Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena parkietu. Montaż.

tufus

Recommended Posts

Witam,

Proszę o ocenę montażu parkietu jesion thermo. Parkieciarz twierdzi, że jest to parkiet klasy NATUR.

Ale parkiet posiada szpary między deszczułkami i nie jestem pewny co do klasy ( deszczułki nie są równe).

Czy parkiet ten przy takich szparach można zakwalifikować do tej klasy czy do innej?

Szpary na załączonych zdjęciach.

Wilgotność posadzki 1.5%, wilgotność parkietu od 7.5% do 10%.

Temperatura pomieszczenia to 22C a wilgotność (przy deszczowej pogodzie) 63%.

Zdjecie1.JPG

Zdjecie2.JPG

Zdjecie3.JPG

Witam,

Proszę o ocenę montażu parkietu jesion thermo. Parkieciarz twierdzi, że jest to parkiet klasy NATUR.

Ale parkiet posiada szpary między deszczułkami i nie jestem pewny co do klasy ( deszczułki nie są równe).

Czy parkiet ten przy takich szparach można zakwalifikować do tej klasy czy do innej?

Jedną z przyczyn może być za duża wilgotność deszczułek. Jak na jesion termo powinno być około 5%. Pozdrawiam.

Witam,

Ze zdjęć wynika, że jest to klasa "natur" czyli pierwsza. Wymiary, prostoliniowość, kąty - nie mają nic wspólnego z klasą. Te parametry określa norma PN EN 12226 i są one wspólne dla wszystkich 3 klas. Wilgotność drewna mierzona metodą oporową poprzez nakłuwanie nie jest metoda dokładną, jednak potwierdza, że drewno przebywało w otoczeniu o podwyższonej wilgotności.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie - czy da się te szpary prawidłowo zaszpachlować,

i po jakim czasie należy ten parkiet wycyklinować i lakierować?

Mam pytanie do jareku, pisał Pan że można poprawić ruchomą klepkę bez dłutowania,

jak to zrobić?

Edytowane przez tufus

W związku z takimi opiniami mam pytanie do pana Jarka (jarekkur), czy parkiet taki należy reklamować

czy da się z tym coś jeszcze zrobić. Ja jeszcze za to nie zapłaciłem, ale wiadomo jak wyglądają

reklamację w Naszym kraju. Jeśli da się to poprawić to będę renegocjował cenę. Ale czy warto?

Ale parkiet był montowany we wtorek 19.07 i szpary te są od początku i nie powstały później.

Czy to wina krzywych klepek, czy montażu i czy dopuszcza się coś takiego.

Jesion thermo powienin mieć wilgotność 5%?

Wilgotność termodrewna zawiera się w przedziale od 3% do6% Jesion ciemny koniak ma w tym przedziale najniższą wilgotność natomiast jasny bursztyn najwyższą. Twój jesion termo to klasyczny bursztyn, którego wilgotność równoważna (ok. 50%RH i 20-25oC) jest około 5%.

Proponuję dokładnie zmierzyć wilgotność, ponieważ wilgotność termodrewna w przedziale 7,5% -10% ułożonego na podłodze może być przyczyną powstawania szczelin.

Dokładność złożenia poszczególnych deszczułek może wynikać z powodu zmiany ich szerokości powodowanej zmianą wilgotności. Klasa fachowości majstra też ma tu swój udział.

Przed podjęciem jakichkolwiek działań naprawczych sprawdż wilgotność drewna. Pozdrawiam.

W związku z takimi opiniami mam pytanie do pana Jarka (jarekkur), czy parkiet taki należy reklamować

czy da się z tym coś jeszcze zrobić. Ja jeszcze za to nie zapłaciłem, ale wiadomo jak wyglądają

reklamację w Naszym kraju. Jeśli da się to poprawić to będę renegocjował cenę. Ale czy warto?

Szczeliny między deskami mają prawo wynikać z braku prostoliniowości czyli wyprowadzenia boków z kąta prostego. Dopuszcza się elementy klejone do 0,5 promila krzywizny długości boków w momencie opuszczania zakładu produkcyjnego. Szczeliny mogą wynikać również z dopuszczalnej tolerancji szerokości deski +-0,2mm, jak również grubości +-0,2mm. jeżeli spotkają się deski o różnych szerokościach (tolerancja) powstają szczeliny wynikłe nie z montażu, a raczej z produkcji. Są to jednak wąskie szczeliny dochodzące do 0,4mm. Norma PN EN 15717, która powinna parkieciarzy obowiązywać dopuszcza 0,5mm. te szczeliny w trakcie cyklinowania zostaną zaszpachlowane. Jeżeli są szersze masz prawo do reklamacji. Może być tak jak pisze kornik. Przyczyną powstania szczelin szerszych może być podwyższona wilgotność (Parkietkomplex) i wykonawstwo (kornik). Trudno określić czas aklimatyzacji dla termo drewna przy takiej jego wilgotności i wilgotności na zewnątrz. Niech poleży 3 tygodnie. Sprawdzaj wilgotność.

Edytowane przez jarekkur
poprawienie 0,5% na 0,5 promila

Dziękuję za odpowiedzi. Dzwoniłem do producenta (tartak stefan włoszakowice, http://www.thermo-drewno.pl, nie znam tego producenta i nie chcę go reklamować)

i dowiedziałem się że była mierzona wilgotność i wynosiła od 5 do 7 %, po czym klepki zostały dostarczone do mnie i na drugi dzień położone. Także szpary mogą wynikać ze złej obróbki mechanicznej (krzywe klepki). Czy jeśli klepki mają odpowiednią wilgotność, to czy wystarczy zaszpachlować szpary i będzie dobrze. Jakiej szpachli użyć?

Dziękuję za odpowiedzi. Dzwoniłem do producenta (tartak stefan włoszakowice, http://www.thermo-drewno.pl, nie znam tego producenta i nie chcę go reklamować)

i dowiedziałem się że była mierzona wilgotność i wynosiła od 5 do 7 %, po czym klepki zostały dostarczone do mnie i na drugi dzień położone. Także szpary mogą wynikać ze złej obróbki mechanicznej (krzywe klepki). Czy jeśli klepki mają odpowiednią wilgotność, to czy wystarczy zaszpachlować szpary i będzie dobrze. Jakiej szpachli użyć?

Nie spiesz się.

Dla przekonania się zmierzyłem wczoraj wilgotność termodrewna w odcieniu bursztyn, które leżało od kilku miesięcy w warunkach domowych i wyszła wilgotność wagosuszarkowa 5.05%.

Jaka jest właściwa wilgotność termodrewna dla mikroklimatu w Twoich pomieszczeniach tego nie sprawdzisz w prosty sposób.

Proponuję za Jarekkurem dać czas ok. 3 tygodni i dopiero pomyśleć o wykończeniu podłogi.

Wypełniacz do fug musi być dopasowany do całego systemu lakierowego lub olejowego. Pozdrawiam.