Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szacunkowe koszty stropu w zaleznosci od technologii

Recommended Posts

Prosze o uwagi dot. poprawnosci szacunkowych kosztow stropu w zaleznosci od technologii (mieszkaniowka)

a. Teriva I koszt rzedu 170zł/m2 (materiały +robocizna)

b. Płyta wylewana monolit - rzedu 200zł/m2 (materiały +robocizna)

c. Filigran - rzedu 230zł/m2 (materiały +robocizna)

Mowa o calkowitych kosztach "na gotowo" (zbrojenia, nadbeton etc). Prosze o uwagi praktykow (zastanawia mnie wyzszy koszt filigranu w porownaniu z monolitem). Zastanawiam sie nad adaptacja terivy1 na filigran (zmieniaja sie scianki dzialowe i ich polozenie). Strop nad 1 pietrem (dach "plaski") - filigran lub monolit.

Liczenie stropu od metra kwadratowego chyba nie ma sensu. Wszystko zależy od projektu. U mnie w projekcie jest strop monolityczny.

Strop 70m2. Grubość stropu od 10 do 14cm. Ilość potrzebnej stali według projektu to niecała tona razem z podciagami i wieńcami. Stal na samą płytę stropową to 0,5t. i według moich obliczeń jeśli chodzi o materiał to monilit wyszedł taniej. Porównanie, wszystko policzone na strop i wieńce:

Monolit:

stal - 0,95t

beton - 11-12m3

deski - 4m3 ?

Teriva:

stal - 0,53t

beton - 7-8m3

deski - 2m3 ?

strop teriva: 5600zl

Do tego należy doliczyć robociznę i stemple, które ewentualnie można potem odsprzedać.

W moim przypadku monilit wychodzi taniej lub porównywalnie, chyba, że czegośc jeszcze nie uwzględniłem?

• 2 weeks później...