (od farbek) do mnie dzwonił i popsuł mi humor. Mianowicie popełniliśmy błąd wybierając grunt Unigrunt firmy Atlas. Mimo, że pisze na nim że służy m.in. do gruntowania ścian gipsowych, to nie jest do tego polecany. I faktycznie grunt przebija przez farbę.

doradca z atlasa twierdzi że jedyne co mogę robić to malować trzykrotnie zamiast dwukrotnie. choć może nie wszędzie, zobaczymy po drugiej warstwie.

I na tym się pewnie skończy.

Nauczka na przyszłość: grunt kupujemy tego samego producenta, co farbę. I kupujemy takie rzeczy w sklepie z farbami, a nie w wiejskim sklepie z gwoździami czy markecie, gdzie są trzy grunty.

My nie dawaliśmy gruntu tego samego producenta,bo farby mamy magnata a grunt to śnieżka.Polecana wszem i wobec na tym forum.Mąż nie jest zadowolony,bo może pod malowanie dobra,ale ściany muszą być idealnie gładkie,bo inaczej wszystko widać.No i oczywiście u nas te niedoskonałości widać i drażni mnie to bardzo.Przy pierwszym malowaniu będą poprawki.

Panele wyglądają bardzo ładnie:yes:

A w sprawie sprzętów. Zgadzam się z twoim mężem odnośnie baterii sprężynowej ( dziwią mnie zachwyty nad nimi)

Ta Kludi jest śliczna, mam ją w zakładkach, jest wersja z wyciąganą wylewką.

Piekarnik - ja pisałam u siebie, widziałam go na żywo jest bardzo porządnie wykonany, Ja jeśli postawię na czarny, to będzie numerem 1 No i ta cena...

A zobacz tę płytę Siemensa, mieści się w Twoim budżecie:

http://www.mixmedia.pl/siemens-plyta-siemens-eh-611ta11e-darmowa-dostawa-szybka-dostawa-odbierz-sprzet-nastepnego-dnia-sprawdz-szczegoly-,id-24381

Bo jednak ta ramka, to nie jest coś pięknego :no:

Co do ścian- nie rusza mnie to. Będzie ok. POnoć lateksową łatwiej to przykryć. Nie obrażę się jak będę miała więcej pokoi pomalowanych lateksową farbą:rolleyes: Nie wiem, może powinnam to przeżywać:rolleyes: Ale mi się nie chce. Nie ma domu idealnego, więc czemu ja mialabym taki mieć :rolleyes::lol2:

Kuchni jeszcze nie gruntowałam więc najwyżej tylko ona plus łazienki będą ładnie pomalowane :)

A o producencie tego gruntu się nie będę wypowiadała. Napiszę tylko tyle,ze skoro piszą na ulotce coś to powinno tak być. Nie moim zadaniem jest doszukiwania się podtekstów i domyślania się,ze w rzeczywistości jest inaczej niż piszą w ulotce :rolleyes: Już pomijam wiedzę pana w sklepie :rolleyes:

Wczoraj byłam zobaczyć panele. Salon wygląda prześlicznie. Jest jasny i fajny:wiggle: Niestety zapomniałam aparatu. Mam nadzieję,ze Rutino dziś porobi parę zdjęć :)

Lea, witaj :) Bardzo mi miło,ze podoba się komuś nasz dom :)

Gabrysia, nieźle sobie wymyśliłaś z tą mikrofalówką ;)

Natalia, też widziałam ten piekarnik na żywo i naprawdę bardzo mi się podoba. Kurcze, wygląda lepiej niż niektóre droższe! Tylko dlaczego tak mało kosztuje??:rolleyes:

KLudi Zenta jest w wersji z wyciąganą wylewką?

No widzisz Venusku, nawet u mnie da się czegoś nauczyć ;) Może teraz będziesz pamiętała jaką baterię masz w lazience:D

Rutina chyba szlag tafi przez te sciany:rolleyes: Na poprawę humoru jedziemy jutro zamawiać kanapy. Poza tym Rutino chce wybrać kolor farby do sypialni, gabinetu i do chłopców. mam nadzieję,ze uda mi się choć pokoje chłopców uratować przed kolorem:lol2:

Z kotłownią wyszło super. Jakiś pacan w sklepie sprzedał mu żółtą,ale przekonałam Rutina,zeby to zamienił na jakikolwiek inny kolor. I wrócił z szarą (sam od siebie):D I kotłownia wygląda rewelacja. Ściany idealnie pasują do szaro- zielonego pieca:lol2:

Choć teraz sie prawie pozabijaliśmy. Od początku mówie ze w swoim gabinecie Rutin może se robić co chce. Ściany mogą mieć wszystkie kolory tęczy albo i więcej. A teraz się okazuje,ze pomalował gabinet na.. biało:rolleyes: Mówię,ze przecież chciał kolory i tam mógł sobie dać jaki chciał. Na co usłyszałam: no przecież wybrałem- biały:rolleyes::wtf: