Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można postawić garaż blaszak?pytanie do znawców

Recommended Posts

Działka objęta jest planem miejscowym - interesuje mnie obszar poza obowiązująca linią zabudowy (budynek mieszkalny już stoi - budowa zakończona - stoi zgodnie z tą linią); plan miejscowy nic nie wspomina na temat wznoszenia czegokolwiek na terenie poza linią - budować można od linii w "dół" działki - a obszar "nad" linią obowiązującą to ok 2/3 obszaru działki niestety...

intersuje mnie posadowienie na tymże obszarze obiektu/budowli (?) w postaci garażu/pomieszczenia gospodarczego blaszanego na "mobilnych" płytach betonowych o grubości ok 15 cm. Konstrukcja związana z płytami - z gruntem nie. Bez żadnych instalacji. Czy moge coś takiego wykonać. Odległości od granic działki zachowane. Czy moge coś takiego zrealizować?

i nikt nie pomoże? chyba jest jedno rozwiązanie dla obiektów nie związanych trwale z gruntem - ale nie dla garaży (bo te zdaje się zawsze wymagają pozwolenia na budowę) - tylko dla obiektów gospodarczych służących np do przechowywania narzędzi - tymczasowy obiekt budowlany - ale trza latać co 120 dni do organu po zgłoszenie i przesuwać go o 5 cm :(

Z tego co mi wiadomo to nic nie trzeba tzn. zezwoleń, planów itp. Mam postawione takie dwa garaże jeden przy drugim i nawet firma która montowa ( ze 20 minut to zajęło) twierdziła że nic takiego nie jest wymagane do blaszaka, podobnie chyba jest przy budowie wiaty na palach.

Nie kombinowałem z płytami tylko wylewka płyty betonowej, jakieś szparki między kątownikiem a podłożem uszczelniłem pianką.