Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek ciasny, nie jest wspaniały, szczupły ale własny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mada - ja mam doświadczenie ze zdzieraniem farby ze starego kredensu: do takich kątów polecam kupić albo chemiczny "środek do usuwania starych powłok" np bondexu albo opalarkę (ja nabyłam zwykłego noneme-a za jakieś 80 zł i znakomicie się sprawdził) i do tego szpachelkę. Na koniec jednak i tak przyda Ci się taka mała trójkątna szlifierka, żeby drewno wygładzić.

Pu usunięciu całej farby przejedź dłonią po drewnie i wszyściutkie nierówności zaszpachluj - po położeniu farby będą bardzo widoczne.

Na koniec proponuję farbę nie olejną, tylko akrylową i raczej połysk lub półpołysk niż mat. Lepiej się zmywają.

Ja - malując kredens - byłam jeszcze niedokształcona i pomalowałam go farbą matową, a później musiałam położyć jeszcze warstwę lakieru (miałam pozostałości po parkieciarzach:)). Jak malowałam boazerię byłam już mądrzejsza, pomalowałam półpołyskiem i teraz nie mam problemu ani z myciem ani z ewentualnym zamalowaniem uszkodzeń, odprysków itp.

aha, jak będziesz malować, to kładź jak najcieńsze, równe warstwy. Lepiej malować dwa razy, niż raz, a potem mieć zacieki. I pomiędzy warstwami trzeba jeszcze raz delikatnie przeszlifować drewno (grubość ziarna 120 lub 150), bo przy malowaniu drewna podnoszą się tak jakby włoski i robi się trochę szorstkie.

Edytowane przez nihiru

nie wiem czy pomalować ją na gładko czy zrobić delikatną przecierkę?

to zależy od reszty wnętrza - przecierki wstawione do pomieszczeń, w których reszta jest zrobiona "na gładko" lub nie daj Boże - z połyskiem wyglądają jak ubodzy krewni w pałacu:)

A i jeszcze bardzo istotna rzecz - moj kochany M. po przeczytaniu forum stwierdził, że jeśli mam ochotę to mogę malować drzwi i ościerznice :) więc zamierzam przemalować je na biało - może będzie to dobrze wyglądać.

Brawo! i zazdraszczam męża. ja swoje drzwi też maluję na biało, ale przy aktywnym sprzeciwie męża:)

piękna:)))

jak mi się chce zmian jakichkolwiek meblowych...ale na razie są inne sprawy do załatwiania.

Więc cierpliwie poczekam:)

Cebulki też wczoraj wsadziłam:)

Grabienia nie lubię, cały urok jesieni tym niszczę. Lubię kolorowy trawnik:)

Łyknij coś zawczasu, zanim totalnie Cię rozłoży.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...