Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

No ja wczoraj zakomunikowalam M ze napewno metalowca brac nie bede za taka cene. Z plastykiem jestem ok. Ale narazie nie kupuje. Powstrzymam sie do spotkania z hydraulikiem, bo jak sie okaze ze nie moge miec sraczyka na gorze to co…

Pszczolka tak z ciekawosci. Bede obliczac pi x drzwi ile mnie wyniesie lazienka - kafle, kran, kibelek, prysznic itp - bez roboty i rur. Powiedz mi czy Twoje zalozenia poczatkowe cenowo wyszly na koncu teraz takie same, mniejsze czy wieksze?? Chyba z jakas gorka trzeba liczyc co?

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maniu zadajesz trudne pytania :) Nie robiliśmy żadnych założeń.Ale obstawiam że będzie to tak

ok. 3000 prysznic

1200 odplyw

kibelek 500

umywalka ze stelazem 2500 (maks)

kran 800

plytki podloga 1000

plytki sciana (tu nie wiem ale pewnie ok 2000 - 3000)

stelaz i przycisk 1000

farba-200

oswietlenie- 500

To jest dolna. Płytki wyceniłam trochę z zapasem bo nie wiem jakie ostatecznie wybiorę. No ale jeszcze robocizna dojdzie więc ponad 10 wyjdzie napewno.

A i jeszcze obudowa do prysznica szklana, ale tu nie mam pojęcia ile szklarz sobie zazyczy.

W górnej obstawiam mniej więcej tak:

wanna - 1500

kran - 2700

umywalka - 1500

kran - 1000

kibelek - 1500

stelaz i przycisk - 1000

płytki podłoga - 2000

lustro - 1000

zabudowy - 6000-8000 (tu tak strzelam bo nie wiem ile za szafki wezmą)

blat - 2000

farby-500

oswietlenie-1000

Podobno taki zapas to 10% + do tego co się początkowo założyło, ale nie zawsze tak wychodzi. Moim rodzicom parę lat temu wyszło +50%.

:):)…a to mi dokladnie napisalas :)

M mi ostatnio powiedzial - a moze idz do Castoramy po wszystko hahah…ale zlew kazal zostawic ten co chce cwana bestia. Ale widze ze jest OK…mi oprocz brodzika i szyby, robocizny i rur itp, wyszlo jakies 14 tys za wszystko wiec widze ze nie jest tragedia i sa to normalne ceny.

Ale kurna + 50% mam nadzieje ze mi nie wyjdzie.

Jaka duza szybe Pszczolka bedziesz miec? Z iloma drzwiami ( o ile bedziesz miala drzwi)??

Jak bedziesz miala jakas wycene za ta szybe daj znac, bo sie kompletnie nie znam na tym a tez zdaje sie bede musiala na wymiar a nie standart sklepowy.

ja to wolę mężowi łącznie nie mówić bo jak usłyszy ile to powie, że za dużo, a jak poszczególne elementy będziemy kupować to się nie doliczy ;)

W sumie jak by się uparł to i w 5 tyś by się zmieścił:yes:

Szyba mała będzie. Dokładnie jak to rozwiążemy technicznie to jeszcze się muszę zastanowić, ale będą 2 drzwi, a nie będzie ścianki szklanej stałej. Będą się zamykać pod kątem 90 st. No i będą małe bo łazienka mała coś pewnie ok 80 cm szer, a wys jeszcze nie wiem ile się daje, ale pewnie ok 200 cm.

Dawno nie pisałam co tam się dzieje na budowie, bo nie ma się czym chwalic.

Jeszcze niedawno cieszyłam się, że budowlańcy całą ekipą wejdą na budowę i prace przyśpieszą. Oczywiście moja radość była przedwczesna, bo nie dość że weszli we 3 to jeszcze robili 3 dni :bash: Przebrali ostatnio miarę. Jak już pisałam (a może nie) oprócz naszej roboty wzięli jeszcze polbruk u naszego kierownika, a potem jeszcze elewację. Wkurzyliśmy się, ale obiecali się pośpieszyć więc odpuściliśmy. Dziś jednak nie przyszli wcalę więc mąż zadzwonił do kierownika z pytaniem ile mają jeszcze roboty u niego. Co się okazało??? Ze do niego też przyjeżdżają na parę godzin dziennie (czyt 3-4-5) i że wzięli jeszcze gdzieś jedną robotę:offtopic: To już przesada. Zabraliśmy im klucze i już mąż gada z nową ekipą która może zrobi nam tynki. Nie muszę mówić jak się wkurzyłam. Myśleli, że są cwani. Nas specjalnie przeciągają bo liczą, że u nas mogą pracę zimą robić (już słyszałam o pomyśle kładzenia tynków zimą), a w między czasie chcą jak najwięcej robót zrobić. A najfajniejsze jest to, że jak wybraliśmy hydraulika to oni do nas. Nie bierzcie go, bo to znajomy i przyjdzie do was jak nigdzie roboty nie będzie miał i będzie ciągle na raty robił. No widać, że po sobie tak sądzili ;) Oni też znajomi i napewno coś będą jeszcze u nas robili, ale ile to zobaczymy.

no wlasnie…znalezc fachowcow odpowiedzialnych i nie cwaniakujacych to jak rosyjska ruletka.

Moja siora teraz miala to samo, musiala jedna ekipe przegonic. Druga za to jak przyszla to zero zastrzezen. I SLUCHAJA. Zadnych wydziwian i zadnych "zrobilem po swojemu" za plecami "bo tak uwazalem ze bedzie lepiej".

A szybka w sam raz. U mnie lazienka na szerkosc co prawda na 1.60m (uwazam ze TYLKO) ale nie wiem na ile wyjdzie szyba. Zalezy od scianek i polek. W kazdym badz razie ciekawa jestem jak sie to cenowo bedzie mialo z gotowcami. Tak ze jak cos to czekam :)

Maniu sprawa załatwiona. Wczoraj mąż zadzwonił do nowego tynkarza, dziś rano pojechałam na budowę spotkać się z nim, a jutro wchodzą na tynkowanie.:) Mogli by nawet dziś, ale jeszcze zdjęcia muszę porobić (żeby wiedzieć jak kable idą) . Półtora tygodnia i będzie po robocie. Potem albo okna albo posadzki. Fakt że będą nas trochę więcej kosztować, ale zrobią maszynowo i będzie bardziej gładkie niż robione ręcznie. To się nasi fachowcy zdziwią jak zobaczą że im jedną robotę zabraliśmy:D Może da im to do myślenia i przyjdą kamień skończyć układać. A jak nie pomoże to kolejną robotę też im zabierzemy. Mam już namiar na posadzkarza. Jedyny minus to, to że będę musiała być ciągle na budowie. Mam nadzieje że będzie ładna pogoda.

Maniu ja mam nadzieję, że wyjdą sporo taniej niż gotowce. W świecie łazienek ceny mają kosmiczne. Nawet po 10 tyś.:eek:

ano…ogladalam te szyby i mi sie powieki uniosly

Przez przypadek - bo szukalam ladnej plytki co wypatrzylam - trafilam na takie panele…obejrzyj sobie jego cala kolekcje, niektore sa ladne, znaczy dla mnie :)

http://www.tubadzin.pl/pl/kolekcje/kolekcje_maciej_zien/barcelona.html/kID/84/Palazzo/

Maniu ale te panele są tylko na inspiracji. Oni chyba nie mają ich w swojej kolekcji (przynajmniej ja nie znalazłam).

A dziś był szalony dzień. Padam... Musiałam powynosić mnóstwo desek, płyt, listew, posprzątać gruz po hydraulikach (bo sprytnie złożyli go w jednym miejscu i nie wynieśli z domu). Panowie od tynków byli przed czasem i już wszystko sobie dziś przygotowali. Zaczęli by dziś tynkować, ale do 25A kontaktu mamy jakieś 150-200 m i musieliśmy załatwić drugi przedłużacz. Ma być jutro z samego rana więc zaczną tynkować.

Na budowie mamy błotną masakrę, a pozatym tony kamieni zostawionych na wiezdzie, różne palety, hałdy piachu. Panowie chcieli sobie ułatwić pracę i w to pobojowisku wjechali samochodem. Oczywiście utknął im w błocie:) Musiałam po wsi traktora szukać by ich wyciągnać :lol2:

A zeszlas na dol?? :)

Kolo obrazka bazyliki z Barcelony sa dwie listwy cienka i gruba ktore sa na inspiracji z wanna, ponizej w drugim zadku - pierwsza od prawej jest ta plytka, tyle ze lezy poziomo. Na samym dole masz cennik :)

Moze gdzies sklep kolo Ciebie jest i ma na stanie zeby zobaczyc na zywo?

A przejechalas sie chociaz tym traktorem????

:Pzeszłam ;) Ale tamte są gładkie a na zdjęciu panelowe.

Muszę podjechać do 2 sklepów może tam będą. A znalazłam takie panelowe chyba sanitas albo sarantis :rolleyes::rolleyes: Chce jeszcze grazie sobie obejrzeć i myślę że coś wybiorę.

Dziś tynkowanie poszło błyskawicznie. Panowie w kilka godzin pokryli cały dom pierwszą warstwą tynku. Jutro od 6 zaczynają już właściwe tynkowanie.

A od poniedziałku wracają Panowie od układania kostki. No przynajmniej tak mówią. Zobaczymy.

Kochana ja się jeszcze wtrącę zanim całkiem zbankrutujesz, Twoje koszty np na górną łazienkę zamykają się wstępnie w 24 tysiącach.

Nasza górna kosztowała nas 35 tysięcy, a sprzęty były o wiele wiele tańsze. Pozwól, że Ci to rozpiszę:

Kafle - ok 6 tysięcy

Robocizna - 9 tysięcy

Wanna - 300-350 zł

Bidet - 1200

Sedes - 1200

Stelaże ok 1800

Przycisk ok 100 zł

Umywalka 200 zł

Zestaw prysznicowy 1400 zł

Bateria wannowa 350-500 zł

Bateria kranowa ok 300

Bateria bidetowa ok 300

Zabudowa meblowa 3000

Odpływ prysznicowy 1100

Wychodzi 26450 - zobacz jaka różnica między tym co mamy a ile ostatecznie nas wyniosła. Ta reszta to przeróbki, fugi, silikony, rurki, przyłącza (niestety na to idzie bardzo dużo pieniędzy). Pszczółko przeanalizuj to sobie na spokojnie.

Nie moja sprawa co robicie ze swoimi pieniędzmi, ale lojalnie ostrzegam, bo mi ta łazienka przed rozpoczęciem prac nie wychodziła powyżej 20 tysięcy.

Venusku dziękuję za info. Każde się przyda. Wiem że jest to niedoszacowane bo kilku "drobiazgów" nie ujęłam. To tylko szacunki na sprzęty. Robocizny wogólę nie liczę, ale u nas napewno będzie niższa, bo kafelkujemy tylko podłogę. A u was kafelkarz miał sporo roboty. Za to kompletnie nie wiem ile weźmie od nas stolarz za meble i zabudowę wanny. Tu może nawet wyjść 2 razy tyle co napisałam, w zależności od materiału i firmy. No i nie ujęłam listew przysufitowych i przypodłogowych, oraz przyłączy, które już są. Zobaczymy to będzie wyzwanie by zmieścić się w 25 tyś (bez robocizny) :p

Maniu i masz wycenę jak to w praktyce wygląda +50 % ;)

I przypomniało mi się:) Pan nie chciał mnie na traktor wziąć:no:, ale przynajmniej sąsiada poznałam. No i ma szklarnie więc będzie od kogo pomidorki i ogórki kupować :rolleyes:

Po południu przywieźli nam 3 wywrotki kamienia i wywalili na wjeździe. Nie wiem jak tam jutro ktokolwiek się dostanie na działkę. Tynkarze jak przyjadą to się lekko zdenerwują . Męża to chyba ukatrupię za ten kabel, bo pokazała bym wam mój krajobraz z kamieniołomów.

trzymajcie mnie bo zabiję :p toć to grzech pokazywać mi takie cudności. chce wszystko:jawdrop:

Mania zajrzyj koniecznie.

A prawdopodobnie w środę będę mieć wszystkie tynki jupiiii:wiggle::wiggle::wiggle: Panowie idą jak burza. Dziś pracowali od 6 do 6. Nie chcę zapeszać, ale jak do tej pory robią wrażenie najbardziej profesjonalnej i solidnej ekipy z tych wszystkich jakie mieliśmy.

Jadę jutro z mężem do pracy po ten nieszczęsny kabel do aparatu. Więc będą zdjęcia wieczorkiem :)