Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziecko coś mi z aparatem zrobiło:bash: Nie chce zdjęć robić. Nie dość że lipny to jeszcze nie działa:offtopic: Zaraz nad nim popracuję i jak ustawię to jeszcze dziś wstawię. A z dywanu jestem zadowolona. Jedyny minus jaki zauważam to niestety przy dziecku jasny się szybko brudzi. I nie chodzi tu o okruszki a o plamy np z wylanej herbaty, farbki.

A z tematów budowlanych to już coś mamy ustalone. :) Na początku czerwca wchodzą panowie od wykończeniówki. Chcą od nas 34,5 nie wiem czy dużo czy nie?

Mamy też wybrane płytki do dolnej łazienki. Po świętach będę je zamawiać.

Oczywiście płytki wybrane na drodze kompromisu:) Ja chciałam serie boiserie. Mężowi zupełnie się nie widziało. Potem chciałam te płytki poniżej tylko bez kwadracików, ale mąż powiedział że laboratorium i chciał z czarnymi kwadracikami jak na zdjęciu. Ostatecznie stanęło na tym że będą te płytki ale kwadraciki w kolorze taupe. Podłogę wybierzemy jak przyjdą ścienne.

000-3d-model-Tile_newClassic_01.jpg

Mamy też zamówiony piec defro akm i pompę ciepła.

Zamówiłam też drzewka owocowe i kupiłam sobie glebogryzarkę :)

z podłogą to trochę zdjęcie przekłamane, bo jest mniej ruda :) A jak jesteśmy przy panelach to jak już zamówię tą glazurę to jest kolejna rzecz - panele na górę.

A stolik to wogóle rewelacja. Kupiony używany na allegro, ale fajnie wygląda i jako jedna z niewielu rzeczy będzie się z nami przeprowadzał :)

Mam już zmierzoną łazienkę i ostateczną wycenę. Nic tylko zamawiać. Jednak jest mały dylemat.

Na ścianach będzie tak (z tym że kwadracik nie czarny a taupe) ashley.ru01_s.jpg

Pod prysznicem jednak malutkie kwadraciki odpadają. Tam chcę dać płytki bez nich

grazia-vintage_image_6aafe774.jpg

Chyba najlepszą opcją będą identyczne jak te oktagonalne bo kwadratowe chyba będą dziwnie wyglądać.

Wyliczyłam już ilość potrzebnych metrów. Nie jest źle. Plus że łazienka mała:yes:

Wynikła jedna tylko sprawa o której wcześniej nie pomyślałam. Cholercia nie ma płytek ściętych tylko z jednej strony (tych które umieszcza się przy podłodze i górnym cokole). Czyli muszę kupić normalne i glazurnik będzie musiał je ścinać z jednej strony na ten mały szary kwadracik.:(

Pod prysznic idą zwykłe prostokątne. Damy je na równo z górną krawędzią okna to jest 2,30. Mąż chce do sufitu ale wydaje mi się że to może dziwnie wyglądać bo drzwi nie będą przecież do sufitu.

Płytki na ścianach będą do połowy. No prawie bo do 115,5 cm a stelaż umywalkowy ma 90 więc płytki będą jeszcze 25 cm nad umywalką.

W sumie potrzebujemy 10, 5 m2 płytek, 18 cokołów, 18 dekorów i ponad 120 małych kwadracików. :)

w starym? dla mnie klasycznym :p

zawitala wiosna i cas zacząć pracę. Panowie od wykończeniówki wchodzą na początku czerwca.

A ja posadziłam wczoraj kilka drzewek:

-2 brzoskwinie (choć nie wiadomo czy coś z nich będzie ze względu na klimat)

-2 borówki amerykańskie

-2 maliny

-1 leszczynę

i 1 różę którą dostałam gratisowo ze szkólki

Niedługo przywiozą nam ziemię i posiejemy trawę :)

Ziemia przywieziona :) Na płytki wciąż czekamy. Zapadła decyzja że w tym roku nie kończymy elewacji. Nasi Panowie wzięli zaliczkę i nic nie mówiąc wyjechali do Niemiec:mad: Mamy dość szukania 5 ekipy.

Jutro jedziemy oglądać łupek na taras.

Znalazłam też moje ukochane płytki do kuchni w Polsce.:D Jeżeli nie będzie dużo metrów to kupujemy.

Nie dość że pogoda się zepsuła to jeszcze choroba dziecko mi dopadła i nici z prac na działce. A miał być ogródek:(

A oto jakie płytki znalazłam do kuchni. Moje koniczynki, co prawda w małej wersji, ale z tego wszystkiego co do tej pory widziałam i tak to chyba najlepszy wybór. Niestety większej wersji w Polsce nie znalazłam. Mąż nakazał mi z czegoś zrezygnować jak je koniecznie chce, ale z czego ;)

plytki.jpg

wyślę na priv gdzie są :) ale ich cena nie jest niska, żeby nie powiedzieć że jest wysoka ;) u nas będzie z 5 m to jeszcze do przeżycia, ale i tak pewnie będę musiała na ich rzecz z czegoś na czym mi tak nie zależy zrezygnować. W sumie to zastanawiam się nad ekipą od wykończeniówki. Coś mi się wydaje że chcą z nas zedrzeć. Mają do położenia płytki w małej łazience (do połowy ściany), w kotłowni i pod schodami, te 5 metrów między szafkami w kuchni i na podłodze w dużej łazience i holu. Do tego podwieszany sufit na parterze i 2 ścianki z kartongipsu. No i gipsowanie ścian, montaż listw przypodłogowych i sufitowych oraz częściowy biały montaż (bo bez geberitów). Za to wszystko chcą 34 tyś, a coś mi się wydaje że to jednak za dużo.

Venuska (może zajrzy to potwierdzi :)) za wykończeniówkę dużej łazienki górnej, gdzie trzeba było kłaść płytki do samego sufitu, zrobić zabudowy z płyt itp dała 6 tyś. No i tak się zastanowiliśmy z mężem, że jeszcze inni zrobią nam wycenę dla porównania. Może uda się coś jeszcze zaoszczędzić na te plytki do kuchni :)

Na płytki do łazienki nadal czekamy. u nas idą do małej, więc metrów też nie było dużo. W sumie to koszt najbardziej podrażają te wszystkie cokoliki i dekory kupowane na sztuki.

Ja też nie mogę się doczekać, bo nie robiłam żadnej wizualizacji :)

Jesteśmy na etapie wyboru paneli. Prawdopodobnie zdecydujemy się na finishparkiet. Okazało się że tarkett który wybrałam ma o połowę cieszą warstwę użytkową od finishparkietu, a deski z wierzchu wyglądają bardzo podobnie.

Rozważamy dwa rodzaje drewna:

-orzech amerykański

orzech amerykanski finishparkiet.jpg

Po południu będzie moje zdjęcie :)

-dąb antyk

finishdeska_dab_thermo_antyk_olejowosk.jpg

Niestety na tą deskę musimy poczekać bo nie było w sklepie

Wykończenie napewno w lakierze