Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego pustaki na strop gęstożebrowy?

Recommended Posts

Mamy w projekcie strop gęstożebrowy Teriva. Jedna hurtownia proponuje mi do niego pustaki keramzytobetonowe, a druga żużlobetonowe. Wyczytałam w internecie, że mogą być jeszcze ceramiczne, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, jaka jest między nimi faktyczna różnica. Na razie wiem tylko, że żużlobetonowe są tańsze. Czym się kierować przy wyborze?

Dodam, że ściany zewn. będą dwuwarstwowe z pustaków ceramicznych.

Mamy w projekcie strop gęstożebrowy Teriva. Jedna hurtownia proponuje mi do niego pustaki keramzytobetonowe, a druga żużlobetonowe. Wyczytałam w internecie, że mogą być jeszcze ceramiczne, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, jaka jest między nimi faktyczna różnica. Na razie wiem tylko, że żużlobetonowe są tańsze. Czym się kierować przy wyborze?

Dodam, że ściany zewn. będą dwuwarstwowe z pustaków ceramicznych.

jesli poddasze będzie użytkowe to bierz żużlowe. Nie ma sensu przepłacać za keramzyt.

Jeżeli nie uzytkowe TERIVA light firma KONBET, własciwości izolacyjne rewelacyjne.

Jezeli uzytkowe żuzlowych nie bierz bo to słabe pustaki są, bierzesz 10 komorowe Konbetu, lub TERIVA plus..przy tym pustaku oszczędzisz na betonie.

Wraz ze stropem kup kształtki stropowe szalunkowe, rewelacyjna sprawa i osczędniości duże na robociźnie i zysk na materiale.

Stropy ceramiczne to np. POROTHERM

Izolacyjność stropu pomiedzy kondygnacjami ma zannaczenie dla komfortu cieplnego na poddaszu i niweluje w istotny sposób efekt przegrzewania poddasza.

Szacunek do rozmówcy zdobywa sie oceniając jego wiedzę , umiejętność współistnienia w grupie, oraz sposób komunikacji. Przez jakiś moment miałem go w stosunku do niektórych, ale dlaczego? to nie wiem.

10 cm warstwy nadbetonu nigdzie się nie kładzie, chyba że u Ciebie...ale to wynik braku Twojej wiedzy i braku tendencji do uczenia się..

Nadbeton to warstwa od 3 do 4 cm.

"słabość" czy "mocność" jak to określasz w sposób pośrednio naśmiewający sie, ma znaczenie przy samym układaniu pustaków, oraz późniejszych wierceniach nawet pod oświetlenie, karnisze czy cokolwiek, i jakoś średnio chyba byś chciał aby taki pustak po prostu sie wysypał. Wiec ogranicz swoje "wywody" mające mniej niż 1 procent prawdy do minimum i wykorzystuj je przy goleniu.

Szacunek do rozmówcy zdobywa sie oceniając jego wiedzę , umiejętność współistnienia w grupie, oraz sposób komunikacji. Przez jakiś moment miałem go w stosunku do niektórych, ale dlaczego? to nie wiem.

10 cm warstwy nadbetonu nigdzie się nie kładzie, chyba że u Ciebie...ale to wynik braku Twojej wiedzy i braku tendencji do uczenia się..

Nadbeton to warstwa od 3 do 4 cm.

"słabość" czy "mocność" jak to określasz w sposób pośrednio naśmiewający sie, ma znaczenie przy samym układaniu pustaków, oraz późniejszych wierceniach nawet pod oświetlenie, karnisze czy cokolwiek, i jakoś średnio chyba byś chciał aby taki pustak po prostu sie wysypał. Wiec ogranicz swoje "wywody" mające mniej niż 1 procent prawdy do minimum i wykorzystuj je przy goleniu.

jakieś argumenta merytoryczne /np dane wytrzymałości na ściskanie/ a nie tylko "wywody" ob. Antecha:D

to o goleniu - nadto - wcale nie śmieszne, tylko niegrzeczne....

Aby argumenty techniczne trafiły do kogos , to ten ktos musi chcieć tego.

TERIVA "KONBET"

Tak TERIVA PLUS jest keramzytobetonem. Frakcja keramzytu od 0 do 4 , czyli wypełniacz i nie wpływa to na wytrzymałość samych pustaków.

Izolacyjność cieplna jest trochę mniejsza niż dla TERIVA 10 komorowego.

Cena TERIVA PLUS jest wyższa o 35 gr w porównaniu do 10 komorowego, ale oszczędność na nadbetonie niweluje z nawiązka te róznice.

Jak chcesz więcej danych napisz prywatnie, to powiem co i jak.

Na cenie w porównaniu do 3 komorowych płacisz drożej gdzieś o 6 zł na metrze kwadratowym. Zyskujesz leprze tłumienie akustyczne i poprzez izolacyjniośc leprzy komfort cieplny na poddaszu.

Aby argumenty techniczne trafiły do kogos , to ten ktos musi chcieć tego.

TERIVA "KONBET"

Tak TERIVA PLUS jest keramzytobetonem. Frakcja keramzytu od 0 do 4 , czyli wypełniacz i nie wpływa to na wytrzymałość samych pustaków.

Izolacyjność cieplna jest trochę mniejsza niż dla TERIVA 10 komorowego.

Cena TERIVA PLUS jest wyższa o 35 gr w porównaniu do 10 komorowego, ale oszczędność na nadbetonie niweluje z nawiązka te róznice.

Jak chcesz więcej danych napisz prywatnie, to powiem co i jak.

Na cenie w porównaniu do 3 komorowych płacisz drożej gdzieś o 6 zł na metrze kwadratowym. Zyskujesz leprze tłumienie akustyczne i poprzez izolacyjniośc leprzy komfort cieplny na poddaszu.

Sorry ale przy zastosowaniu ocieplenia stropu i lub połaci dachowej różnice we spólczynniku izolacyjnosci pustaków stropowych można pominąć ( policz sobie różniece w zależności od rodzaju pustaków np tutaj http://www.termoorganika.com.pl/index.php ).

Izolacyjność stropu teriwa light (wypełnienie styropianowymi kształtkami), daje to że nie musisz docieplac stropu 20 czy 30 cm wełny.

Nie pisz jak nieznasz współczynników, liczyłem swiadectwa energetyczne dla róznych typów stropów i wiem jakie są zyski cieplne.

A komfort cieplny na poddaszu zalezy od izolacyjności stropu.

A możesz podać również nośność takiego stropu z kształtek styropianowych ? A przy okazji izolacyjność akustyczną ( bo jak doczytałem to najlżejszy strop na rynku tylko 120kg/m2 - a o ile sie nie mylę to waga- a w zasadzie gęstość mateirłu jest dośc istotnym elementem wpływajacym na izolacyjność akustyczną materiału ) Edytowane przez surgi22

Teriva LIGHT , przenosi obciążenia takie jak każda inna teriva do budownictwa mieszkaniowego czyli 4KN/m2, kształtki są obecnie tylko do tego stropu.

Obciążenia sa przenoszone przez belki i nadbeton, przy kształtkach styropianowych mają one wymiar 20 cm wysokości (pustaki 21), aby własnie zapewnić potrzebną nosność.

• 4 months później...

Pustak 12-komorowy (i oczywiście 3, 2) to stara generacja pustaka stropowego. Dużo cieplejsze nawet o 30% dzięki przesuniętym ściankom, są pustaki 10-komorowe. Czapa z keramzytobetonu dodatkowo wzmacnia właściwości cieplne pustaka. Najwyższą izolacyjność termiczną mają jednak pustaki ze styropianu.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
jakie znaczenie ma ew. "słabość" /dyskusyjna :-)/ czy "mocność"

pustaków wypełniających strop gęstożebrowy, na których jest położona 10 cm warstwa nadbetonu ?

Są tanie pustaki, które pękają podczas transportu a czasem nawet i w czasie montażu. A droższe o 20-30 groszy nadają się nawet do tego by po nich chodzić. Generalnie nie jest ważny materiał tylko wykonanie. Nie kupuj pustaków bez ich wcześniejszego zobaczenia na własne oczy. Najlepiej kup jeden i zrób wiertarką z udarem kilka otworów. Jak wytrzyma to można kupić całość.

Izolacyjność stropu teriwa light (wypełnienie styropianowymi kształtkami), daje to że nie musisz docieplac stropu 20 czy 30 cm wełny.

Nie pisz jak nieznasz współczynników, liczyłem swiadectwa energetyczne dla róznych typów stropów i wiem jakie są zyski cieplne.

A komfort cieplny na poddaszu zalezy od izolacyjności stropu.

Zaznaczam, że nie miałem czasu przeliczyć. Ale ta kryptoreklama ma wg mnie jeden słaby punkt-pustaki "świetne" styropianowe cieplutkie. Tyle tylko, że strop to nie tylko pustaki, a powierzchnia mostków termicznych związanych z belkami, żebrami rozdzielczymi , elementami monolitycznymi itp to tak na oko 20% powierzchni, co moim zdaniem niweczy cały pomysł oszczędności na izolacji termicznej. Pod względem akustycznym też raczej słabo.

Wydaje mi się ( jeszcze raz - wydaje mi się :)), że rozważanie izolacyjności

stropu użytkowego pod kątem komfortu cieplnego, to sztuka dla sztuki.

Straty ciepła dotyczą przecież tylko jego ewentualnej nierównomiernej

dystrybucji w ramach tego samego budynku, czy inwestora. W budownictwie

jakiego to forum w 99 % dotyczy jest to dla mnie szczegół dość nieistotny.

Można oczywiście wyregulować to odpowiednimi nastawami parametrów

ogrzewania - mniej na górę , więcej na dół, gdyby ktoś zwracał na to uwagę.

Kruszenie kopii traci sens szczególnie w domach z otwartymi wielkimi klatkami

schodowymi.

Co do pustaków (i tu już nie wydaje mi się), bardziej zwróciłbym uwagę na pewien

mało poruszany i mało znany aspekt . Żużel, to skupienie w małej objętości pierwiastków

promieniotwórczych zawartych w węglu.Tyle samo jest go w tonie węgla, ile w kupce

żużlu po jego spaleniu. Wiem, niektórzy uśmiechają się pod wąsem ...

Pierwiastki promieniotwórcze są prawie w każdym materiale do którego

dodaje się tzw."wypełniacze". Natomiast świadome pakowanie się w ponadnormatywne

stężenie substancji rakotwórczych warte jest zastanowienia.