Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zmagań Roci

Recommended Posts

• Odpowiedzi 599
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może takie zestawienie kolorystyczne

http://meble-stelmach.com/2010/13%2004%202010/13%2004%2010.jpg

Moim zdaniem jasny dół "unosi" szafki w górę :) Kuchnia jest taka lekka...

meble-stelmach.com.jpg

O teraz się udało wkleić :)

Zapiszę sobie dla pamięci: dół dąb bielony, góra antracyt.

Edytowane przez Rocia

Nie wiem o co chodzi z Norwidem, to chyba nie ja ;)

Chodzi mi o płytki pomiędzy szafkami (stojącymi a wiszącymi), tylko nie wiem czy lepiej, żeby wtapiały się w tło czy były bardziej zauważalne. Chciałabym tradycyjnie płytki, a nie lacobel czy cegiełkę ;)

PS. Już wiem o Norwidzie. Teraz już się tego nie uczą w szkole, więc mało kto to zna. A szkoda bo piękne :)

Edytowane przez Rocia

Rociu,

Ja zazwyczaj zaglądam do Twoich komentarzy i nie wiedziałam, że pisałyście w "zmaganiach" :oops: - przepraszam :).

Ta kuchnia z ostatniego zdjęcia byłaby lepsza gdyby miała biały dół :rotfl:

Wydaje mi się, że te ciemne matowe fronty mogą być trudne do utrzymania w czystości - nawet na zdjęciu widać paluszki ;).

Miedzy meblami możesz zainwestować w dobrą, zmywalną farbę. AniaS79 ma Fluggera i bardzo sobie chwali. Zmywa się z niej tłuszcz i pomidorówka ;). Jeśli jednak chcesz płytki, to poczekałabym z ich wyborem aż zdecydujesz się ostatecznie na fronty i podłogę :).

Rociu,

Ja zazwyczaj zaglądam do Twoich komentarzy i nie wiedziałam, że pisałyście w "zmaganiach" :oops: - przepraszam :).

Za Twoją pomocną dłoń zostaje Ci to wybaczone :)

Ta kuchnia z ostatniego zdjęcia byłaby lepsza gdyby miała biały dół :rotfl:

Wydaje mi się, że te ciemne matowe fronty mogą być trudne do utrzymania w czystości - nawet na zdjęciu widać paluszki ;).

Miedzy meblami możesz zainwestować w dobrą, zmywalną farbę. AniaS79 ma Fluggera i bardzo sobie chwali. Zmywa się z niej tłuszcz i pomidorówka ;). Jeśli jednak chcesz płytki, to poczekałabym z ich wyborem aż zdecydujesz się ostatecznie na fronty i podłogę :).

Co do tej kuchni to też myślałam o białych szafkach na dół. Już myślałam, że połysk będzie na 100 %, a tu Pestka u kogoś pisała, że nie lubi kuchni w połysku (tylko nie dowiedziałam się jeszcze co jest tego powodem ;) Mam nadzieję, że to takie nielubienie jak moje - białych kuchni (bez powodu) :)

Generalnie nie lubię jak mi coś błyszczy, poza biżuterią. Wolę półmat, bo całkiem matowe też mi nie pasuje. Najbardziej podobają mi się głatkie satynowe powierzchnie, jak długo głaskane i przez to wypolerowane drewno. Ale dopuszczam wyjątki. Np. mała kuchnia w połysku będzie lepiej wyglądać. Podobają mi się też szklane mozaiki :wiggle: które okropnie błyszczą.

Tak kombinuję z tą kuchnią i myślę, że im bardziej jednolite będą szafki i jak najprostsze ustawienie tym lepiej będzie to wyglądać. I wymyśliłam, że gdyby na miejsce lodówki dać kuchenkę, a lodówkę postawić w rogu na wprost wejścia to:

1. Blat pomiędzy zlewem a lodówką będzie w jednym kawałku (100 cm)

2. Naprzeciwko byłby drugi taki sam kawałek blatu (drugi metr)

3. Łatwiejszy dostęp do lodówki (w końcu częściej otwieram lodówkę niż piekarnik)

4. Górne szafki miałyby taką samą wysokość (bez niskiej szafki nadokapowej)

Powiedzcie, czy ma sens to co napisałam :confused:

Chodzi Ci o wysokość lodówki? Właśnie chciałabym taką, żeby zmieściła się pod szafkę, max. 140.

Co do okapu to chyba powinien być wyżej niż 60 cm od kuchenki? Chyba, że się mylę...

Jednak dobrze myślałam:

"Istotna jest wysokość zamocowania okapu. Zależy to od rodzaju płyty. Jeśli jest to płyta elektryczna - na wysokości nie mniejszej niż 65-70 cm nad polami grzejnymi, i 75-80 cm powyżej kuchenki zasilanej gazem." (Ładnydom.pl)

Pytasz kiedy remoncik? Miał być w tym roku, ale z powodu problemów w pracy musiał zostać odłożony (może do następnego roku) :(