Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek w cenie mieszkania w 5 miesiecy - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W 3 miesiące zrobił Zielony Ogród. I też parterówkę. Zresztą super im wyszło.

Domek Zielonego Ogrodu jest śliczny,malutki,cudo.Aż mi się chce takiego malutkiego domku.Może kiedyś zbudujemy taki domek,a ten nasz kolos zostawimy synowi.Dobrze napisalaś Wy będziecie mieli maly domek i spokojną glowę,a inni będą się martwić o kredyt.Jednak jest to obciążenie psychiczne na 40 lat,bo tak naprawdę dom za kredyt to nie Twój dom a BANKU.Narazie mieszkam w dużym domu i lubię te przestrzenie,ale pewnie kiedyś pomyślimy o malym domku:cool:

Dziś w Gazecie Wyb. jest informacja, że Min. Ochrony środowiska przygotowało kasę na dotacje do budowy przydomowych oczyszczalni ścieków lub zwrot części kosztów instalacji kanalizacyjnej (przyłącza). Warto się przypatrzeć temu- zawsze parę groszy w kieszeni może zostać. Program moim zdaniem lepszy niż dotacja do solarów, nie jest konieczne branie kredytu- 3 warianty do wyboru.

Życzę powodzenia w założonym celu i zazdroszczę tego pozytywnego nastawienia do budowy - bardzo wierzę w Waszą budowę! ... osobiście mam też cel założony z budową domu ale nieco większego z jedną kondygnacją... i aż się boję myśleć o kosztach bo na tę chwilę na koncie zero a dwa mieszkania w których mieszkamy stoją i czekają na wystawienie do sprzedaży ( dopiero w chwili jak będzie projekt - oczywiście )

Gość Eskaa

Witam!

Znalazłam przez przypadek wasz dziennik, ale będę was regularnie odwiedzać :)

Trzymam kciuki, żeby udało się wybudować domek tak szybko i tanio jak zaplanowaliście. Zgadzam się z opinią, że 90 m to wcale nie tak mało.

Często słyszę ,że mieszkanie 90 m jest super, bo takie duże, ale jak ktoś ma dom 90 m to już źle, za mały ..... :)

Nie doczytałam ( być może nie ma takiej informacji) gdzie budujecie?

Pojawił się temat elektrycznego ogrzewania podłogowego. Gdybyś nie zauważyła przez natłok prac :

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-elektryczne/elektryczne-ogrzewanie-podlogowe-jak-ono-dziala,29_4831.html.

Ja np. membranę dachową i folie kupowałem na allegro- sprzedawca "kusta", bezpieczniki, itp również tam - sprzedawca "thimothyzahn" (chyba można to pisać?)

Wyszło mi sporo taniej niż w okolicznych (do 50km) hurtowniach. Folie budowlaną czarną kupuj grubą - 0,2mm - na to nie ma co żałować. Niby błahostka, ale są to grosze w stosunku do całej budowy.

"chłopka turlającego się" raczej nie wstawisz- tylko ten zestaw , który tu jest... ale wiem o jakiego Ci chodzi

Osprzęt elektryczny kupiłem u tego gościa Bemko - bezpieczniki po ok. 5zł; w casto i nomi prawie drugie tyle. W sumie kupiłem na ok 500zł, a w tamtych wyszłoby 1000?! W castoramie trafiają się tanie skrzynki rozdzielnic - za 50 zł na 36 miejsc.

Witam!

Mamy podobne założenia czyli dom w cenie mieszkania w bloku, więc z zainteresowaniem podczytywać będę Waszą budowę.

My budujemy od czerwca 2010 i jestemy na etapie wykończeniówki. Najwazniejsze dla nas jest trzymanie się budżetu max 220.000pln.

Na szczegóły zapraszam do naszego dziennika.

Pozdrawiam i powodzenia na dalszym etapie budowy.

• 3 weeks później...

:jawdrop:

Jestem pod wrażeniem tempa prac, idziecie jak burza. I nigdy bym nie pomyślała, że można zbudować domek za 150 tys.

Nie wiem skąd jesteście, ale ja jestem z Poznania i u nas mieszkanie za 150 tys. to może się znajdzie 2 małe pokoje z kuchnią i łazienką, w starym budownictwie i niezbyt blisko centrum, i na pewno do remontu.

Za mieszkanie w stanie dobrym, 4 pokoje z kuchnią, ok. 70 m2 w miejscowości (ponad 30 tys. mieszkańców) oddalonej od Poznania o 10 min. jazdy samochodem (z bardzo dobrze rozwiniętą komunikacją miejską) pół roku temu chcieli ponad 300 tys.