Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

Pszczółko dziękuję za barierkę:hug: gdybym miała możliwości techniczne i finansowe(chociaż to można uzbierać) to bym sobie taką zrobiła, właśnie mocowaną po całości do boku schodów... ;)

Ścianka którą pokazałaś wejdzie, bo to w sumie tylko podciąg u góry i jakieś 15 cm z każdego boku, tylko tu zaraz jest skos no i dzielisz już i tak niestandardowo kształtem salon na jeszcze mniejsze kliteczki. Zdecydowanie stawiam na wydzielenie stref meblami ;)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Metalowa balustrada na pewno wyjdzie taniej ;) Wczoraj wymierzaliśmy nasze schody i tata stwierdził, że na taką zabawę z niby tralkami to pójdzie tyle samo drzewa co i na schody (na szczęście znalazłam tanie drzewo i już zamówiłam ;) ).

A listwy będę niedługo zamawiać to się okaże co są warte ;)

Wygrał piec viadrus u 26 we plus 30 kw

http://www.fuego.pl/photo/viadrus_u26wep30.jpg

Jest na każde paliwo stałe: koks, węgiel, drewno. Miał być początkowo na pellet z podajnikiem, ale piece te mają podobno dość awaryjne ślimaki do podawania paliwa i dlatego zrezygnowaliśmy.

Mąż więc wybrał wszystkopalny. Często z pracy ma możliwość zabrania dużej ilości kartonów, więc na późną wiosnę i wczesną jesień mielibyśmy ogrzewanie za darmo. No i jest żeliwny, a taki chcieliśmy. Stalowe może trochę tańsze ale krócej trzymają ciepło.

Moja wiedza na temat pieców jest zerowa bo nigdy z żadnym nie miałam do czynienia :) Drewno jednak u nas odpada z prostego powodu, trzeba je porąbać, a nie będzie miał kto to zrobić. Węgiel musi być i basta ;). No ale mamy robić już po budowie solary więc może będzie potrzebna jego mniejsza ilość.

Co do wysokości pomieszczeń to Maniu chyba kwestia przyzwyczajenia. Mi 2,5 wydaje się i tak już nisko. Wy macie 2,44 i wam to nie przeszkadza. Salon może nie będzie duży ale obawiam się że przy wysokości poniżej 2,5 i jego powierzchni sufit będzie sprawiał wrażenie że "leci na głowę", będzie przytłaczający.

Na szczęście sprawa się trochę rozwiązała. Mąż mówi że to niemożliwe że tam teraz jest 2,65. Liczył pustaki na zdjęciach i mówi że musi być ok 2,8. W sobotę sprawdzę i mam nadzieje że tak będzie. Jak podłoga podniosła by się o 8-10cm i sufit obniżył nawet o 10 cm to całość i tak nie będzie niższa niż 2,6 a to mnie satysfakcjonuje.

Maniu a listwy przysufitowe u mnie i tak będą. :)

Venus masz rację to bez sensu. Podoba mi się taka obudowa i chciałam ją gdzieś na siłę wcisnąć. Ale na takiej małej powierzchni masz rację nie polepszę a pogorszę. Chwilowe zauroczenie bez zastanowienia :)

Dardurdko to koniecznie wklej u siebie zdjęcia. :)

Może też je zamówię bo cena naprawdę wporządku. Najpierw zobaczę co nasz stolarz powie, ale nie sądzę by był tańszy. On większość rzeczy na rynek skandynawski wysyła i raczej nam ich ceny poda. A przy tylu metrach to różnica może być spora. No i mam jeszcze inny pomysł na te listwy, ale o tym kiedyś :)

Co do cen barierek nie wiem :) Mój obowiązkowy mąż jeszcze nie dał do wyceny (miał to zrobić w poniedziałek :offtopic:) więc nie wiem jak nas policzą. Ale te metalowe barierki muszą być spawane tak żeby łączenia były jak najmniej widoczne no i u nas musimy je oddać jeszcze do malowania proszkowego. Pewnie cena wyjdzie zbliżona do drewnianych :eek:

A Tobie Venus za stal nierdzewną chcieli chyba policzyć 400 zl za m??

Myślę, że mimo wszystko metalowe będą tańsze... My za te grube ceowniki na konstrukcję schodów daliśmy ok. 600zł więc nie są zbyt drogie, a taką barierkę robi się z cieńszych, spawy się szlifuje i ich nie widać, a proszkowanie też nie jest drogie ;) (my konstrukcję pomalowaliśmy taką specjalną czarną mazią, i nie widać łączeń (choć nie było to idealnie przecież wykonane bo po zabudowie nie będzie jej widać ani z góry ani z dołu ;) )

Tak to w życiu że podoba się to co drogie.

Venus jak jeszcze nie wyraliście konkretnego wykonawcy to może wyślij o wycenę tu http://www.favore.pl/47349_balustrady-porecze-ogrodzenia-stal-nierdzewna-ostroda-warminsko-mazurskie.html Ostróda dość biedne miasto, spore bezrobocie więc może i ceny niższe

Ale się wkurzyłam... W sumie może to nie istotne, ale jednak. Przekonałam męża do klamki, a ze sklepu odpisali mi że na szyldzie długim nie ma w chromie. :offtopic: Co mnie to ja chcę tą klamkę, niech mi ją zrobią :bash: Na rozecie jest to czemu na szyldzie nie!!!:offtopic: Jakieś inne mi zaproponowali, ale ja ich nie chce.

Ciekawę czy można kupić sam szyld gdzieś, ale to też bez sensu...

Ale oni mają tylko złoto, brąz i antyczne srebro, a to napewno nie.

Ale chyba fakt że ja jeszcze ten etap ;)

No ale już mi przeszło. Znalazłam zastępstwo. Trochę inny kształt i wymiary, ale trudno taka też może być.

http://akces.katowice.pl/photos_offer/651.jpg

mam jeszcze real foto

http://srvimg08.tablica.pl/images_tablicapl/5430857_2_644x461/klamka-baron-chrom-na-klucz-zdjecia_rev004.jpg

Jest tylko jedno ale. Jest podejrzanie tania. Znalazłam ją nawet za 34 zł, no i za 90 też. Chyba kupię tą za 90 żeby za tanio nie było. ;) Zartuje oczywiście

Różni się od tej co chciałam (zależało mi by najpierw była górka a potem dołek), ale trudno.

ibiza linea cali

http://www.alejahandlowa.pl/obr/17091871/8c8aa7f15dff75ed_d.jpg

Na pewno będą zostawać :) ale cóż. Ja trochę mało praktyczna jestem.

Tak kupuje się komplet, czyli na 2 strony drzwi, a jak chcesz mieć zamykane na kluczyk to musisz sobie tylko ten wkład kupić oddzielnie. Do łazienki są tak jak u was już z zamkiem i gałeczką z jednej strony. Te klamki u was chyba poprostu private się nazywają???