Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

No własnie,czyli może być tak, ze tylko będzie trzeba dostarczyc jej zgodę na wzięcie kredytu? Czy marne na to szanse?

Teściowa troszkę do działki dołożyła,bo chce z nami w przyszłości zamieszkać. Naturalne dla nas było, ze skoro dokłada to tez jest współwłaścicielem. Tzn o tyle naturalne, ze teściowa dzięki temu ma pewność, ze z nami zamieszka. Ale dom już chcemy budować sami za swoje, czy tam banku ;) Wiadomo, płace to wymagam. A trochę nasze wizje domu się różnią:D I dla nikogo to nie był problem (mam na mysli banki).

Skoro ludzie obsługujący klienta w banku się nie znają, to z kim mam gadac? Już nie wymagam, zeby sam od siebie się chłop wysilił i coś powiedział. Ale kurna 100 razy maż się go o to pytał. I jak sie dupa nie zna, to moze to sprawdzić. A ten cały czas uważał,ze to nie jest żaden problem. A wczoraj wypalił,ze jednak problemem jest. I co? I gówno z tym zrobił. Dalej czekamy na decyzje co bank na to.

Więc mam nadzieje,ze Cie nie uraziłam hasłem o bankowcach, ale przyznasz ze w takiej sytuacji mam prawo swoje mysleć:mad:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W każdym zawodzie są "fachofcy" :)

Spokojnie, nie wiem w jakim banku starasz się o kredyt, ale każdy bank ma swoje instrukcje i regulaminy, w jednych musiałaby być kredytobiorcą a w jednych tylko podpisze oświadczenie i wniosek o wpis hipoteki. Ale nie martw się, bo nawet jeśli musiałaby być kredytobiorcą to jest też tak, że długość okresu kredytowania ustala się m.in. na podstawie dochodów. I tak np. Wy macie po 30 lat, zarabiacie w sumie 10tys, a teściowa ma 60 i emerytury 1 tysiąc. Ale analityk nie musi brać dochodów teściowej, bo Wasze dochody w zupełności wystarczą. Więc ustala okres kredytowania względem Waszego wieku, teściowa go nie interesuje. Ale jeśli teściowa miałaby 5 tysięcy emerytury i konieczne do analizy byłyby jej dochody, bo bez nich nie mielibyście zdolności to niestety nici z kredytu.

A co do doradców.. oni są słabo szkoleni, bo nie przez analityków czy administratorów kredytów tylko przez osoby które nie mają na co dzień do czynienia z analizami, z kredytami - są tylko szkoleniowcami.

I coś tam Venus wymyśliła?:D

A ja mam zdjęcia mojego stanu zero, który został dzisiaj ukończony!!! :wave:

Trochę to trwało przez zamieszanie z płyta fundamentową oraz fakt,ze nasze fundamenty sa wielkości dwóch domów.

Teraz panowie znikają na tydzien dokończyć na poprzednią budowę.

Venus, znaj me dobre serce:D

Madzia, kolorów kuchni jeszcze nie znasz, ale znasz rozmieszczenie sprzętów,a to przecież najwazniejsze :) Tak jak pisałam wczesniej, im więcej zrobię przed powrotem do pracy, tym łatwiej będzie mi później :)

No tak rozmieszczenie sprzętów to już coś :) Zresztą tak jak pisałam - mam małą, prostą, nieskomplikowaną kuchnię więc dużego pola manewru nie miałam. A może to i lepiej :confused::p

Pochwal się zdjęciami...

Pięknie :)

Oj tak kolejne etapy bardzo cieszą, poczekaj aż mury zaczną się piąć do góry :) A potem dach, okna...ja tak bardzo nie mogłam się tego doczekać...a potem przyszły instalacje i jakoś tak zapał przygasł :p tak było u mnie...

Teraz jak już są tynki zaczyna mi się znowu ta zabawa podobać! :D

oj ale się tu rozkreciło z tematami ;)

rutino zaczynam zastanawiać się czy my przypadkiem nie mamy tego samego projektanta ;)

Doczytałam się ze prace budowlane idą pelną parą i koparą ;) ja tez miałam podobne odczucia, gdy uswiadomili mnie ze te wykopy,zbrojenia, tony piasku ... i co najistoniejsze - kasę, którą ogólnie mówiąć utopiono w ziemi ;)

Jezeli chodzi o kredyt ... oj ciezka sprawa kredytowa - uwzgledniając podział i wspołwlascicieli nieruchomosci ;/

Wg mnie bank powinnie opierac się wylacznie na wieku najmłodszego kredytobiorcy a jezeli chodzi o tesciową to powinna ona przystapic do kredytu tylko jako współkredytobiorca podnosząc tym samym scoring.

Madzia, ja mam nadzieję,ze mi cały czas ta zabawa się będzie podobać :)

Netmar, na razie staram się o tym cholernym kredycie nie mysleć. CZekamy na ich odpowiedź.

Co do stanu zero to wygląda to niesamowicie . Dobrze,ze widziałam jak to wszystko wyglądało zanim obsypali fundamenty. Dzięki temu wiem, ze to było kupa materiału i w cholerę roboty. Bo jakbym to teraz zobaczyła to bym była załamana,ze tyle czasu i kasy a oni na równo z ziemią są:rolleyes:

O jakim architekcie piszesz?;)

Zaczęłam coś tam działać i moim zdaniem:

-to co zostało opracowane do tej pory Ci nie wejdzie, będzie niewygodnie i ciasno

-wyspa wolno stojąca odpada

-pomniejszyłabym okno do 130 cm - mam sama takie i uważam że w podziale na 2 skrzydła wygląda ok

- czy istnieje szansa na rozwalenie lub nie postawienie spiżarki a jej kosztem powiększenie kuchni? ja tak musiałam zrobić żeby zmieścić zabudowę stojącą

Co bym nie próbowała wymyślić zawsze brakuje ok metra

Na tą chwilę z tymi wymiarami które podałaś ja bym proponowała zrobić stolik na ścianie od spiżarki bez półwyspu, ale i tak będzie ciasno.

Venus, cóż to wymyślasz, że Ci nic się nie mieści ;)

Jako, ze z dzieckiem na rękach, to bez rozpisywania:

- wyspy nie planuję

- pomieszczenia gosp. nie zlikwiduję. Drzwi muszą być w tamtym miejscu, natomiast zwężę je do 80tki.

-kuchnia ma 11,28 m2. duża nie jest, ale nie chcę większej.

- dlaczego uwazasz ze ta moja wizualizacja się nie sprawdzi?

- co mi da zmniejszenie okna?

Jeżeli zmniejszyłabyś okno (a uwierz mi że 130 wygląda ok, pod warunkiem że nie burzy symetrii reszty domu) to można by ustawić 2 słupki (z piekarnikiem i lodówką) na wprost ściany z oknem i następnie blat roboczy zakończony półwyspem.

Jeżeli chcesz zrobić tak jak na wizu którą już posiadasz to moim zdaniem będzie ciasno. Na dwa hokery potrzebujesz ok 160 cm szerokości półwysep (blat do szybkich posiłków) + powinien być szerszy niż 60 cm (u mnie chyba 75-80).

Niczego nie narzucam, jedynie sugeruję. Na wizualizacji zawsze wszystko wygląda na większe, ja zaczęłam ustawiać elementy i się przeraziłam :( u mnie prawie 14,5 m2 ma kuchnia i do tego ustawienia które posiadam nie zaryzykowałabym mniejszej kuchni.

no jasne, moja wersja - nie wstawiłam zlewu, ale ociekacz chyba w rogu

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_7-4.jpg Sprzęty czarne, czarne hokery, blat antracyt, meble wszystkie orzech, w okolicach kuchni tapeta za szkłem ( u mnie Cole&Son ok 500 zł za rolkę, z nią za dużo się dzieje w kuchni, ale akurat tą miałam już w teksturach)

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/rutino1.jpg - wszystkie meble na wysokość górnej krawędzi okna

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/rutino2.jpg - meble orzech, biały blat, białe szkło

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_8-5.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/rutino3.jpg - białe meble, inox sprzęt agd, na ścianie płyta meblowa z (w domyśle) akcesoriami i suwadłami firmy zobal

Koniecznie pamiętaj aby zrobić kontakty przy półwyspie. Ja sobie wszystko rozplanowałam co gdzie schować, co gdzie będę przygotowywać. 95 % ma swoje pokrycie w rzeczywistości a kontaktu w półwyspie mi brakuje.