Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

Moje też mi nie przeszkadzają i mogła bym spokojnie z nimi żyć. Propozycja zmiany rzuciłam przypadkowo, a panowie elewatorzy powiedzieli że bez problemu mi to zrobią więc spróbuje. Podobno to nie jest dużo pracy. Zobaczymy.

A teraz zamawiam listwę elewacyjną. Do czego narazie nie zdradzę :)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A potem się rozmyślę i będzie że strasznie niezdecydowana jestem ;)

Porobię zdjęcia i powiem co i jak. Bo i ostatecznego kształtu jeszcze nie mam ustalonego. a że panowie elewatorzy się nie spieszą to i ja też nie.

A teraz drzwi. Mąż zachwycony, ja też nie narzekam. Wygląda fajnie.

c7b893343c8c184dgen.jpg

W środku słabo niestety widać

c87b32bb31f0592dgen.jpg

Chce zmienić klamkę ale nie wiem czy uda mi się znaleźć też czarny zamek, a właściwie obudowę wokół zamka.

No i ocieplenie:

90d134113ea3ebc1gen.jpg

A taki kawałeczek został do skończenia naszym Panom:

081ccda33b48076bgen.jpg

Zaraz znajdę, o ile mam, ale jak nie mam to dziś zrobię :)

A teraz coś co aktualnie robimy czyli opaski i tajemnica sztukateria.

Zdecydowaliśmy się jednak zrobić ramki 3d. Właśnie naklejamy styropian. Będą wokół okien, dachu i na rogach.

Coś jak tu:

bdef8a55f56db42dgen.jpg

Wykusz sprawił nam najwięcej kłopotów. Robimy go całego na biało, tynkiem na głądko.

39a64d148185f617gen.jpg

Coś jak tu:

11625329.jpg

Pod daszkiem na zdjęciu widać sztukaterie. Zrobimy podobną. W tym kształcie:

lp-029.jpg

Jeżeli jedna z firm zgodzi mi się zrobić ją na zamówienie to troszkę ją przerobię. Ta sama sztukateria będzie użyta przy kolumnach.

Pod oknami również chcemy zrobić podobne kwadraty. Ale co i jak to pokarzę jak Panowie nam przykleją styropian.

Przerabiamy też kolumny na filary. Rozważam 2 opcje filarów.

Uproszczone:

11629819.jpg

Ja też jestem ciekawa:D Dom stoi przy bocznej drodze, jak będzie źle to niewiele osób będzie widzieć ;)

Venusko mam zdjęcia rykowiska ;) Zaraz zgram, ale najpierw elektryka, a właściwie elektryk.

Chyba go zamorduje. Drażni mnie chłop niesłychanie. Typowy "fachowiec" któremu nic się nie da. Najpierw nie dało mu się wsadzić kabla w peszel (jakieś 40cm - szczyt lenistwa), potem nie dało mu się przenieść alarmu. Nie dyskutowałam, kazałam zrobić i mam poprawione.

Wczoraj nie dało mu się zamontować w cegle dzwonka i światła. O zgrozo chciał nam przy drzwiach wejściowych zamontować natynkowy włącznik !!!!!!:offtopic:

Powiedziałam że w żadnym wypadku, pan Waldek powiedział że bez problemu nam to zrobi. No co za leń. :bash:

Dziś przebił wszystko. Zakłada nam tymczasowe gniazdka i kontakty, bo podłączamy niedługo prąd. Wchodzę do kuchni i co. Kontakty nad blatem na różnej wysokości (różnica 1-2 nawet do 3 cm). Pogięło go chyba całkowicie. Nie ponanosił sobie wogóle poziomów. Zrobił wszystko na oko. Jeszcze różnice wysokości włączników w różnych pokojach zniosę, za szafkami kontakty też ale nie te, które są na wys oczu i to obok siebie. Chwilę z nim pogadałam, ale głupiego tłumaczenia nie zniosłam i wyszłam.

No to się wygadałam i mi lepiej :)

Pokaże co jeszcze nam zamontował (i oczywiście sknocił)

7d6a01f8225be8d9gen.jpg

Od samego początku było wiadomo że montujemy kamery. Mieliśmy wystawione kable i tę puszkę można było zlicować ze styropianem a nie montować na. Oczywiście nam o tym, że jest ona koniczna nie powiedział no i na garażu już tak musi zostać. Na szczęście jest w miejscu mało widocznym. Na domu będzie trochę inaczej i zrobił sobie więcej pracy. Bo mamy już przyklejony styropian i żeby je zlicować będzie musiał sobie dziury wycinać. Ma karę :D

Rykowisko zgram po południu, bo zmykam po dziecko do przedszkola.

Edytowane przez pszczolka m

Zamówiłam próbki listew sufitowych do wnętrz. Poszukuję niskich a szerokich (ze względu na wysokość pomieszczeń). Zamówiłam ich kilkanaście więc nie pokarzę dopóki nie przyjdą :)

Poszukuję też ćwierćwałka na elewację zewnętrzną (nie drewnianego) o promieniu 2 cm. Jakby ktoś gdzieś widział to chętnie przygarnę informację :)

Pszczółko fajnie Ci ten domek pięknieje :) Gdzie zamawiałaś próbki listew? Ja chyba największy wybór listew wszelkiej maści znalazłam tutaj i tutaj . Ze styropianowych trafiłam na dwóch producentów : Decostyr i Decorsystem Edytowane przez tutli_putli

Tutli ja zamawiałam w decorsystemie. 27 zl za probki, które wrazie czego potem odejmują od zamówienia. Zamówiłam sporo tych próbek i nie wiem czy na to pójdą. Narazie się nie odezwali. Powinny więc być w następnym tyg. Ja niestety nie mogę mieć typowych listew, bo wychodzi mi dość nisko ok 2,63-2,65. Muszę mieć, jak już pisałam, wąskie w wchodzące bardziej na sufit no i tu mam średni wybór. Odpowiednie listwy znalazłam jedynie w oracu i nmc.

Na elewację zewnętrzną chciałam by nam lokalna firma zrobiła, ale mają tam teraz jakieś problemy więc zamawiam prawdopodobnie firmy exterior, i to w następnym tygodniu, bo Panowie zaczęli wklejać siatkę.

Dziękuję Venus. :) Ja bym zrobiła trochę inaczej, ale musiałam ustąpić jak mąż chciał mi te jelenie dać :D

Maniu kolumny będą już napewno będą przerobione, chyba że Panowie coś wymyślą, ale nie sądzę.

Jutro przychodzi partia próbek z listwami sufitowymi. Niestety 2 nie mieli, ale i tak dobrze że przy tej ilości jaką chciałam mnie nie pogonili.:rolleyes:

Mam też info od firmy fasart i zrobią mi na zamówienie ćwierćwałki elewacyjne:wiggle: