DARO3376 20.07.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 (edytowane) Jak w temacie, ale nie do końca, bo nie jest to ściana nośna. Ale opisze co i jak po kolei.Mieszkam na drugim piętrze w kamienicy. Nademna jest jeszcze jedno piętro i poddasze. Mam w planie rozbudowę łazienki kosztem kuchni, ale przeszkadzają mi drzwi. W związku z czym podjąłem decyzję o wykonaniu nowego otworu. Temat może i prosty ( mniej więcej wiem jak to zrobić) ale mam parę pytań:- jesli ściana ma 16 cm grubości to czy dwuteowniki o wysokości 220 mm i szerokości 65 mm wystarczy? Czy muszą być dwa?- na jakiej długości powinien być wmurowany? tzn jaka powinna być długość dwuteownika jeśli otwór drzwiowy będzie miał około 85 cm szerokości?- czy nie będzie problemem, jeśli między nowymi i starymi drzwiami zostanie ściana o szerokości ok 65 cm? Czy da się coś w przyszłości na niej powiesić cięższego? To chyba na tyle w chwili obecnej. Wiem, że potrzeba na to projekt i takie tam, ale to będę załatwiał jak już wszystko włącznie z łazienką będę miał ustalone. Z góry dziekuje za porady. Edytowane 20 Lipca 2011 przez DARO3376 jeszce raz zmierzyłem ściane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.07.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Jeden dwuteownik wystarczy. Zazwyczaj nadproża zachodzą na ścianę około 25-30 cm. W tym przypadku powinno być podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO3376 22.07.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Dziękuję za odpowiedż, photos.A Panu zibik_eng też już dziękuję. I bardzo proszę, żeby na przyszłość nie odpowiadał na zadawane przezemnie pytania ( wszak debilne są). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARO3376 12.09.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Wracając do tematu. Od wmurowania nadproża ile czasu musi upłynąć żeby "wyciągnąć" to co pod nim? Edytowane 15 Września 2011 przez DARO3376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts