Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka L&M

Recommended Posts

Wczoraj udało nam się dogadać. Okazało się,ze Rutino nie chce takiej bieli, która w słoncu oślepia:rolleyes: No ale przecież biel bieli nierówna i mozna wybrać taką, która nie będzie tak dawała po oczach, prawda? :)

No nic, pojadę dziś na budowę spotkać się ociepleniowcem i mam nadzieję, ze uda nam się podjąć ostateczną decyzję:)

Rutino z tatą zaczęli wczoraj montować listwy przypodłogowe. Niech szlag trafi sprzedawcę naszych listew:mad: Montaż idzie fajnie i sprawnie, więc spokojnie zdążyli by przed przeprowadzką. A tak będzie tylko niecała połowa domu zrobiona:bash:

Wczoraj przyjechało lustro do garderoby:wiggle: Ponoć super :)

Pan od wszystkiego, zwany wcześniej kafelkarzem bawi się z montażem baterii prysznicowych.

Dom się ociepla :)

Plan na jutro:

- wyszorować salon- ja

- montaż schodów strychowych- tata, Rutino i kafelkarz, zwany teraz panem od wszystkiego ;)

- dalsze ocieplanie domu- ociepleniowcy

- montaż kabiny prysznicowy- kafelkarz z trzymaniem Rutina :)

- dalszy montaż listew przypodłogowych- Tata , Rutin

- muszę wymyśleć też coś dla brata- moze poskłada resztę mebli Najmłodszego :)

Przyszły tydzien bedzie hardkorowy, ponieważ..

27 paaździernika się przeprowadzamy:wiggle: Jest to termin jedyny i ostateczny :) Mamy juz na tyle porobione ze spokojnie mozemy się przenosić :) Czas skrzyknąć więć ekipę i pomału się pakować:wiggle:

Wprawdzie tata mowi,ze to za szybko, ale mama z teściową dalej obstają,ze albo teraz albo dopiero w grudniu;) No więc za tydzien będzie wesoło;)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

listwami się nie przejmujcie - ja wczoraj w pokoju na poddaszu dopiero kończyłem montaż listew

w pokoju synka listwa jeszcze na 1 ścianie nieskończona bo czeka na drzwi przesuwane do szafy - dopiero po ich montażu będzie można listwy dokładnie pomontować

kartony dokładnie opisujcie - lepiej dużo małych kartonów niż kilka dużych

trzymamy za Was kciuki

Pszczółko dzięki za linka:)

Ivy, Justyna, Lucka, Rewo:hug: Ja też się nie mogę doczekać:) Właśnie sobie uświadomiłam, ze za tydzień w niedzielę obudzimy się w nowym domu:D

Konrad, my jeszcze czekamy na drzwi przesuwne do kuchni i tam też listwy na razie nie damy.

Dzięki za wskazówki. Swoją drogą wszelkie przeprowadzkowe rady są mile widziane! :yes:

I trzymać kciuki, trzymać!:D

Wczorajszy dzień całkowicie poświęcony budowie. Od rana do wieczora.

zgodnie z planem:

- salon wysprzątany, muszę jeszcze wytrzeć do porządku podłogę

- schody strychowe zamontowane rękami kafelkarza, z pomocą Rutina (żeby nie było że pominęłam jego 5 minutową pomoc:lol2: )

- ociepleniowcy wczoraj nie pracowali, natomiast dom jest praktycznie cały w styropianie

- montaż kabiny prysznicowej przeniesiony na poniedziałek. Za to mam juz zasłonkę w małej łazience :) Fajnie wygląda, ale tym bardziej biała szafka nie pasuje. Tak mi się wydaje. Najwyzej zasłonkę zamienię na białą, zeby z czymś się ta szafka łączyła ;)

- listwy zamontowane przez mojego tatę i brata. Listew starczyło na niecały pokój Starszaka, garderobę, sypialnię i gabinet:rolleyes: Nawet nie chce mi się tego komentować. Przy okazji okazało się,ze musimy wzywać panelarza. Sto razy powtarzałam,ze listwy mają 1,7cm szerokości. On na to,ze robi dylatacje na 1 cm, więc git. A wczoraj wyszło,ze w holu jest duzo większa szpara, której listwa nie przykryje:mad: Więc niech przyjeżdza i poprawia.

Oprócz planowanych zadań Rutin zamontował docelową klamkę w drzwiach do kotłowni, a ja poskładałam hokery i tymczasowy taboret do wiatrołapu :)

Zaraz się zbieram i jadę myć drzwi oraz podłogi. Okna sasiadom daruje :D

Ewuś, :hug:

Rano pojechałam na budowę (do domu?;) ) sprzątać. Umyłam wszystkie drzwi i podłogi. Chyba jeszcze nigdy się tak nie zmęczyłam:o Ręcę mnie teraz napierdzielają przeokrutnie. Boję się tego, co będzie jutro :)

Coś chyba przeczuwałam, proponując wczoraj naszemu kafelkarzowi,zeby został naszym gosposiem :D (zbierając się do domu chciałam jeszcze umyć kubki itp. , a on do mnie ze mam jechać i on to pozmywa:lol2: A potem się okazało,ze umył mi lustra w łazience- tylko trafił na slepego, bo nie zauwazyłam:lol2: ) .

Powolutku zaczynam się też pakować. To będzie jednak wielka masakra:D

Turlututu, trzymaj trzymaj!:)

Wojtek, i bardzo dobrze że choć przez chwilę doświadczyłeś jak to jest;)

A u nas zaś dylematy. Sprawa elewacji, która jest na wczoraj:rolleyes:

Nie wiemy (tzn Rutin nie wie) czy robic jednolicie czy coś kombinować.

Opcji jest kilka:

1. elewacja cała biała- Rutin odmawia:bash:

2. elewacja cała jasnoszara- tylko wybranie koloru jest delikatnie mówiąc truuudne

3. elewacja biała a tylko słupy jasnoszare (Rutin odmawia białych słupów, bo wg niego będę za chwile całe uświnione)

4. elewacja biała a słupy grafitowe pod kolor dachu

5. elewacja biała ale pobawic sie z pasami na froncie, pasy jasno lub srednioszare do tego takie same słupy

wersje z psami:

a)http://imageshack.us/a/img197/3653/frontxsq.jpg

b)http://imageshack.us/a/img99/9090/front1l.jpg

A tu słupy o których mowa ;)

http://imageshack.us/a/img651/3572/sdc15041.jpg

http://imageshack.us/a/img171/8269/sdc15035.jpg

Nie za dobrze widać, ale jeśli dobrze rozumiem to pasy miałyby być poziome, tak? Nie jestem przekonana, czy to będzie dobrze wyglądać, bo domek macie niski a te poziome pasy zrobią go optycznie jeszcze nizszym...Ale to tylko moje zdanie, może się mądrzejsi ode mnie wypowiedzą...

A może lepiej podkreślić tym szarym charakterystyczne elementy domu? Np słupy tak jak pisałaś i wejście na przykład? Byłoby to i praktycznie i mogłoby fajnie wyglądać, pooglądaj sobie może u mnie te szare kawałki na elewacji, może Wam coś przyjdzie do głowy..

Macie o czym myśleć :hug:

Dzieki Lucka :)

Postanowiliśmy, że dom będzie biały a słupy jasnoszare/srednioszare. Kiedyś tam dobierzemy jakieś podobne szare płytki na schody i taras i będzie git:) Odcień szarości wybierze Rutin :)

Rutino na budowie,a ja z dziecmi (w tym jednym chorym i marudnym) próbuję się pakować. Tylko w ogóle nie wiem od czego zacząć:rolleyes: W związku z tym mam juz za sobą jedną sprzeczkę z mamą. Oj cięzki to tydzień będzie..:rolleyes:

Głowa do góry przebrnąc przez to trzeba :)

Dobrze że zdecydowaliście się na jasny kolor tynku. Dom parterowy z pasami nie wyglądałby za ciekawie. Uważam że podjęta decyzja jest bardzo racjonalna i chyba najlepsza optycznie. Może jest to kolor trudniejszy w utrzymaniu w czystości ale tynki teraz sa takie że można je myć karcherem a przy parterówce nie jest to jakiś wielki problem nawet drabiny nie trzeba ;)

My tez zastanawialismy się z żoną nad przyszłą kolorystyką domu . Początkowo chcieliśmy coś z odmiany jasnej szarości i jak pooglądalismy parę domków tak zrobionych to stwierdziliśmy że bez przesady za ciekawie to nie wygladało. U nas dach czarny więc biel lub taka złamana biel będzie najlepiej pasować do tego jeden słup na tarasie zadaszonym który będzie w jakimś innym ciemniejszym kolorze. Na razie mamy problem z podbitką czyli jej kolorem. Robić białą, antracytową jak rolety i brama czy w kolorze drewna taką jak ma Konrad. Na coś się w końcu zdecydujemy jak będzie trzeba :)

Duzo samozaparcia w dążeniach do przeprowadzki jeszcze w październiku życzę.

Dzięki Rewo za wsparcie :)

Jakoś to idzie. Mieszkanie wygląda, jakby tornado przez nie przeszło :) Pełno wszędzie worków, kartonów.. :) Ale damy radę! :)

Straszak zachwycony,ze w sobotę spędzi pierwszą noc w swoim nowym domu:)

Na budowie trwają ostatnie prace i poprawki:) Za każdym razem zwozi jakieś kartony.

Jutro od rana akcja sprzątanie. A w sobotę TEN dzień :) Z jednej strony jestem przerażona, ale z drugiej strony nie mogę się doczekać !:)

Rutinko nie taki diabeł straszny.... wiem, ze to ogromny stresss taka przeprowadzka, ale co Was nie zabije, to Was wzmocni.....u nas tez lekko nie było, bo 2 małych dzieci pakowanie z nimi kartonów było jakas masakra sama pakowałam wszystko miedzy karmieniami małej troche wiecej czasu było jak spała, ale jakos na szczescie poszło, a jeszcze mielismy tylko tydzien na urzadzenie sie w domu bo czekały nas chrzciny, a teraz mozemy spokojnie usiąsc i odsapnąc chociaz jeszcze troche rzeczy zostało do zrobienia, ale nic nas juz tak nie goni...

trzymam kciuki żeby poszło szybko i sprawnie !!! ...i zapamietajcie co Wam sie sniło na nowym miejscu, bo u nas jakos nikt nic nie pamietał chyba za krótko spalismy ta pierwsza noc ;)

R.

Edytowane przez R&K

Renata, ja Ciebie podziwiam! Że dałaś radę wszystko ogarnąć z dwójką dzieci, w tym jednym maluszkiem. Ledwo co urodziłaś a świetnie poradziłaś sobie z całą przeprowadzką! I jak tylko zaczynam się wkurzać, to myślę o Tobie:) Skoro Ty dałaś radę, to i ja dam:rolleyes: :)

PS Konrada oczywiście również podziwiam, ale przy takim maluszku to jednak mama ma więcej roboty ;)

W piątek przyjeżdzają z kanapami:wiggle: Gotowe są od dawna, ale nie chcieliśmy żeby staały i się kurzyły.

Czy ja już pisałam,ze Rutino dzwonił wczoraj do gościa od listew? :rolleyes: Reszta miała dojść do 27 października. Wczoraj okazało się,ze jednak będą 6 listopada:bash: Jestem oazą spokoju, jestem oazą spokoju.......

PS Bardzo walczę ze sobą,zeby nie pakować rzeczy, które "kiedyś mogą się przydać" (czyli nigdy):rolleyes:

Fajnie że to już . Ja zaczynam wykończeniówkę i sama już jestem wykończona . Czasami wydaje mi się że to jakiś sen i czym więcej w domu coś zrobione to uświadamiam sobie że bliżej niż dalej i zamiast się cieszyć to popadam w jakąś deprechę . Przywiązałam się do miejsca w którym teraz mieszkam dzieci zresztą też .A z drugiej strony chciałabym się jak najszybciej wyprowadzić żeby nie jeździć tam i spowrotem. Życzę Wam szybkiej i zorganizowanej przeprowadzki.POWODZENIA