Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmagania z naszym M

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK. Namówiłaś mnie. Co prawda tylko w paincie, ale będzie jakaś orientacja w nasze przestrzeni

Proszę nie śmiej się :(

plan mieszkania 1.JPG

Kuchnia ma wymiary: 2,56x1,75. Chcemy zamurować wejście z przedpokoju, a wybić do pokoju. Coś takiego wymyśliłam na początku:

projekt kuchni 2 plan a.JPG

Teraz jednak obmyśliłam inne ustawienie. Zamienić miejscami wejście z barkiem (łatwiejsza komunikacja). Większość mebli dać na ścianę na wprost wejścia, lodówkę zostawić w tym samym miejscu, a kuchenkę naprzeciwko lodówki, oddzieloną od wejścia małą, podręczną szafką. Zlewozmywak też do narożnika, tylko na drugiej ścianie, w tym kącie jest pion wod. kan.

Na podłodze jasnoszary gres (jeszcze nie wiem czy kwadrat położony caro czy prostokąt?), szafki szare, ale ciemniejsze od podłogi, blaty drewnopodobne, mozaika lub małe płytki (10x10) (szare lub beż?).

Może rozjaśnię trochę wklejając kilka inspiracji (kolory szafek, płytka podłogowa, niska ścianka z blatem):

szara płytka do kuchni Ceramika Rako Cocept.jpg Barek-domowy (domowładni).jpg szara szafka kuchenna.jpg włoska szara kuchnia.jpg

rocia a meble dpo kuchni bedziesz zamawiac na wymiar czy gotowe kupowac czy obece pozostana? co do rozmieszczenia agd to powiem ci ze powinnas ulozyc sobie tak zeby bylo ci wygodnie je uzywac, ja tez jestem na tym etapie ze zaczynam myslec o rozstawieniu mebli i agd w kuchni i pwoeim ci ze tez czarno to widze :D ale trzymam kciuki

Rocia,

niestety nie do końca mogę sobie wyobrazić to Twoje ustawienie mebli:P

Faktycznie zamiana barku i wejścia jest bardzo dobrym pomysłem i tego bym się trzymała. Zastanawiałam się też nad umiejscowieniem lodówki. Może zrobisz małą wnękę po prawej stronie? Jakbyś tam postawiła krótką ściankę to by się lodówka za nią schowała:)

Nie wiem też czy bym nie pomyślała tak jak u mnie o barku na wysokości szafek bez wyższej ścianki - to większy blat roboczy, a przy np. zbieraniu naczyń ze stołu bardzo pomocny:) Chyba, że bardzo chcesz załaniać kuchenny bałągan:)

a tu inspiracja z dwoma kolorami szafek (do której będę Cie przekonywać jak będziesz chciała mieć szafki górne, a przy małym mieszkanku wiem, że to mega przydatna rzecz):

http://www.kitchencabinetsmodern.com/wp-content/uploads/2012/05/Small-Kitchen-Ideas-White-Grey.jpg

http://www.kitchencabinetsmodern.com/wp-content/uploads/2012/05/Luxurious-Kitchen-Ideas-White-Grey.jpg

MOże to nie są najpiękniejsze kuchnie, ale chciałam pokazać jak ładnie te szafki białe zlewają się ze ścianą i znikają:)

ale oczywiście Twoja kuchnia Twój wybór, ja tylko podpowiadam:cool:

Zastanowiłam się jeszcze nad planem całego mieszkania. Czy jak zamurujesz wejście do kuchni zmieści Ci się na tej ścianie szafa w przedpokoju? Bo jak nie to trochę szkoda przestrzeni...

rocia a meble dpo kuchni bedziesz zamawiac na wymiar czy gotowe kupowac czy obece pozostana? co do rozmieszczenia agd to powiem ci ze powinnas ulozyc sobie tak zeby bylo ci wygodnie je uzywac, ja tez jestem na tym etapie ze zaczynam myslec o rozstawieniu mebli i agd w kuchni i pwoeim ci ze tez czarno to widze :D ale trzymam kciuki

W tej chwili mogę Ci powiedzieć, że na pewno nie zostają te co mam obecnie :no: Najchętniej kupiłabym gotowe i sensownie rozplanować ich ustawienie. Robione na wymiar fajna sprawa tylko ich koszt chyba przerósłby moje możliwości finansowe (może doczytałaś o moich przejściach z szafką do łazienki :( ).

Co do AGD to mniej więcej wiem gdzie co powinno być (trójkąt zaczynający się lodówką, kończący kuchenką, raczej każdy sprzęt na innej ścianie, w końcu nie są to wielki ściany to nie jest dużo biegania).

Rocia,

niestety nie do końca mogę sobie wyobrazić to Twoje ustawienie mebli:P

Jak tylko zrobię nową wersję to wkleję nie tylko rzut, ale także wizualkę bardziej realną ;)

Faktycznie zamiana barku i wejścia jest bardzo dobrym pomysłem i tego bym się trzymała. Zastanawiałam się też nad umiejscowieniem lodówki. Może zrobisz małą wnękę po prawej stronie? Jakbyś tam postawiła krótką ściankę to by się lodówka za nią schowała:)

Nie zamierzam całkowicie likwidować ściany pomiędzy kuchnią a pokojem tylko pozostawić po ok. 60 cm. ścianek z obydwu stron, żeby zasłaniały: z lewej str. lodówkę, a z prawej strefę gotowania.

Nie wiem też czy bym nie pomyślała tak jak u mnie o barku na wysokości szafek bez wyższej ścianki - to większy blat roboczy, a przy np. zbieraniu naczyń ze stołu bardzo pomocny:)

Tylko u mnie za barkiem od str. kuchni nie będzie szafek, bo się zrobi za ciasno :(

Chyba, że bardzo chcesz załaniać kuchenny bałągan:)

O to też chodzi :) Nie zawsze jest tam idealny porządek :(

a tu inspiracja z dwoma kolorami szafek (do której będę Cie przekonywać jak będziesz chciała mieć szafki górne, a przy małym mieszkanku wiem, że to mega przydatna rzecz):

Dałaś mi do myślenia tymi zdjęciami. Muszę to przemyśleć (zobaczyć oczami wyobraźni jak by to wyglądało u mnie). Szafki górne obowiązkowe, im większe tym lepsze :) Może rzeczywiście białe bardziej by się wtopiły w tło, tylko wtedy ściany musiałyby być białe :(

Zastanowiłam się jeszcze nad planem całego mieszkania. Czy jak zamurujesz wejście do kuchni zmieści Ci się na tej ścianie szafa w przedpokoju? Bo jak nie to trochę szkoda przestrzeni...

No coś Ty nie mam aż takiego dużego przedpokoju :) Jakaś szafka na buty, wieszak, a na tej ścianie do kuchni DUŻE lustro :)

Bardzo dziękuję za podsuwanie mi nowych pomysłów i przede wszystkim swoje przemyślenia. Proszę o więcej :)

Ściany już są bo my tu mieszkamy :) Nie myśleliśmy żeby jakieś przesuwać, jedynie o wyburzeniu części tej z kuchni do pokoju.

Na planie nie widać tego dokładnie, ale kuchnia od strony klatki jest trochę cofnięta wgłąb mieszkania bo tam jest komin. Od strony pokoju odchodzi jeszcze grubość ścianki i dlatego wymiary się nie pokrywają ;)

Szczerze jakoś umknął mi fakt, że mieszkacie, nie wiem dlaczego myślałam, że remontujecie coś dopiero kupionego.... No, ale już wbiłam sobie to do główki i zapamietam:)

Więc rewolucji nie planujemy... w tym przedpokoju to rzeczywiście szafka na buty duża się zmieści, jakieś wieszaczki na ubrania i niewiele więcej:( Chyba, że lubisz pawlacze? wysokie masz mieszkanie? Kiedyś w jednym wynajmowanym mieszkaniu takie miałam i były super pojemne i przydatne np. na walizki, kołdry i mniej używane rzeczy. Tu dałoby się zrobić taki nad drzwiami wejściowymi (tylko nie wiem ile cm mają odpowiednie ścianki). Ogólnie strasznie mnie to drażni jak jest duży (w stosunku do metrażu mieszkania) przedpokój, a nic się w nim ustawić nie da:(

A ta ścianka w przedpokou przy łazience jest dłuższa niż 30 cm? Choć z wymiarów mi tak nie wychodzi, ale na planie Twoim taką wstawiłaś/

Pawlacz można by zrobić ale nad wejściem do pokoju, od góry jest taka ścianka może na 40 cm. Nad drzwiami wejściowymi raczej nie bo tam mam skrzynkę prądową. Wysokość to 2,4.

Te 30 cm to głębokość ściany przy kuchni, akurat na jakąś szafkę na buty. Ta na łazienkę ma ok. metra długości (może być tam wieszak).

Wkleję wizualkę pierwszej i drugiej wersji ustawienia szafek (już nie na planie :)

projekt kuchni 1.jpg widok ogólny.jpg

W obydwóch wersjach lodówka po lewej stronie, przy niej blat, wejście na prawo.

Ps. Oczywiście są to wersje czysto poglądowe, żeby rozjaśnić ustawienie kuchni. Meble zupełnie przypadkowe. Podpowiadajcie ku której wersji bardziej się skłaniacie, albo proponujcie coś zupełnie nowego.

Edytowane przez Rocia

na drugiej wersji to te szafki w rogu się stykają???

w pierwszej nie ma ścianki po prawej stronie ani po lewej?

bo tam na pierwszy rzut oka to druga, bo:

- nie lubię witrynek u siebie (tworzy to bałagan, ja nie umowm tam wszystkiego pięknie ustawić, bo zawsze się układa by zmieściło się jak najwięcej

- nierówne szafki (okap) stwarza uczucie nieładu, a w małej kuchni chyba to niewskazane - choć może przy innym kolorze i innych szafkach by to fajnie wyglądało... nie wiem

Przydały by się rzuty z różnej perspektywy.

A w czym robiłaś wizualkę?

W obydwu wersjach ścianki do pokoju byłyby z dwóch stron po ok. 60 cm (w pierwszej wersji nie dodawałam ich, żeby nie zasłaniały widoku).

Szafki w rogu są od siebie jakieś 30 cm (przy kuchence) i 50cm (pomiędzy lodówką a zlewem), lodówka to kwestia wyobraźni ;) Wkleję rzut z góry drugiej wersji to może będzie to bardziej widoczne.

Witrynka tak mi jakoś wskoczyła :) chyba znacznie lepiej jest bez. Wkleję jeszcze widoki z innych stron.

Wizualki robię tu: http://brw.com.pl/pl/strona/16-planowanie_i_aranzacja Jedyny program z którym się dogaduję ;)

plan ogólny.jpg widok na ścianą ze strefą gotowania.jpg widok z góry.jpg

Ps. W tej chwili skupiam się tylko na ustawieniu szafek i sprzętu, wygodzie użytkowania, zupełnie nie zwracam uwagi na kolor szafek, podłogi, ścian czy blatów.

Edytowane przez Rocia