Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Które wkłady kominkowe...

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

Choć zapewne się okaże, że szybkość oddawania ciepła przez te żeliwne będzie większa dla żeliwa, ale przy tych samych wymiarach to te żeliwne mogą mieć większą pojemność cieplną i w sumie porównanie wyjdzie na "zero". Chętnie bym przeprowadził testy, ale (niestety) nie mam dostępu do zaplecza badawczego. Ciekaw zatem jestem wyniku tych prób z krążkami ceramicznymi Austroflamm, o których pisał wcześniej margod i gdyby nie były zbyt drogie, to chętnie bym je wsadził na swój wkład (kominkowy!) ;)

>>>dla żeliwa, ale przy tych samych wymiarach to te żeliwne mogą mieć większą pojemność cieplną i w sumie porównanie wyjdzie na "zero". <<<

Zacytowałem Twój post , w szczególności zdanie powyżej , by zwrócić

Twoją uwagę na pewną kwestię. Gdybyś był trochę , grzeczniejszy i miał

odrobinę szacunku dla wiedzy paru piszących tu osób ,pewnie byś takich

bzdur już nie pisał. Mam na myśli osoby , które o gatunkach stali nie

dowiedziały się z tego forum , tylko gruntowną swą wiedzę zdobywały

latami popartymi praktyką. Ty natomiast wolisz wierzgać jak młody źrebak ,

co nie przystoi z tytułu wieku i oczekiwań...:D

Jak zakładałem "taki sobie piecyk", nie spodziewałem się ,ze tyle stron

zajmie . Ty jesteś na drugiej , i nie widzę tu informacji o które zabiegasz.

Życzę miłej lektury ...(ciekawe ile stron nakulamy ?:D)

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do "piecyka" raczej nie wrócę. Tu będę konsekwentny i nie zmienię zdania, gdyż nie mam czasu na "wyławianie" esencji z tego morza "lejwody". Poza tym mam już komin systemowy i bardzo mało miejsca (na niewielki wkład) bez możliwości dobudowania jakiegoś wymiennika ciepła (no chyba, że te pierścienie ceramiczne Austroflamm, jeśli sprawdzą się margod'owi). Sterowników nie planuję żadnych, bo chcę mieć przynajmniej jedno źródło ciepła w domu niezależne od prądu.

Nie wytykaj mi tej niereformowalności, bo ty też nie jesteś reformowalny. Jeśli jesteś tak dobrym fachowcem, za jakiego chcesz uchodzić i rzeczywiście chcesz pomóc Forumowiczom, to postaraj się pisać krócej i konkretniej. Na pewno wszyscy to docenią :yes:

Te pierścienie to raczej nakładki na wkład.. taka dodatkowa masa akumulująca ciepło . W naszej ofercie są wkłady do pierścieni Ortnera lub Cebudu . Mamy także nakładki akumulacyjne go wkładu Romotop KV 075 01/02 80 lub 160 kg masy grzane bezpośrednio od płomienia ..

Miejscowy "kominkowiec" też mi to powiedział :D Zalecił spokój i systematyczne doglądanie komina. A gdyby nawet po latach (lub pożarze spowodowanym niedbalstwem) wkład popękał, to "wrzucimy jakiś wkład stalowy i znowu będziesz pan miał spokój".

Wrzucimy jakiś wkład ... to jakiś dobry dowcip .. O kominy trzeba dbać niezależnie od tego jak są skonstruowane , czyścić i palić we kładzie kominkowym nie w kominie ;) Do dbania o prawidłowe temperatury spalania i ciepło "ginące bez sensu w kominie "dbać może automatyczne sterowanie kominkiem tak obśmiane wcześnie..

Gość Konto usunięte_12*
Gdybyś był trochę , grzeczniejszy i miał

odrobinę szacunku dla wiedzy paru piszących tu osób ,pewnie byś takich

bzdur już nie pisał. Mam na myśli osoby , które o gatunkach stali nie

dowiedziały się z tego forum , tylko gruntowną swą wiedzę zdobywały

latami popartymi praktyką.

Przykro mi, ale pamiętam, gdy pisałeś, że do kominka daje się wkład ze stali szlachetnej ;)

Dopiero dużo, dużo później zacząłeś podawać gatunki 1.4404, 1.4828 i t.d.

A jeśli chodzi o szacunek, to darzę nim tych, którzy mają go również dla mnie (zasada wzajemności :yes:) nawet, gdy wygłaszane tezy wydają się im nietrafione czy wręcz głupie.

Gość Konto usunięte_12*
W naszej ofercie są wkłady do pierścieni Ortnera lub Cebudu . Mamy także nakładki akumulacyjne go wkładu Romotop KV 075 01/02 80 lub 160 kg masy grzane bezpośrednio od płomienia ..

Byłoby fajnie mieć takie "pierścionki" na wkładzie, gdyby nie były tak dramatycznie drogie. Nie mam bowiem pewności, czy cena zrekompensuje ich zalety.

Gość Konto usunięte_12*
W praktyce stosujemy kanały szamotowe aby powstała masa akumulacyjna , bo i masa spora i cena dostępniejsza.

Ale te kanały szamotowe wymagają chyba sporo miejsca? Ja mam go (miejsca) bardzo mało.

Przykro mi, ale pamiętam, gdy pisałeś, że do kominka daje się wkład ze stali szlachetnej ;)

Dopiero dużo, dużo później zacząłeś podawać gatunki 1.4404, 1.4828 i t.d.

A jeśli chodzi o szacunek, to darzę nim tych, którzy mają go również dla mnie (zasada wzajemności :yes:) nawet, gdy wygłaszane tezy wydają się im nietrafione czy wręcz głupie.

Według Ciebie ,Sobieradek ,to ja olśnienia doznałem w dniu kiedy na forum

zacząłem pisać ? :D (31 grudnia 2010) . Nagle zacząłem się znać na

kominkach ?

Co do szacunku ... Dopiero teraz zacząłeś reagować jak człowiek , któremu

ten szacunek można oddać . Dlatego z Tobą rozmawiam .

Chyba ,że nie chcesz?

Co do szacunku ... Dopiero teraz zacząłeś reagować jak człowiek , któremu

ten szacunek można oddać . Dlatego z Tobą rozmawiam .

Chyba ,że nie chcesz?

Skoro zapanowała taka przyjazna atmosfera, to może Eniu wyrazi swoją opinię nt krążków Cebudu. Moja będzie raczej subiektywna. Słyszałem, że zdarzały się pęknięcia ale widziałem, że poprawiono ich konstrukcję aby temu zaradzić.

Gość Konto usunięte_12*
Sobieradek tutaj zasłaniasz sie emeryturą za konstruktorkę maszyn ale na innych tematach z przekonaniem udzielasz "cennych" porad bynajmniej w branży maszyn.

Całe życie zawodowe (biuro projektów) pracowałem "ramię w ramię" z budowlańcami. Przy takiej (koniecznej) współpracy sporo się dowiedziałem. A rad udzielam wtedy, gdy sam czegoś już doświadczyłem "na własnej skórze" (wykańczam aktualnie swój domek) lub widziałem działające u innych (a widziałem sporo :yes:)

Skoro zapanowała taka przyjazna atmosfera, to może Eniu wyrazi swoją opinię nt krążków Cebudu. Moja będzie raczej subiektywna. Słyszałem, że zdarzały się pęknięcia ale widziałem, że poprawiono ich konstrukcję aby temu zaradzić.

jest to konieczne ? :D

Całe życie zawodowe (biuro projektów) pracowałem "ramię w ramię" z budowlańcami. Przy takiej (koniecznej) współpracy sporo się dowiedziałem. A rad udzielam wtedy, gdy sam czegoś już doświadczyłem "na własnej skórze" (wykańczam aktualnie swój domek) lub widziałem działające u innych (a widziałem sporo :yes:)

Na podobnej zasadzie to ja mogę doradzać jak dolecieć i

wylądować na księżycu (widziałem sporo :yes:)

Gość Konto usunięte_12*
Na podobnej zasadzie to ja mogę doradzać jak dolecieć i

wylądować na księżycu (widziałem sporo :yes:)

Za to wasze "rady" jako tych "najprawdziwszych" zawodowców najczęściej polegają na wzajemnych kłótniach i docinkach. Ja wolę zainteresowanym choć trochę coś podpowiedzieć. A jeśli niedowidzisz, to powtórzę to, co napisałem wyżej - podpowiadam to, czego sam doświadczyłem lub co widziałem działające u znajomych.

Twoja ironiczna wypowiedź również poza chęcią "dopieczenia" (jak wiele innych w tym dziale) też niewiele wniosła :yes:

A tak dla przypomnienia stwierdzam znowu z niesmakiem, że temat wątku był moim pytaniem, a nie poradą. Zawsze jednak ktoś się znajdzie, aby zamącić i sprowadzić temat na "manowce".

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Za to wasze "rady" jako tych "najprawdziwszych" zawodowców najczęściej polegają na wzajemnych kłótniach i docinkach.

A tak dla przypomnienia stwierdzam znowu z niesmakiem, że temat wątku był moim pytaniem, a nie poradą. Zawsze jednak ktoś się znajdzie, aby zamącić i sprowadziś temat "na manowce".

Tutaj taka sobie zgoda moja.

Teraz kwestia zasadniczna i najważniejsza.

Kto, po co i kiedy wywołuje kłótnie, polemikę. Kto i po co mąci, gmatwa i pisze na tematy zastępcze.

Takie to pytania ogólne, nie personalne.

Ja również nie twierdze, że tutaj ma zastosowanie przysłowie "tonący i brzytwy się trzyma" i powiedzenie "cel uświęca środki"

Taka odpowiedź na te pytania to obraz wnętrza branży kominkowej.

..........................................................

Edytowane przez bohusz

Gość Konto usunięte_12*
Taka odpowiedź na te pytania to obraz wnętrza branży kominkowej.

Tylko to wnętrze zamiast być jasne (od kominkowego płomienia :D), to jakieś mroczne takie ... :jawdrop: