Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek ciasny, nie jest wspaniały, szczupły ale własny

Recommended Posts

Szary będzie ładny, pod warunkiem że przemalujesz meble w kuchni, ościeżnice w drzwiach, listwy przypodłogowe itd. Jeżeli czujesz się na siłach - go for it.

Co do męża, to myślę że potrafisz sobie z nim poradzić. Ja właśnie samodzielnie przemalowałam hektar boazerii, mimo obiekcji swojego;).

Malowanie mebli nie jest tak trudne jak się wydaje: trzeba trochę zeszlifować powierzchnię (leciutko, żeby zmatowić, a nie zedrzeć lakier), potem pomalować gruntem do drewna (farba będzie lepiej się trzymała i lepiej pokryje ten brąz) a potem farbą - pewnie ze dwie warstwy będą potrzebne.

O farby do drewna popytaj sie w sklepie, ja malowałam akrylową, są chyba jeszcze lateksowe. Zrobiłam tylko błąd i podkład kupiłam ftalowy - bardzo śmierdział. Lepiej poszukaj innego.

Kredens, którym zachwycała się Yokasta, malowałam farbą matową, a potem wykończyłam resztką lakieru satynowego, jaki został po lakierowaniu parkietu:), żeby łatwiej sie zmywał.

Boazerię z kolei malowałam farbą półmatową i wygląda na to, że lakieru nie bedzie już potrzebowała.

Teraz żałuję że kredensu nie pomalowałam półmatem, bo wymagałby kilku poprawek (szpachla odprysnęła w dwóch miejscach) - gdyby był pomalowany tylko farbą, to bym domalowała go bez problemu, a jak jest lakier to trzeba znowu szlifować.

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No co Wy, ja nie wykluczam że kiedyś pomaluję wszystko (łącznie z elewacją, której nie lubię za bardzo ;)).

Przy jasniutkich ścianach złamanych szarością meble mogą być wielokolorowe....czyli: białe (standard ;) który kocham), greige, szare, biel złamana w kierunku beżu lub zieleni (która jak widzę odpada). No możliwości jest wiele bo i paleta barw szeroka :) wymaga to duużo pracy! Ale warto!

Mada, po pierwsze babko ty jesteś niezniszczalna, przecież ty masz małe dzieci, całymi dniami kamienie kładziesz a jeszcze forum po północy przeglądasz. Zwolnij troszkę i dbaj bardziej o siebie. Rada starszej koleżanki, bardzo życzliwej. Też tak szalałam po przeprowadzce z niemowlęciem przy piersi. Teraz płacę za rehabilitację kręgosłupa.

A w drugiej kwestii, bardzo dobra decyzja. Nie musisz urządzać domu, tak jak większość w tej chwili to robi. Słusznie, musisz wykorzystać to, co już wstawiłaś. Też miałam ci podpowiedzieć Agawi, ona ma właśnie urządzony dom w takim "cięższym" stylu i jest to bardzo ładne. Wcale nie musisz utrzymywać domu w jednej tonacji, szczególnie łazienki, która jest na górze i jest bardziej intymnym i wyodrębnionym pomieszczeniem.

MAda ,tak myślałam wczoraj o tej Twojej kuchni i przemyślenia są następujące:

ja bym zrobiła tak:

1. zamówiłabym u stolarza u którego robiliście meble nowe pełne drzwiczki do szarek w których masz to szkło, witraż i drzwiczki na mikrofalę takie jak masz reszte też zabudowane. to znacznie zmieni wygląd.

2. zdejmij te nie wiem jak to się nazywa, ale te hm... pułki tam gdzie masz to oświetlenie nad meblami- halogeny u samej góry.

3. jeśli nie jesteś w stanie przemalować mebli na biało, to pomalowałabym ściany na szaro.

uwaga teraz może być ekstramalnie..............:) i tam gdzie masz płytki między meblami :

wersja a) łagodniejsza: pomalowałabym na szaro;

wersja b) pomalowałbym na szaro, lub nałożyła tapetę i dała szkło;

wersja c) hardcore : w miejsce płytek położyłabym srebrną, stalową osłonę, tak jak jest w niektórych kuchniach , wiesz o co mi chodzi?

no a tak poza tym troszkę dziwnie zabudowaliście lodówę.