Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

napisałam i zniknęło wrrr.....

Venus dziękuję za czujność :hug: normalnie jakbyś mnie znała. Wiadomo ze nie sprawdziłam. Ale teraz już wiem. Jest 4 cm dłuższy niż wasz, więc ok. No i zadzwoniłam do znajomego od geberitów. Mogę zmienić go na wersję slim która ma głębokość 8 cm, więc już wogólę nie powinno być problemu z wystającą muszlą. Obiecał też wycenę mojego zamówienia na jutro. Aż się boję ile wyjdzie i co mąż powie. Jego udział w wyborze wszystkiego wyglądał tak:

-Przyślij mi listę jakie baterie, umywalki itp to prześlę koledze do wyceny.

Koniec i kropka. Nawet na firmy nie spojrzał jakie wybrałam, nie mówiąc o zdjęciach w internecie.

A od poniedziałku na budowie będziemy mieć 6 os ekipę, więc myślę, że ostro przyśpieszą :)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pszczolka mam pytanie w dwoch kwestiach - "kibelkowy spuszczalnik"….to jest chrom? Nie beda paluchy zostawac na plytce?

A dwa wzgledem prysznica ale tego recznego. Czy one sa regulowane na rozne strumienie czy leci jeden strumien tylko? Bo mi sie podobaja ale mi potrzeba taki co sie reguluje, a nie wiem czy takie w tej formie nawet sa??

Maniu ja będę mieć ten malutki o którym kiedyś pisałam, więc liczę że będą mało widoczne te ślady (bo jak piszę RL zawsze widać).

Co do prysznica to nie wiem, ale myślę że nie ma możliwości regulacji na tych malutkich.

Dostałam pierwsze wyceny i jestem rozczarowana. Ceny średnie (czytałam, że niektórzy uzyskiwali sporo niższe ceny niż w ofercie i liczyłam na to samo, a tu nic). Taniej wyjdzie zamawiać mi wszystko pojedynczo z najtanszych sklepów.

oh man…ja jestem slepa! to co wkleilas teraz i o co pytalam to kurki do prysznica, a ja myslalam ze do kibelka na dwie wody (malo i duzo) i temu sie dziwilam ze chcesz taka plytke.

Jak kupisz te do kibelka to pokaz pleasssee bo przeciez ja tez takie malutkie chce.

A jak sie kontakty sprawuja, masz juz zalozone? te co ja mam? sa ok czy jednak cos nie tak?

Venus dzięki, muszę sprawdzić czy już do nich nie wysłałam, bo jeszcze nie ze wszystkich dostałam odpowiedź.

Maniu przycisk prawdopodobnie zamówię dziś (jak mąż nie nawali z jedną sprawą). Narazie jeden (bo muszę go na żywo obejrzeć), więc zdjęcia napewno będą. Dziś też zamawiam prysznic :D

Włączników narazie nie mam założonych, bo nie ma gdzie. :) Tynki niedługo dopiero będą.

Pszczolka a wiesz ze sa dwa tego geberita? Wrocilam sie w @ bo pytalam o niego w listopadzie i mi ze sklepu podali ktory to model bo chcialam na dwa spuszczania (malo i duzo wody).

Podwojny to 115.071.21.1

Tu jest link jak wyglada, bo ciezko je znalezc na zdjeciu, przewaznie same rysunki.

Akurat ze sklepu ktory sie sprawdzil mi kilka razy, ale gdzie indziej tez sa

http://megastore.pl/106773,Przycisk-ciegnowy-Geberit-HyTouch-do-WC-reczny-meblowy-dwudzielny-chrom.html?utm_source=okazje&utm_medium=cpc&utm_content=link&utm_campaign=porownywarki&utm_term=PÅ%C2%82ytki%20do%20stelaży#dane-techniczne

A ten drugi co poakzywalas to szukalam ale nie znalazlam…czy jest wciskany czy przekrecany jak reszta serii?

Maniu dosłownie jakbyś zgadła czego szukałam. Wczoraj na niego natrafiłam i szukałam, ale tylko w usa go widziałam i to za 200 dolarów, a tu niespodzianka ty znalazłaś u nas. Czarownica normalnie ;)

Nie wiem czy on jednak może być bo jest napisany że meblowy, no i na dole u mnie chyba odpada bo ma 12 cm głębokości a ja będę mieć stelaż 8 cm.

A który drugi??

no ja je znalazlam juz w zeszlym roku, pokazywalam u siebie. A ja je wlasnie widzialam ale na stronach z UK i innych EU krajach oprocz Polski temu pisalam do sklepu.

OK…….co znaczy i jak wyglada skoro pisze ze do meblowej??? szukalam na necie i nie moge znalezc! help!

A z reszty to takie malutkie sa ale pojedyncze, stal albo chrom i ida i do meblowych i gipsowych:

http://megastore.pl/106787,Przycisk-pneumatyczny-Geberit-HyTouch-do-WC-reczny-meblowy-pojedynczy-chrom.html

http://megastore.pl/106788,Przycisk-pneumatyczny-Geberit-HyTouch-do-WC-reczny-meblowy-pojedynczy-stal-nierdzewna.html

i podwojny…ale na 8cm i mi nie podoba sie jakos, za normalnie wyglada :):)

http://megastore.pl/106785,Przycisk-pneumatyczny-Geberit-HyTouch-do-WC-reczny-meblowy-dwudzielny-chrom.html

oswiec mnie z tymi meblowymi co to za cudo bo nie kumam z czym to sie je. Chyba ze znajdziesz cos jeszcze podobnego to dawaj na tapete…no i mysle ze warto byloby zadzwonic do nich i sie zapytac jak to jest z tymi meblowymi i czy sie da czy nie w sciankach??

Maniu właśnie te dwa ostatnie które pokazałaś są super i je znalazłam w usa. to nie jest to samo co pokazałaś przed wczoraj (ten meblowy)?

Ja trochę szukałam tych przycisków i powiem Ci, że małych podwójnych nie znalazłam wogóle. tzn znalazłam ten jeden który Ci się nie podoba i mi też nie. Tego z usa nigdzie nie widziałam, ale nawet jakby był i przeliczyć cenę 800 zl to i tak bym nie kupiła.

Te pojedyncze są w różnych wersjach np meblowe (o karton gipsach ani słowa), albo meblowe, które można montować w karton gipsy. No i nie wiem czy wiesz ale one są plastikowe (nie wiem czy są metalowe, jak znajdę czas to dziś poszukam, bo jutro mam ostateczny termin na zamówienie).

Co do dopytywania to ciężka sprawa. Jak już pisałam rozmawiałam z jednym (a właściwie 2 chłopami, którzy sprzedawali w sklepie) nie mieli pojęcia o ich istnieniu. Mamy znajomego który budowlankę sprzedaje też nie wiedział nic (o geberitach slim ode mnie się dowiedział, podobnie jak znajomy hydraulik). Pytałam też naszego budowlańca, powiedział, że można, ale z wyrazem twarzy: "nie wiem o co Ci babo chodzi". Ja już w kompetencję sprzedawców i fachowców nie wierzę. Ostatnio wysyłałam listę do wyceny. Podałam nazwy, nr katalogowy i co to jest. Wyobraź sobie że z jednego sklepu chłop odpisał mi, że nie znalazł kilku rzeczy (dokładnie znalazł tylko jedną) i że to albo nowość (nieprawda), albo mam numery złe (brałam ze strony producenta), bo oni mają całą ofertę Grohe a tego nie było. W innych sklepach znaleźl, po moich numerach. ;)

A z nowości budowlanych to Pan koszący trawę skosił mi porzeczkę :mad: . Podjazd w jakiś 2/3 zrobiony. Jedna rzecz idzie do poprawki. Robimy koło z czerwonego kamienia. Panowie zostawili na nie szerokość 1,5 m co jest stanowczo za mało. Wygląda to jak studzienka kanalizacyjna ;) Muszą wybrać jeszcze szarego i zrobić większe. A ogólne wrażenia to nie podoba mi się, ale się tym nie przejmuję. Ważne że mężowi się podoba i zgodził się na umywalkę burlingtona ;) Maniu spójrz na e-maila.

no wlasnie jest problem widze taki sam z dowiedzeniem sie…ale zaczne od poczatku.

Dwa ostatnie ktore podalam to byly pierwsze ktore znalzlam w zeszlym roku, niestety znalazlam je jak widzisz w Danii a ja po ichniemu nie paniam, wiec nici z tego…wtedy napisalam do polskiego sklepu i mi podali ten pierwszy co Ci pokazalam, ale mowisz ze za dlugi i meblowy jest. Teraz tak - prosze Ci napisz co znaczy meblowy?????bo ja nie wiem. Po drugie - ja wtedy gosciowi napisalam ze chce zabudowany w kartongipsie i na wysokosc 80+ cm stelaz i on mi wlasnie podal ten! A mowisz ze on meblowy nie do zabudowy czyli albo zla info mi dal albo moze jednak mozna???? :confused:

Nastepna sprawa……poszukalam na necie w kraju ktorego bede rozumiec czyli…Anglia. I znalazlam je. I sa i metalowe i plastykowe, niestety cena rozna i to duza rozna…metal wyszlo pi x drzwi 655 zl a plastyk jakies 288 zl po przeliczeniu.

Powiem Ci szczerze ze mi by bylo wsio rawno nawet jakbym miala plastyk - byle mial dobra gwarancje i sie nie scieral i wygladal wlasnie tak.

http://www.boundarybathrooms.co.uk/Bathroom-Suites/Flush-Plates/Geberit-Dual-Flush-HyTouch-Mechanical-Finger-Push-Button-Metal_9265_35963.html

tam sobie mozna zmienic opcje na metal i plastyk pod zdjeciem

ale znalazlam go i taniej:

http://www.flowtrends.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=9516

wyglada niby ze dlugi ale tam sa pokazane kabelki, czyli nie jest taki dlugi.

Sprawa jednak sie ma tak ze do niego potrzeba takiego pojemnika:

http://www.boundarybathrooms.co.uk/Bathroom-Suites/Cisterns/Geberit-UP200-Dual-Flush-Concealed-Cistern-For-Flush-Plates.html

znaczy sie UP200

Jak masz kupowac juz teraz to raczej ten odpada bo za malo czasu sprawdzic, dowiedziec sie i znalezc?

Ja nie wiem co zrobie, napisze jeszcze raz do tamtych z tamtym pierwszym co mi podali a jak nie to poprostu kupie te na jedna wode, ale napewno bedzie malutki.

U mnie w domu teraz w kazdym kibelku jest na pojedyncza wode i nie narzekaja.

Co nie zmienia faktu ze ten byl moja pierwsza miloscia i sie mi najbardziej podobal, ale…to tak jak z moimi schodami moze byc - se mozna pomazyc :(

Aha…odpisalam.

Maniu meblowe czyli do montażu w spluczkach meblowych. Czy w podtynkowych mogą być nie wiem.

Czy wejdzie mi do geberitu slim też nie wiem. Chyba napiszę do geberitu, bo informacje na ich stronie są bardzo ubogie. Jedyne co znalazłam na ich stronie to, to że są i metalowe: http://www.ceneo.pl/1877326

Dlatego myślę by zamówić jeden, bo u góry będę mieć stelaż tradycyjny i tam powinien pasowqac.

Już do nich napisałam, zobaczymy czy odpowiedzą. Mają niby doradców technicznych w regionach, niestety strona nie działa i nie znalazłam nr tel.

Mania z geberitu zero odp. Do doradcy technicznego też nie mogę zadzwonić bo nie mam nr tel (strona im nie działa ciągle). Wiesz ja zamówię jeden ten pojedynczy malutki i potem dam Ci info czy i do którego stelaża da się zamontować. A nie wiem czy wiesz jest jeszcze jeden typ tych małych:

http://www.sklep.omnicom.com.pl/product/image/2505/00291606.jpg

A co do kranów to tu Ci napiszę

Czym się różni 3 od 5

http://www.reefbathrooms.co.uk/basintaps-c-37_398_403_414_415.html

Bo chodzi mi o któryś z nich.

No wlasnie wiem ze sa i takie pojedyncze i jakby co to tez taki zamowie jak Ci mowilam, trudno bedzie jedna woda byle byl malutki. To jak cos bedziesz wiedziec to dawaj znac.

A co do kranow…

Ten ktory ma pop-up waste - zauwaz z tylu ma taki "cyngiel". Niestety nie mam zielonego pojecia jak sie to po polsku nazywa, tak samo jak sie nazywa fachowo to do czego sluzy - jednym slowem, zeby zatkac dziure w zlewie musisz pociagnac ten cyngiel lub wcisnac.

Drugi ktory jest Click-clack tego nie ma i podejrzewam ze poprostu palcem wciskasz i wyciskasz ta zatyczke.

Mam nadzieje ze wiesz o co biega bo nie wiem jak inaczej sie wyraic.

Wiem ze mam teraz taki z tym cynglem i…sie popsul po dwoch tygodniach. Jak dziala click-clack nie mam pojecia bo nigdy nie mialam.