Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytałam właśnie, że to nie takie właśnie proste. Że brązowieją i że trzeba często podlewać. Trzeba będzie się trochę podkształcić. Najgorsze to chyba właśnie te przycinanie. Przytne coś nie tak a potem już kształtu nie odzyska i będę miała szkaradki.

justi te kuliste właśnie do tego są super. Jak je zobaczyłam to tak jak ty pomyślałam, że dam je przed dom. Naprawdę pięknie trzymają kształt (przycinać jednak też trzeba).

Edytowane przez pszczolka m

Zosik w państwowych jest inaczej. Nabór rozpoczyna się w marcu a kończy w kwietniu. U nas teraz do 20 kwietnia zbierają papiery. Trzeba było wypełnić zgłoszenie przez internet wybierając 3 preferowane przedszkola i zgłoszenie zanieść do pierwszego. O wyborze decyduje nie kolejność zgłoszeń a np czy dziecko jest samotnie wychowywane przez rodzica, czy rodzic jest niepełnosprawny, czy rodzina wielodzietna, czy oboje rodzice pracują, czy rodzeństwo tam już uczęszcza, czy rodzina zastępcza. Takie dzieci mają pierwszeństwo przy przyjęciu

Już gdzieś tu pisałam, że w holu chcę zrobić szare ściany i prostokąty ze sztukaterii. Niestety zdjęć brakło. Nie ma jednak tego złego. Zobaczyłam je w niedzielę w moim ulubionym seralu (Prawo Agaty polecam) więc wklejam. Słabo widać bo zrzuty z youtube, ale co nieco można dojrzeć.pr.JPGpraw.JPG

no baa :)

A u nas dziś akcja schody. Wkońcu... :wiggle: Oczywiście zrobiliśmy inaczej niż planowaliśmy, tzn inaczej niż planował mąż, bo ja byłam za tym rozwiązaniem od początku. Więc ostatecznie schody wewnątrz betonowe. Powód (a właściwie powody): firma, która miała robić stelarz metalowy baaaardzo się ociągała. Do tej pory nawet dokładnego projektu nam nie przedstawiła, ciągle tylko obiecywali. Drugi powód to cena. Okazało się, że betonowe będą nas kosztowały o jakieś 2,5 tyś mniej. Fachowcy szalunki już porobili, a dziś zalewamy betonem. W poniedziałek więc wchodzi hydraulik. Potem wylewki, tynki i okna.

Zmieniliśmy też kierownika budowy. Stary oczywiścię nie chce się rozstać bez problemu, nawet nie chce mi się o tym pisać...

a dziękuje :)

No wkurza mnie na maksa ten chłop. Poczytałam ile ludzie płacą za całość nadzoru kierownikowi i jeszcze bardziej się wkurzyłam. On od nas takie pieniądze chce że pewnie za całość (gdybyśmy nie zrezygnowali) to z 10 tyś najmniej by wyciągnął. Na początku jeszcze tyle nie żądał, ale od jakiegoś czasu tylko więcej i więcej. Co lepsze był ostatnio i gadał z naszym budowlańcem. Rozmowa dotyczyła schodów i rozmiaru przejścia. Rozmowa przebiegła mniej więcej tak budowlaniec: no i przyjdzie jeszcze 1 cm tynku. Kierownik: chciałbym zobaczyć ten 1 cm. Nasz fachowiec się wkurzył i do niego: to od czego Pan tutaj był. Chyba P. panu płacił za to by Pan wszystko przypilnował, a Pan co kawkę pił i na leżaczku leżał. Kierownik: leżaczka brakowało :spam: Oczywiście budowlaniec nam tą rozmowę powtórzył. Mąż objechał kierownika a on do niego z tekstem: teraz to ja Panu nie ufam, jak Pan o moje rozmowy wypytuje :wtf: To kto komu powinien nieufać.

Ja już dawno bym go wywaliła, tzn po akcji jak niedopilnował i przedziurawili nam koparką oczyszczanie, tylko mąż, że to nie jego wina itp.

Zresztą taki problem z płaceniem a dokładniej z ceną mam jeszcze jeden.

Kupujemy tuje tzn mamy je kupić. Znalazłam szkółkę w okolicy. Mąż pojechał, obejrzał wczoraj i miały być po 6,5 zł. Wieczorem chłop przysyła smsa że nie 6,5 a 10zl.:wtf: Jak to przeczytałam to nawet się nie wkurzyłam, a wręcz przeciwnie śmiałam się. Niepowarzny człowiek. Nie wiem uznał, że czy tyle czy tyle to bez różnicy. Już napewno od niego nie weźmiemy. Nie ze względu na cenę a właśnie za takie podejście.

Takich historii mam więcej:sad:

Edytowane przez pszczolka m

Justi akcja zakończona wczoraj. Mam nadzieje, że z sukcesem, ale to zobaczymy za 2 tyg jak zdejmą szalunki. http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_6_218v.gif Cieszę się że wkońcu są gotowe, bo to nam wszystko blokowało. Dom idzie nam wogóle jak po grudzie. Garaż niedługo będzie skończony (w sobotę jedziemy po płytki i zlew). W następnym tygodniu zaczynamy układać kostkę przed domem, a dom to masakra.

Mamy już szkółkę z tujami - http://www.iglaki.elblag.pl . Już zamówiliśmy na poniedziałek pierwszą partię. Sprzedawca wydaje się konkretny, a o drzewkach coś więcej będę mogła powiedzieć jak się przyjmą.

Do łazienki drzwi mogą mieć zamiast tradcyjnych kratek szczeliny wentylacyjne (na 80% szerokości skrzydła)

http://blogporta.pl/images/stories/drzwi_wewnetrzne/Szczelina-wentylacyjna.jpg

drugie rozwiązanie (bardziej znane) to podcięcie wentylacyjne http://www.classen.pl/files/temp/door-pict-big/1289261647_700_500_tuleja-wciecie-1.jpg

a oto dowód, że schody się robią :)20120422419.jpg20120422420.jpg

Klątwa hydrauliczna trwa nadal. Jutro nie rozpoczniemy. Mamy już numer do drugiego i zobaczymy...

Mamy też kafelki na podłogę do łazienki w garażu. Damy gres techniczny Opoczno Dessertohttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQFZHjoftJ86NldwLyBn3GneB3kKrlF8RFIWtvcylgKE4gu48pYehaJB19tog Akurat znaleźliśmy w piwnicy tyle co nam potrzeba, więc jeden zakup mniej. :rolleyes:

Kupiliśmy (mam nadzieję już ostatnią) partię granitu. Łącznie kostka kosztowała nas 20 tyś.

Wyznaczyliśmy też (bardziej mąż, bo tu dałam mu wolną rękę) dojazd do domu i garażu. Jutro zaczynają układanie.