Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plastikowa podbitka a montaż rynien

eugenia

Recommended Posts

Witam,

podbitkę ponoć kładzie się dopiero po ociepleniu ścian, czyli w moim przypadku w przyszłym 2012 roku. W tym roku robię jednak stan surowy zamknięty, czyli zadaszam.

Czy jeśli chcę dać plastikową podbitkę w przyszłym roku, to mogę już w tym roku zamontować rynny ? Czy z ich montażem trzeba będzie również poczekać do przyszłego roku czyli do daty montażu podbitki? Gdzieś się doczytałam, że w przypadku montażu plastikowej podbitki, rynny montuje sięw drugiej kolejności... ale może coś źle zrozmiałam.

Jeśli tak, to czy brak rynien przez zimę nie zaszkodzi stanowi surowemu zamkniętemu (zacieki itp zamoczenia elewacji) ?

A może jeślibym dawała w 2012 podbitkę drewnianą, to ryny mogłabym zamontować już teraz ?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

rynny, a podbitka to osobne sprawy. Ja rynny zamontowałem w październiku 2010, a podbitkę wykonuje dopiero teraz. Ważne, jest aby zamontować te rynny w obawie przed zalewaniem ścian. Montaż podbitki natomiast jest uzależniony od wykonania ocieplenia - najpierw ocieplenie, a później podbitka.

Może jest tak jak piszecie przy drewnianej podbitce... Ale z tej instrukcji http://www.plastivan.pl/wp-content/uploads/2009/07/70instrukcja_montazu_podbitka.pdf jak dla mnie wyraźnie wynika, że rynny muszą być montowane dopiero po montażu plastikowej podbitki. Patrz str. 6 gdzie narysowano, że rynna jest przykręcana do deski czołowej z plastiku, na której wspiera się podbitka.

A może rzeczywiście zrobić od razu podbitkę z tym ociepleniem pod dachem tak jak radzi mistrz Jan ? Ale czy to z kolei nie spowoduje, że mi się podbitka poskręca ? Ponoć więźba przez jakiś czas pracuje, i dlatego lepiej montować podbitkę później.

http://www.plastivan.pl/wp-content/uploads/2009/07/70instrukcja_montazu_podbitka.pdf

(...) jak dla mnie wyraźnie wynika, że rynny muszą być montowane dopiero po montażu plastikowej podbitki. Patrz str. 6 gdzie narysowano, że rynna jest przykręcana do deski czołowej z plastiku, na której wspiera się podbitka. (...)

Faktycznie tak to wyglada ale mozna tez rynny demontowac na czas ukladania podbitki. Tak bylo to robione u sasiada i pewnie tak tez bedzie u mnie bo rynny oraz pasy nad- i pod- rynnowe juz mam zamontowane.

PS: Pasy sa z blachy.

Gieniu słuchaj się Jana a będziesz wygrana. Podbitka w dowolnym czasie o ile krycie wstępne nie jest wykonane z folii! Dekarz musi tylko znać grubość planowanej podbitki aby odpowiednio opuścić pas podrynnowy (oczywiście blaszany). Rury spustowe zdecydowanie po elewacji. Pozdrawiam.

Gieniu słuchaj się Jana a będziesz wygrana. Podbitka w dowolnym czasie o ile krycie wstępne nie jest wykonane z folii! Dekarz musi tylko znać grubość planowanej podbitki aby odpowiednio opuścić pas podrynnowy (oczywiście blaszany). Rury spustowe zdecydowanie po elewacji. Pozdrawiam.

Słucham się, ale chciałabym zrozumieć :)

Będzie właśnie folia. Czemu wtedy jest konieczna podbitka od razu ? Mój cieśla i dekarz faktu kładzenia folii (o którym to moim planie go poinformowałam bo on to właśnie tę folię będzie kładł), jakos nie pokojarzył z koniecznoscią kładzenia podbitki już teraz.... tzn. twierdził, że może to zrobić dopiero po ociepleniu.

Gieniu - Ty mały leniu . Nie chce się czytać!!!. Folia narażona na UV ulega degradacji. Jan.

no też tak dzisiaj powiedziałam moim majstrom i czy by nie położyli styropianu na razie tylko pod okapem, to powiedzieli, że folii się nic nie stanie jak trochę sobie "pomajta", a stawiać rusztowań się nie opłaca, jeśli nie ma być ocieplanej całości :(

Przecież ta folia będzie pod okapem, to aż tak bardzo słońce do niej nie dotrze chyba .... ? Ptaki ? Ptaki folii 5 warstwowej zbrojonej chyba nie zeżrą

........Ptaki ? Ptaki folii 5 warstwowej zbrojonej chyba nie zeżrą

oj zdziwiłabyś się gdybyś zobaczyła co ptaki mogą zrobić z folią/membraną, i nieważne ile warstw ona ma... o gniazdach i w nich ptasich agresywnych odchodach w zakamarkach niedostępnych już nie wspomnę...