Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

Hej Naberio. :) No trochę się zmieniło, ale w sumie to nie dużo. Mam porównanie chociażby do domu który niedawno koło nas zaczęli budować. Fundamenty kopali pod koniec czerwca, a teraz mają już okna, ocieplone, a w środku wylewki i tynki:jawdrop: Pewnie na święta już będą mieszkać.

A tu zaległe zdjęcia wylewek - wysypek ;)

a44c1e4c94e4c7b3gen.jpg

83f6b0163a2b8646gen.jpg

e28eccc2c295efabgen.jpg

Jutro będą odbierane przez kierownika.

Zrobiliśmy też izolację tarasu i balkonów.

b31bb2070ab7a1c9gen.jpg

W tym tygodniu chcemy też wstawić drzwi zewnętrzne. Były by już, ale żeby tradycji stało się za dość muszą być trochę przerobione.

Zaczęliśmy też ocieplanie domu. Panowie mają już robić u nas całymi dniami, a nie tylko po południu, więc powinno być szybciej niż do tej pory.

2c4b6b8f33afe6b0gen.jpg

Gruntujemy też (moimi rękoma :)) ściany przed szpachlowaniem. Tutaj akurat nie ma nic ciekawego do pokazania ;)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie tam nie martwię się. Tylko jak widziałam ten rosnący w oczach dom koło nas to się śmiałam. Tyle po nas zaczęli i tyle przed nami zamieszkają:rolleyes:

Choć jak to złośliwie sąsiad powiedział u was to wszystko musi być na full wypas, więc zgodnie z tą zasadą wolę trochę poczekać i zrobić tak jak chcę:yes:

No i podobno mam już jedną ścianę wyklejoną styropianem :wiggle:, a dziś panowie wchodzą do kotłowni przygotowywać pod płytki (których jeszcze nie mam)

Hej Emi :) Ty wiesz jak wygląda mój dom ja jak twój to teraz kto kogo pierwszy znajdzie na zywo ;)

A teraz ocieplona ściana.

Dziś będą ją wyklejać siatką :) Swoją drogą styropian ma kolor jak elewacja po co ją malować ;)

No i gdzie tu dać białe pasy. Na garażu są na granicy dach parter. Tu dach kończy się wcześniej, więc wypadał by w połowie okien balkonowych. Raczej będzie to nie bardzo. Najlepiej było by na lini balkonu, a może wcale ??

Wylewki zaakceptowane przez kierownika.

Edytowane przez pszczolka m

Hej Dropp chyba nie dawno a wcale ;) No chyba że w ukryciu:rolleyes:

Rutinko dziękuję. Jak dom wyjdzie pewnie dopiero na wiosnę zobaczymy. Pogoda się psuję a z tempem naszych panów chyba już się nie wyrobimy. Mam nadzieje, że chociaż do połowy listopada skończą ocieplać.

A może się witałaś :oops: Przyznam się publicznie mam straszną sklerozę. Idę np po herbatę do kuchni a wracam bez więc u mnie wszystko możliwe:eek:

Jakby nie było to witam serdecznie :)

Dziś odwiedziłam parę sklepów budowlanych. Wybór koszmarny. Oglądałam deski warstwowe (takie planujemy w sypialniach).

Narazie w oko wpadła mi tylko jedna.

Fotograf ze mnie marny więc kolory na kazdym zdjęciu inne.

Tu wyszło trochę za jasno

7c678f23433c585dgen.jpg

a tu trochę za czerwono

840ce7b8875aa380gen.jpg

4c824dc7be6447cfgen.jpg

a tu ze strony producenta

1309770850_206469522_14-IFLOOR-parkiety-panele-deska-barlinecka-.jpg

a tu u kogoś153369_w640_h640_obraz_178.jpg

Nie wiem co ja mam do tych ciemnych kolorów. Jest tyle jasnych podłóg i widzę ładne zdjęcia w już urządzonych domach z jasnymi podłogami, ale jak idę do sklepu to nic mi się nie podoba. U mnie więc będzie ciemna, może niekoniecznie ta ale napewno ciemna i w podobnej kolorystyce (nie może być napewno zbyt czerwona)

W jednym poście nie weszło :)

Wpadły mi jeszcze w oko deski bambusowe, a dokładnie druga z lewej

37a659fd760d02f0gen.jpg

Oglądałam przy okazji oczywiście inne rzeczy i spodobała mi się jedna bateria. Niestety cena nie jest wysoka i obawiam się że i jakość nie najlepsza.

0669223189f5d8afgen.jpg

Tak wyglada z bliska

92303d186c9495cdgen.jpg

Oglądałam też płyty tarasowe:

Libet (w 2 kolorach)

1c974c369cad6781gen.jpg

Semmelrock

91eccc609d69a037gen.jpg

Tak naprawdę to nie podoba mi się nic...

Odwiedziłam dzisiaj kilka sklepów z podłogami i mam faworytów do sypialni. Jakby dwuznacznie to nie brzmiało ;) Oprócz sapelli z barlinka jeszcze orzech tarkettu. Zdjęć zrobionych przeze mnie nie wkleje bo bardzo odbiegają od rzeczywistości. Czerwone mi wyszły:bash: Na szczęście te z internetu są podobne. Deski są albo 1-, 2- lub 3- lamelowe. Ja biorę pod uwagę 1- i 2- lamelowe. Często orzech jest bardzo niejednorodny kolorystyczne na lamelce a te z tarkettu odziwo nie.

100000000000_realize.jpg

tarkett-viva-orzech-001_main.jpg

Niestety nie mam żadnego faworyta do salonu i kuchni :(

Mąż pojechał mordować panów od elewacji. Należało by się ich wywalić z budowy, ale nie chce mi się już szukać 5 ekipy :offtopic: Chłopaki robią naprawdę solidnie, są wporządku, na nic nie marudzą ale do cholery biorą za dużo robót. Już dawno mieli u nas skończyć a zrobiona jedna ściana. W sobotę mieli przyjechać, nie było ich, a dziś rano wzięli klucze i też nie przyjęchali bo gdzieś ścianę malują. Niestety przez ich grzebalstwo przenosimy kłądzenie tynków i malowanie na wiosnę, teraz tylko nam ocieplą:bash:

W drodze do sklepu z parkietami zajrzałam do 2 sklepów z płytkami i wsiąkłam tak że do parkietów już nie zdążyłam.

Ale są pewne korzyści.

Problemu z płytkami na podłogę w holu raczej nie będzie, podobnie z płytkami do małej łazienki.

Gorzej z podłogą w górnej łazience, a z kuchnią to już koszmar.

Nic mi się nie podobało. No jedna płytka była, ale to raczej z braku laku.

3cd3f6caa18b1de3gen.jpg

Świetnie też wygląda mozaika szklana z paradyża do łazienki. Ja mam już koncepcję swoich ale może komuś też się

spodoba.

Z internetu

secret-edeno-nero3.jpg

i moje z bliska

82ab9443b8d31bccgen.jpg

Na żywo efekt jest wow :)

82ab9443b8d31bccm.jpg

Oto ile udało się ocieplić domu (Panowie się nie śpieszą, a już jest zimno :offtopic:)

39cfe17aba2c355bgen.jpg

Kończymy też murki

I na koniec wykładzina jaka podoba mi się do pokoju córki. Ze względów praktycznych będzie deska ale chyba kupię trochę dam do obszycia i będzie miała taki dywanik.

cce790a7b8737188gen.jpg

a49243959d1a1d79gen.jpg

deac6582de6e422egen.jpg

Tak też myślałam więc powrócę do planu pierwotnego czyli trawy morskiej.

Moja mama chciała nam zrobić prezent gwiazdkowy i zakupić nam klamki do domu. Zabrałam się do zamawiania bo mam już wybrane i co??? Już nie robią ich w chromie chyba bo nie mogę nigdzie znaleźć:bash:

Wkurzyłam się niemiłosiernie bo jeszcze niedawno były

a chodzi o te klamki ale w chromie:

barondluga.jpg

Venusko to ma być ta albo podobna z linea cali, jednak ich cena (min 150 zl za sztukę) mnie skutecznie odstrasza, choć podoba mi się bardziej niż ta z nometu - szyld ma bez tych "rzeźbień".

No chyba że ktoś znajdzie klamkę w chromie która ma najpierw luk do dołu, a potem do góry. :)

Maniu dywanik na milion procent będzie jasny :) Ale po waszych opiniach wiem że nie z takim splotem. Muszę podjechać do komfortu (bo będę kupować nowy do obecnego mieszkania) to zobaczę czy mają te z sizalu.

Jutro mam mieć montowane drzwi wejściowe :) Miały być dziś, ale firma zażyczyła sobie byśmy za montaż zapłacili z góry. Chyba poszaleli. :wtf: Drzwi jeszcze na żywo nie widziałam, aż się boję co to będzie bo wybierał je mąż znany zwolennik musi być na bogato ;)

A tak pozatym elewatorzy walczą z ociepleniem. Parter skończyli, została im góra. A żeby nie było za dobrze blacharz zepsuł blacharkę na jednym z balkonów (za mało wysunął), więc będziemy ją robić 3 raz.

Venusko pisałaś gdzieś że chciała byś mieć filary a nie kolumny. Ja prawdopodobnie u siebie będę przerabiać. Elewatorzy mówią że to nie problem, gorzej jak bym chciała w drugą stronę zmieniać. Będę patrzeć jeszcze na żywo, jak to wyjdzie, bo ich rozmiar zwiększy się o 3 cm z każdej strony.