Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O Zosik dziękuję Ci kochana za potwierdzenie :)

Parę dni mnie nie było bo mieliśmy taką smutną rodzinną uroczystość i wszystko zostało zawieszone, a Panowie od elewacji weszli dopiero dziś.

Pasy będą ostatecznie, gdzie i jak nie będę opisywać jak zostaną zrobione to pokarzę. A to pokazanie może być już nawet pod koniec przyszłego tygodnia :) No i jeszcze jedna sprawa. Podjęliśmy decyzję, że jednak malujemy elewację w tym roku. Będę miała niewykończony dom w środku ze skończoną elewacją ;)

Muszę tylko wybrać kolor. No i tu jak zwykle jest dylemat. Ma być kolor coś ala z tych zdjęć powyżej tzn. szaro-bury.

Wstępnie wybrałam 4. Może na zdjęciach to nie to samo ale pokażę. a329649d126cfcb6.jpg

Na zdjęciu u mnie wpada w lekką zieleń Chyba nic nie wyjdzie z tego pokazania :bash:

i

Edytowane przez pszczolka m

Agusia nie zapeszaj, bo mam dylemat. Wiem jak ma to wyglądać, ale za cholerę nie potrafię wybrać koloru z małego kawałka próbnika.

Dziś na budowie robiłam jeszcze zdjęcia i po głowie chodzi mi jeszcze najciemnieszy kolor. Zaraz wstawię może bardziej naturalne te kolory będą.

eabae143187c56bagen.jpg

29c90ef2b5e862f2gen.jpg

65ef56c120ffe9a0gen.jpg

Panowie od elewacji zamontowali dziś parapety w garażu (w 3 oknach). Wzięłam białe bo ramka wokół okna będzie biała i wtedy nie będzie mi się parapet wyróżniał. Wzięliśmy zwykłe aluminiowe. Miałam zrobić zdjęcia, ale na sam koniec pokłóciłam się z nimi i już nie miałam do tego głowy. Robienie elewacji na domu przez tą ekipę stoi pod bardzo dużym znakiem zapytania, ze względu na chamskie zachowanie pana kierownika. Właściwie ja już jestem na nie, ale zobaczymy jutro.

Agusia niby tak, ale jak przychodzi czas na decyzję to jest już gorzej, zwłaszcza, że ja nie chcę by elewacja była jasna. No nic do decyzji zostały mi 2 godziny, najwyżej będę kląć jak już pomalują :)

Ja właśnie chcę jasne, bo dodatki mam ciemne! Ale nie będą to szarości, raczej beże. A dwie godziny na myślenie, to sporo czasu, aby powstał galimatias. Powodzenia:)

Dziś będzie otynkowana druga ściana (zdjęcie wieczorem), a ja mam jeszcze jeden dylemat. W dolnych oknach będą kraty (już je kiedyś pokazywałam) i zastanawiam się nad ich kolorem. Czy zrobić białe jak ramka wokół okna czy szare jak elewacja ? Jak szary to wątpię jednak by był w identycznym odcieniu jak elewacja.

Ściana skończona. Zdjęcia nie będzie, bo doszłąm do wniosku, że nie jest ona wdzięcznym obiektem do fotografowania:p Długa, narazie biała ściana bez okien ot co.

Decyzję co do krat podjęłam - będą białe. Rozrysowałam Panom jak mają mi obramówki zrobić - przy dachu będzie przytwierdzona deska - by nie pękało na styku elewacja-dach.

Jedynie wynikła pewna sprawa z cokołem. Nie może być sama elewacja przy drodze, bo będzie się chlapać i brudzić. Płytek nie chcę, więc zostaje marmolit, granplast czy jak to nazywają. No i chyba też chcę biały (o ile znajdę) z tym że będzie musiało to być aż na wysokość ok 45 cm a wszystkie opaski będą miały 15 cm.