Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe drzwi w ceglanej ścianie nośnej

DARO3376

Recommended Posts

Jak w temacie, ale nie do końca, bo nie jest to ściana nośna. Ale opisze co i jak po kolei.

Mieszkam na drugim piętrze w kamienicy. Nademna jest jeszcze jedno piętro i poddasze.

Mam w planie rozbudowę łazienki kosztem kuchni, ale przeszkadzają mi drzwi. W związku z czym podjąłem decyzję o wykonaniu nowego otworu. Temat może i prosty ( mniej więcej wiem jak to zrobić) ale mam parę pytań:

- jesli ściana ma 16 cm grubości to czy dwuteowniki o wysokości 220 mm i szerokości 65 mm wystarczy? Czy muszą być dwa?

- na jakiej długości powinien być wmurowany? tzn jaka powinna być długość dwuteownika jeśli otwór drzwiowy będzie miał około 85 cm szerokości?

- czy nie będzie problemem, jeśli między nowymi i starymi drzwiami zostanie ściana o szerokości ok 65 cm? Czy da się coś w przyszłości na niej powiesić cięższego?

To chyba na tyle w chwili obecnej. Wiem, że potrzeba na to projekt i takie tam, ale to będę załatwiał jak już wszystko włącznie z łazienką będę miał ustalone.

Z góry dziekuje za porady.

Edytowane przez DARO3376
jeszce raz zmierzyłem ściane.

• 1 month później...