Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

Jestem po pierwszym dniu w przedszkolu i było nieźle. Oczywiście zgodnie z oczekiwaniami mała płakała (jako jedyna), że nie chce iść do domu :p Jeszcze 2 dni zajęć adaptacyjnych, a od poniedziałku będzie przedszkolak na całego.

A co na budowie? Dzieje się powoli. Elewatorzy zapowiadają się na czwartek lub piątek. Pan Waldek kończy roboty na dworzu. Po ostatnim ochłodzeniu mąż się trochę przeraził, że za dużo rzeczy nie mamy na zewnątrz skończonych przed zimą, więc narazie prace brukarsko-murarsko-ogrodowe. Beton w domu schnie bardzo wolno, więc zaczniemy go papować pewnie w następnym tygodniu. Wciąż też czekamy na te nieszczęsne okna. Miały być w tym tygodniu.

Mamy też mały problem z ekipą od naprawy komina. Pierwszy Pan powiedział, że zrobi, ale nie przyjęchał i nie odbiera tel. Drugi przyjechał i powiedział że nie zrobi bo nie umie zrobić tego ładnie :o Szukamy więc dekarza.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję. :p W piątek wybieram się do mojego ulubionego szmateksu, może znajdę jakieś fajne materiały i w weekend szyję drugi, troszkę mniejszy. Ten dam na małego jasia, piżamkę a drugi będzie na kapcie.

Marienko ta kosztowała koło 1 tys. Ja szukałam takiej co ma w środku elementy metalowe. Ale jak robiłam rozeznanie to wyczytałam że bardzo sobie ludzie chwalą te maszyny które czasem są w lidlu a one dużo tańsze są.

A córka rzeczywiście dzielna. Ona jest trochę nietypowa (co nie powiem czasem mnie martwi), bo nie boi się nikogo. Podejdzie i zagada do każdego. Nikogo się nie krępuje, nie wstydzi. Zobaczymy jak to będzie. Zapobiegawczo jednak kupuje w poniedziałek jakiś drobiazg w nagrodę, że sama tam była.

Drugie podejście do wstawienia zdjęć:bash:

Panowie poprawili pierwszy komin. Wcześniej było ładniej ale teraz jest mniejsze ryzyko przeciekania.

a3d85efc2bf53facgen.jpg

Robimy też kamień pod wiatkę na opał. Będziemy rozbierać blaszak widoczny z tyłu i obudowywać drewnem w kolorystyce domu.

406fc9874cc9713fm.jpg

Planujemy coś w tym stylu (bez okienka na bocznej ścianie i okiennic).

jssm_garden_shed_quaker_1.jpg

406fc9874cc9713fm.jpg

X-DJB-10x12Shed-Photo-Large.jpg

Edytowane przez pszczolka m

Wywozimy też ziemię i oczyszczamy teren (przed i po).

prz.jpg53c161925890d4b7gen.jpg

Wyrównana podłoga też już prawie przeschnęła. Firma przysłała nam beton mostowy zamiast tradycyjnego no i niestety jest dość gruboziarnisty. Za to plus jest bardzo twardy.

820b0d4c1a1d71ccgen.jpge5f8a4d41ea61b5agen.jpg

No i nasz skuty taras, czekający na kolejne papowanie.

228803fe0075953fgen.jpg

prz.jpg

53c161925890d4b7gen.jpg

820b0d4c1a1d71ccgen.jpg

e5f8a4d41ea61b5agen.jpg

228803fe0075953fgen.jpg

Mam też trochę krawężników granitowych. Będziemy z nich robić schodki na skarpie.

kr.jpg

Coś jak tu (tylko, że u mnie będzie tylko kilka stopni). No i moje marzenie to obsadzenie ich zielenią tak by się ładnie, naturalnie wkomponowały).

42fd9_garden_design_6575970451_6a71eb7285.jpg

Przez skarpę plot musiał być na podmurówce no i teraz muszę coś z nią zrobić. Albo otynkujemy albo okleimy cegłą.

31a2091006c180bbgen.jpg

kr.jpg

Edytowane przez pszczolka m

Janome dobra maszyna. Mialam kupic tutaj wlasnie metalowa w srodku ale jak zobaczylam cene za funkcje co chcialam to zwatpilam (1800$) i kupilam Singera metalowa Heavy Duty. Od jedwabiu do skory i dzinsu szyje i ma ovelocka co dobre, przeszyla mi jak po masle 4 warstwy skory i to grubej bo meblowej, a o to mi chodzilo. A cena byla duzo nizsza.

Fajne te schodki beda! Mam podobnie zrobione w PL - ogrod z plaskiego nam przechodzi w stroma gorke . Tyle ze nie ma tam posadzonych krzewow a barierka bo po prawej stronie stromo i niezle mozna sie spitolic, mimo wszystko takie skalne schodki sa super.

Kolo tych schodkow przy zrodelku co nam na grodzie wybija robilam cmentarz dla much :yes:

A domek teraz jak pokazalas no no....wyglada super!

Ile Ci jeszcze zajmie skonczenie i wykonczenie? :):):):)

Edytowane przez mania1220

Maniu to co ty chciałaś za funkcje? 1800$??? Za taką kwotę to ja nawet maszyn nie widziałam u nas :jawdrop:

Ile zajmie? Oj długooo... Niestety ciągle pieniędzy brakuje. Planujemy zimą, ale co wyjdzie nie wiadomo.

A z nowości to proszę:

576c856c045eb6b4gen.jpg

c5e1d38fde0c5a28gen.jpg

5e15ef8afe80293cgen.jpg

Na dole mamy już wszystkie okna. Teraz będą montować górę.

Niedługo (w tym lub na początku przyszłego tygodnia) przywiozą też nam drzwi zewnętrzne.

Elewatorzy robią też elewację na garażu. Zamontowali już moje kraty, a dziś kładą strukturę. W następnym tygodniu będą malować.

Mamy też uporządkowaną większą część działki. Muszę wstawić zdjęcia przed i po to będzie widać ogrom wykonanej pracy. Panowie którzy robią nam porządki bardzo pracowici i solidni.

Niestety porządnych fachowców ciężko znaleźć.

Mam już cały tynk na garażu. :wave:Tak wygląda z frontu.

6f1507b1e765f52dgen.jpga8c7146816a34a9agen.jpg

A tu zamontowane kraty:

ed5e952b43c065f6gen.jpg

Jeszcze kilka prac wykończeniowych typu malowanie płyt i belek i nakładamy kolor :wiggle:

Ponieważ kończymy już prace porządkowe mamy mały dylemat z ziemią. Czy ktoś wie czy lepiej nawieźć czarnoziem teraz czy na wiosnę?

Rozebraliśmy już blachę z budy, którą będziemy przerabiać na wiatkę. Jutro oczyszczanie z rdzy, w czwartek wycinanie okien i malowanie chlorokauczukiem a w sobotę prawdopodobnie przesuwamy ją na jej właściwe miejsce i będzie można zacząć obudowywać.

Tak wygląda po naszej akcji:

19ef468908b8e076gen.jpg

A tutaj zmiana jaka zaszłą przed domem:

było:

9b4063fca6056cbegen.jpg

jest:

24e2a92d78ea8c08gen.jpg

A tak wygląda front domu po wstawieniu wszystkich okien:

468129bfb2fa163egen.jpg

Prace nad wiatą stoją :bash: Pada już drugi dzień z rzędu praktycznie ciągle :offtopic: A miała być w sobotę przestawiana i obudowywana.

Dobrze że chociaż w domu coś się dzieje. Dzisiaj ma być skończona 2 warstwa foli i dylatacja a jutro rozłożony styrodur. W następnym tygodniu będzie mógł wejść hydraulik i kłaść podłogówkę.

Gorzej przez ten deszcz mają elewatorzy. Chcieli skończyć w tym tygodniu garaż, a w następnym wejść na dom ale słabo to widzę. Narazie obudowali kran płytkami i zrobili ramki wokół okien, bram, drzwi. Dziś prawdopodobnie dalsze malowanie podbitki, być może krokwi i montowanie listew. Malowanie raczej w przyszłym tygodniu.

Marienko nawet nie wiesz jak się cieszę że coś się dzieje. Po tylu przestojach wkońcu jakoś to idzie. A pogoda cóż, tak jak mówisz będzie coraz gorsza. Mam nadzieje, że chociaż uda nam się zrobić elewację na domu i tą wiatkę zrobić. Reszta robót już w domu więc pogoda nie taka straszna.

Agusia dysperbit z jednego powodu. Nie możemy dać papy ponieważ jest zakaz ich stosowania wewnątrz i kierownik nie wyraził zgody. Zresztą robiłam poszukiwania i tak naprawdę to nie ma żadnego materiału izolacyjnego który miał by certyfikat PZH do stosowania wewnątrz. Nawet ta papa icopala fundament szybki profil, o której wszyscy piszą w internecie że ma certyfikat tak naprawdę nie ma zezwolenia bo go ściągnełam. Piszesz że szkodliwy i się z tobą zgodzę, ale myślę że podobnie jak papa. Zresztą nie będzie tak źle bo kleimy na to 2 warstwy foli 0,6 mm, 10 cm styropianu, srebrną folię i posadzkę. Niestety jakaś izolacja musi być.

Maniu kolumienki w waszym góralskim domu to dopiero była by profanacja :jawdrop:. Dobrze, że ich nie macie :) Ja do moich jakąś szczególną miłością nie pałam, ale dobrze, że są z jednego powodu. Dom będzie szary, a je pomalujemy na biało i to napewno rozjaśni dom.

A z nowości budowlanych to: rdza z domku wyczyszczona w 90%. Jutro akcja przesuwania i malowania chlorokauczukiem.

W domu folia rozłożona na dwa razy, poklejona i dziś mam nadzieje, że panowie skończą rozkładać styrodur.

Panowie od elewacji ciągle pracują, ale robią drobne prace, których efektów nie dokońca widać :cool:. No ale na początku przyszłego tygodnia powinien być finisz i przeprowadzka na dom.

Dziś przyjechał styropian na elewację. Mąż wybrał jakiś grafitowy, ale nie wiem co to za wynalazek.

Zdjęć brak, bo nie wzięłam aparatu :)